Kardiológia

EKG, szívultrahang (Echocardiographia) vizsgálatok: a kardiológiai magánrendelések alapvizsgálatai.

Szívspecialista – kardiológia Budapest.

kardiológia a szív- és az érrendszer betegségeivel foglalkozó orvosi szakág, amely a belgyógyászati orvoslás egyik speciális ága. Itt zajlik a magas vérnyomás kivizsgálása is.

Kardioközpont Panoráma Poliklinika; kardiológus szakorvosunk: Dr. Pap Csaba

Teljeskörű kardiológiai kivizsgálás, szívultrahang vizsgálat,   EKG -vizsgálat (nyugalmi), illetve Holter – vizsgálat (24 órás EKG vizsgálat), ABPM vizsgálat (24 órás vérnyomásmérés, a magas vérnyomás – alacsony vérnyomás, ingadozó vérnyomás kiszűrésére).

Időpontfoglalás:

Foglaljon időpontot online!  Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Fontosabb betegségek, amelyek a kardiológia szakterületéhez tartoznak:

A leggyakoribb, klinikánkon is kezelt kardiológiai betegségek az alábbiak:

Rendelőnkben a kardiológia magánrendelést Dr. Pap Csaba belgyógyász-kardiológus végzi.

Dr. Pap Csaba kardiológiai munkája mellett meghívott előadóként orvosjelölteket két egyetemen is tanít. Kezelései során különösen figyel a szakmai protokollok alkalmazásán kívül a betegség hátterében zajló érzelmi-lelki okok tisztázására, valamint – a gyógyítás sikere érdekében – az egyénre szabott kezelésre is.

Mikor érdemes kardiológus szakorvoshoz fordulni?

Ha tudjuk vagy úgy érezzük, hogy a szívünkkel baj van, mindenképpen érdemes kardiológus szakorvoshoz fordulni.

Különösen igaz ez akkor, ha:

 • szédülést
 • rendszertelen, erős szívdobogást
 • rendszertelen szívverést
 • tartós mellkasi fájdalmat
 • vagy magas vérnyomást tapasztalunk.

Ezekben az esetekben a kardiológus szakorvos különböző, célzott vizsgálat segítségével állapítja meg, hogy a szívnek vagy az érrendszernek van-e valami baja, s ha igen, milyen probléma okozza a tüneteket. Ilyen gond lehet például a szívzörej vagy a rendszertelen szívverés.

kardiológiai magánrendelésnek fontos szerepe van a szívroham és agyvérzés utáni rehabilitációs kezelésekben is, amelyek során rendkívül fontos, hogy a testi gyógyítás mellett pszichológiai segítséget is kapjon a páciens.

A különböző szívbetegségekkel való megküzdésben kulcsfontosságú lehet, hogy a kardiológiai kezelést rendszeres pszichológiai kezeléssel egészítsék ki – ezzel javítható a mind a testi, mind a lelki egészség.

Mi történik a kardiológiai vizsgálaton?

Kardiológiai vizsgálat során a szakorvos először meghallgatja a panaszokat. Éves rutinvizsgálat esetén ezekből általában kevesebb van. Kardiológiai magánrendelésünkre azonban legtöbben valamilyen konkrét panasszal, gyakran magas vérnyomás miatti szédüléssel vagy mellkasi fájdalom miatt fordulnak.

A panaszok meghallgatása után a szakorvos először fizikális, azaz testi vizsgálatot végez. Ennek során az orvos megvizsgálja, hogy a testen van-e bármilyen látható elváltozás. Emellett az orvos fonendoszkóp segítségével „meg is hallgatja” a szívet.

Az alapvizsgálat után minden esetben további kivizsgálásra kerül sor: EKG-készülék segítségével az orvos felméri a szívműködést, illetve megfigyeli, hogy van-e bármilyen rendellenes szívműködés.

Az EKG-vizsgálat után szívultrahang vizsgálat következik: ennek során modern ultrahangkészülék segítségével mozgóképen vizsgálja meg a kardiológus szakorvos a szívet működés közben. Az eszközzel megmérhető a szív kamrájának és pitvarának mérete, a szívizom jellege és a szívműködés jellemzői is. Ezen információk segítségével a kardiológus orvos a legtöbb esetben meg tudja állapítani, hogy van-e gond a szívvel – és ha igen, milyen.

kardiológia vizsgálat végén a szakorvos elmondja a kezelési javaslatot, figyelembe véve a panaszokat és a vizsgálatok eredményét.

A szakorvos írhat fel szív- és érrendszerre ható gyógyszert, valamint állapottól függően javasolhat laborvizsgálatot vagy további kardiológiai diagnosztikai vizsgálatokat.

