Lágyrészek (pajzsmirigy) ultrahangvizsgálata

lágyrészek ultrahangvizsgálata kíméletes, fájdalommentes diagnosztikai eljárás, amelynek során a nyirokcsomókat, az ereket, a kötőszövetet, a zsírszövetet, az izmokat, az inakat, szalagokat, a bőrhöz kapcsolódó felszíni képleteket illetve a végtagok lágyrészeit vizsgáljuk.

végtagok, izmok és inak UH-vizsgálatának előnye, hogy lehetséges mozgás közben is megfigyelni a struktúrákat.

nyaki régióban a pajzsmirigy, a nyálmirigyek, valamint a nyaki nyirokcsomók is jól vizsgálhatóak a fentebb említetteken kívül. A pajzsmirigy ultrahang vizsgálatot igen gyakran belgyógyász, vagy háziorvos, de leginkább az endokrinológus szakorvos kérheti, ha a labor leletek  például pajzsmirigy alulműködésre, vagy túlműködésre utalnak.

hónalj-régióban elsősorban a karhoz futó ereket, a régió nyirokcsomóit és az esetleges bőrrel összefüggő elváltozásokat vizsgáljuk.

lágyék-régió vizsgálata ugyanakkor kiterjed az esetleges lágyéksérv vizsgálatára is, amely a meggyengült és szétváló hasfali izomrétegeken, illetve kötőszövetes rétegeken keresztül kitüremkedő – normálisan – hasüregi képlet kimutatását jelenti.

Időpontfoglalás:

Foglaljon időpontot online!  Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Herék ultrahang vizsgálata

A herék ultrahang vizsgálata során a hereállomány gyulladásai és egyéb elváltozásai (heredaganat, keringési problémák) valamint a herezacskó tartalma és a lágyékrégió képletei (erek, nyirokcsomók) válnak láthatóvá. Vízsérv, lágyéksérv, visszértágulat, rosszindulatú daganat gyanúja esetén az ultrahangos szűrővizsgálat adhat felvilágosítást.

A herék ultrahang vizsgálatával rendszerint cisztákat (folyadékkal telt tömlő), tályogokat is keresünk. Daganatos betegségek lágyéki nyirokcsomóáttétei is kimutathatók a segítségével, de fontos szerepe van pl. rejtett here felismerésében, pontos megtalálásában.

Az ultrahang veszélytelen, korlátlan számban ismételhető vizsgálat, ezért a látható elváltozások követésében, a betegségek állapotváltozásának követésére jól használható.

felületi lágyrész-vizsgálatok során egészen magas rezgésszámú vizsgálófejet használunk mely lehetővé teszi a felszínesebb struktúrák nagy térbeli felbontással történő megjelenítését, valamint az  idegek vizsgálatát is. (fájdalmas vagy fájdalmatlan csomók, gyulladás, szalagok, bőrbe vagy bőr alá került idegentestek, stb)

(A mélyebb rétegekben lévő izmok, inak szerkezete UH-val már nem ábrázolható kielégítően, azok vizsgálatára a mágneses rezonancián alapuló vizsgálatok alkalmasak (MRI vizsgálat).

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Rendelés helyszíne

Panoráma Poliklinika (Buda)
1126 Budapest, Derkovits u. 7.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Rendelő szakemberek

dr. Szendi Péter

radiológus, ultrahang vizsgálatok specialistája