Mellrák

Az iparilag fejlett országokban az emlőrák a nők leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganata. Az újonnan diagnosztizált betegek száma folyamatosan nő, ezzel egyidőben a halálozás- a rapidan fejlődő terápiáknak és szűrésnek köszönhetően- csökken. 2019-ben 8 ezer feletti új esetet jelentettek Magyarországon, minden 6. rosszindulatú betegség nőknél az emlőből indult ki. Napjainkban az 5 éves túlélés közel 90%.

A diagnosztizált emlőrákok csupán 10%-ánál mutatható ki genetikai hajlam (leggyakrabban BRCA1 és BRCA2 gén mutáció). Kialakulási kockázatát növelő tényezők többek közt a korai menarche, késői menopausa, hormonpótlás, zsírdús étkezés, túlsúly, elhízás, mozgásszegény életmód, alkohol fogyasztás, előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladt ával nő, legnagyobb számban az 50-64 éves korosztályban fordul elő.

Leggyakoribb tünete az emlőben megjelenő fájdalmatlan csomó, de előfordulhat a többi között az emlő bőrének behúzottsága, kóros (gyakran véres) váladékozás az emlőbimbóból, különbség a két emlő méretében.

Diagnózisa fizikális vizsgálatból, komplex emlővizsgálatból (mammographia, emlő ultrahang) valamint mintavételből áll.

Az emlőráknak többféle szövettani altípusa létezik, leggyakoribb az invazív ductalis carcinoma. A daganat szövettani vizsgálata során vizsgáljuk a hormonreceptor státuszt (ösztrogén és progeszteron receptor expresszió), az emlőtumorok körülbelül 60-75%-a ösztrogénreceptor pozitív, mely esetben hormonterápiára érzékeny. Ehhez hasonlóan a szövettanból HER2 (humán epidermalis növekedési faktor) receptor meghatározás is rutinszerűen történik, pozitivitás esetén HER-2 pozitív emlődaganatról beszélünk, mely biológiai kezelésre jól reagál. Amennyiben a daganat mind hormonreceptorra mind HER-2 receptorra negatív, tripla negatív emlőrákról beszélünk. A tripla negatív emlőráknak rosszabb az ötéves túlélése.

Időpontfoglalás:

Foglaljon időpontot online!  Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Emellett a prognózist meghatározó faktor a lokális vagy távoli metasztázis jelenléte. Lokális daganat terjedés a hónalji nyirokcsomó áttét jelenlétét jelenti. Legrosszabb prognózist a távoli áttét (csont, tüdő,máj, agyi metasztázis) jelenti.

Szövettantól függően változhat a kezelési stratégia, de leggyakrabban műtétből, kemoterápiából, sugárterápiából esetenként hormon- és biológiai terápiából áll.

Sebészeti ellátás függ a daganat kiterjedésétől és szövettani altípusától.  A műtét típusa a többi közt lehet emlőmegtartó műtét, mely során csupán a daganatos szövetet távolítják el (lumpektómia), a maradék emlőszövetet megtartva, vagy masztektómia, a teljes emlőállomány eltávolításával, melyet emlőrekonstrukció követhet, ennek két leggyakoribb módja az emlőpótlás saját szövetekkel vagy idegen anyaggal. A műtét részeként hónalji nyirokcsomó eltávolítás is történik, amennyiben nincs bizonyítottan nyirokcsomó áttét csupán az őrszemnyirokcsomó (izotóp jelöléssel történik, ez az első nyirokcsomó a hónaljban ahova az emlőszövet nyirokkeringése vezet) biopszia történik az érintett oldali hónaljából, de előfordul az összes hónalji nyirokcsomó eltávolítása.

A kezelés részeként gyakran alkalmazunk kemoterápiát melyet adhatunk a műtét előtt (neoadjuváns kezelés) vagy a műtétet követően (adjuváns kezelés).

Sugárkezelést a műtétet, vagy amennyiben kemoterápiás kezelés is szükséges azt követően alkalmazunk.

Szövettanilag igazolt hormonreceptor pozitív daganat esetén hormonterápia adása is szükséges (5-10 éven át), mellyel a kiújulás rizikóját csökkentjük. A hormonkezelés által a betegek szervezetében normálisan termelődő (menopausa előtt a petefészek által, menopausát követően kisebb mennyiségben a mellékvese által termelve) ösztrogén és progeszteronszintet csökkentjük. Ennek következtében mellékhatásként jelentkezhet éjszakai izzadás, hőhullám, csökkent libido, hüvelyi szárazság, testsúly növekedés, melyek mind rontják a betegek életminőségét.

A kemoterápia által okozott mellékhatások széles skálán mozognak és betegenként változhatnak, a beteg toleranciájától és az alkalmazott kezeléstől függően.

Leggyakrabban előforduló életminőséget befolyásoló mellékhatások:

  • felsővégtagi mobilitás beszűkülése
  • fájdalom
  • perifériás neuropathia
  • hegkezelés
  • lymphoedema
  • bőrelváltozások
  • fáradékonyság
  • fájdalom
  • kognitív diszfunkció
  • sugárfibrosis

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Rendelés helyszíne

Panoráma Poliklinika (Buda)
1126 Budapest, Derkovits u. 7.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.