Ha a kardiológus szakorvos pszichológiai okokat is sejt a panaszok hátterében, pszichoterápiás kezelést is javasolhat. Rendelőnk pszichoterapeutái és szakorvosai szoros együttműködésben dolgoznak, így a testi és lelki gyógyítást összehangoltan tudják végezni. Ennek eredménye a tartósabb és jobb minőségű gyógyulás.

Rendelőnkben elérhető kardiológiai vizsgálatok

Jól felszerelt kardiológiai rendelőnkben számos kardiológiai diagnosztikai vizsgálat érhető el, kardiológiai szakorvosi vizsgálat keretein belül és külön is.

Kardiológia vizsgálatok a Panoráma Poliklinikán:

Szívultrahang. A szívultrahang célja a szív alakjának, működésének és hatékonyságának mérése. A vizsgálat elengedhetetlen a modern kardiológiai diagnosztikában, ezért minden kardiológiai szakvizsgálatunk tartalmazza. Külön kérésre természetesen szakvizsgálat nélkül is elvégezhető a vizsgálat.

Nyugalmi EKG. A nyugalmi EKG-vizsgálat lényege, hogy nyugodt körülmények között vizsgálja a szívműködést és a szívritmust – azaz a szív által kibocsátott elektromos jeleket. A vizsgálat során elektródákat ragasztanak a test különböző pontjaira, amelyek mérik a szív aktivitását és grafikonná alakítják azt a vizsgáló kardiológus szakorvos számára. A szakorvos a grafikon alapján hasznos következtetéseket von le a szív állapotával kapcsolatban.

24 órás vérnyomásmérés (ABPM). A 24 órás vérnyomásmérés célja, hogy egy hosszabb időszakon keresztül 15-30 percenként megmérje a vérnyomást. Ez elsősorban azoknak hasznos, akiknek ingadozik a vérnyomása. Az eszközt nappal és éjszaka is viselni kell, 24 órán keresztül. A vizsgálatból nagy pontossággal derül ki, ha valakinek hosszabb időn keresztül magas vagy alacsony a vérnyomása, illetve az is, ha ingadozik a vérnyomás.

Holter-vizsgálat (24 órás EKG). A Holter-vizsgálat lényege, hogy 24 órán keresztül méri a szív által kibocsátott elektromos jeleket. Ez különösen fontos, ha a szívünkkel olyan jellegű problémánk van, amelyet nem lehet akaratlagosan befolyásolni, így lehetséges, hogy a kardiológiai szakvizsgálat alatt nem derül fény a szívünkkel kapcsolatos valódi gondra. Azzal, hogy 24 órán keresztül mér a készülék, a kardiológus szakorvos észlelheti az egészen apró, rejtőzködő problémákat is.

Milyen tünetek esetén javasolt kardiológus szakorvoshoz fordulni?

Nagyon fontos, hogy felismerjük: mely tünetek esetén forduljunk kardiológus szakorvosunkhoz és mely tünetek esetén kell azonnali sürgősségi ellátás.

Az azonnali sürgősségi tünetek az alábbiak (gyakran egyszerre több is jelentkezik):

 • hirtelen erőteljes zsibbadás és érzékvesztés
 • gyorsan jelentkező légszomj
 • hirtelen erős mellkasi fájdalom
 • hirtelen erős fájdalom az állkapocsban, nyakon vagy a háton
 • váratlanul fellépő fájdalom vagy diszkomfort az egyik vagy mindkét karban, vállban.

Ha a fenti tüneteket tapasztalja, értesítse a mentőszolgálatot, mivel nem zárható ki a szívroham gyanúja!

Gyakrabban előfordul, hogy nincs súlyos probléma, azonban érdemes kardiológus magánorvosunkhoz fordulni a rövid időn belül elérhető kezelésért. Ezek a tünetek az alábbiak:

 • tartós mellkasi fájdalom, illetve ezzel egyidőben diszkomfort érzés
 • tartós fulladás, nehézlégzés,
 • hosszabb ideig tartó erős szívdobogás, amely zavaró,
 • szívritmus zavarai,
 • terhelhetőség csökkenése,
 • végtagok duzzadása, vizesedése,
 • száraz köhögés, köhécselés,
 • hirtelen megszédülés, ájulás.

A 24 órás Holter (EKG monitorozás) vizsgálatot illetve a szintén 24 órás ABPM (vérnyomás monitorozás) vizsgálatot, vagy a nyugalmi EKG vizsgálatot érdemes a szakorvosi konzultációt megelőző napokban kérni, hogy az orvos-beteg találkozás alkalmával, a szakorvos már az eredmények értékelését is el tudja végezni.

 

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Rendelés helyszíne

Panoráma Poliklinika (Buda)
1126 Budapest, Derkovits u. 7.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Rendelő szakemberek

dr. Pap Csaba Zsolt

kardiológus-belgyógyász