Hasi és kismedencei ultrahangvizsgálat

hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat a hasüregi és kismedencei szervek, elsősorban a máj, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a lép, a vesék és a húgyhólyag, nőknél a méh és a petefészkek, férfiaknál a prosztata elváltozásainak diagnosztikáját segíti.

hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat a hasüregi és kismedencei szervek, elsősorban a máj, az epehólyag, a lép, a vesék és a húgyhólyag, nőknél a méh és a petefészkek, férfiaknál a prosztata elváltozásainak diagnosztikáját segíti.

hasi ultrahang vizsgálat során láthatóak a hasüregben futó nagyobb erek, valamint a hasi főverőér melletti, esetlegesen megnagyobbodott nyirokcsomók is. A hasi fájdalmak oka is javarészt kideríthető, ahogy az epe- és vesekövek, húgyúti, vagy epeúti kövek, a különböző szervek megnagyobbodása is kimutatható hasi ultrahang vizsgálattal.  Vese és húgyúti gondok esetén az ultrahangot kérheti a nefrológus szakorvos is.

A jó és rosszindulatú elváltozások (daganatok) a májban, lépben valamint a nyirokcsomókban kialakult áttétek is felfedezhetőek az ultrahang vizsgálat segítségével. Az onkológus szakorvos, a pontos diagnózis felállításához az ultrahang vizsgálatok eredményeit fontos állomásnak tekinti a beteg kivizsgálása közben.

Időpontfoglalás:

Foglaljon időpontot online!  Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Ultrahanggal a különböző eredetű hasi folyadék jelenléte, illetve nagyobb vérzések is kimutathatóak, amelyek a hasüreg felé irányulnak (belső vérzés).

Fontos! A hasi ultrahang vizsgálat nem alkalmas elsődlegesen a belek kivizsgálására. A belekben lévő levegő ugyanis (mint általában az üreges szerveknél) visszaveri az ultrahangot és nagy mögöttes hangárnyékot okoz. Ezért a gázos belek által fedett szervek sem vizsgálhatóak – vagy csak részlegesen – ilyen szerv a például a hasnyálmirigy. Ennek ellenére előfordulhat, hogy kóros bélszakasz, bélelváltozás kerül felfedezésre, mely esetén ennek további vizsgálatára teszünk javaslatot. (Gyermekeknél egyébként az élettani sajátosságok miatt nagyobb eséllyel lehet a beleket kielégítően feltérképezni.) 


Kismedencei ultrahang vizsgálat

(Hasfalon keresztül)

kismedencei ultrahang vizsgálat hasfalon keresztül történik (transzabdominalis).  Ennek során láthatóvá válik a húgyhólyag fala, a húgyvezetékek szájadéka illetve annak környéke férfiaknál és hölgyeknél egyaránt. Ha e szervek környezetében szabad folyadék jelenik meg, az ultrahang vizsgálat azt is kimutatja, ahogy látótérbe hozhatóak a nagyobb érképletek és környezetük is.

A kismedencei ultrahang vizsgálat során a régióban elhelyezkedő belek éppúgy csupán esetlegesen vizsgálhatók, mint a hasi ultrahang esetében. Azonban panasz esetén a féregnyúlvány (vakbél) vizsgálatát mindig megkíséreljük.

Ideális vizsgálati körülmények esetén férfiaknál az ultrahang vizsgálat során látható a prosztata és az ondóhólyagok, hölgyeknél a méh és a petefészkek, illetve azok környezete. (A hasfalon keresztül végzett kismedencei UH vizsgálat elsősorban a régió áttekintésére alkalmas, a petefészkek, a méhfal illetve a méhnyálkahártya pontos szerkezete  csak hüvelyi vizsgálattal értékelhető kielégítően.)

A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat a többi ultrahang vizsgálathoz hasonlóan fájdalommentes, nem jár káros hatásokkal, ezért korlátlanul ismételhető eljárás.

Terhesség esetén az első időszakban – hacsak nem feltétlenül szükséges – az ultrahangrezgések melegítő hatása miatt javasolt korlátozottan igénybe venni.

Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálatok előkészületei

A típusosan folyadékot tartalmazó szervek esetén (így például az epehólyag vagy a húgyhólyag) akkor lehet jó ultrahang-képet nyerni, ha minél inkább fel vannak töltve. Az epehólyag minden étkezéskor valamint dohányzás hatására is összehúzódik, ezért epehólyagra utaló panaszok esetén a vizsgálat előtt 4-6 órával már nem szabad enni, valamint a dohányzástól való tartózkodást is kérjük betegeinktől (a rendszeresen szedett gyógyszereit egy korty vízzel be lehet venni, ez nem zavarja a vizsgálatot).


FONTOS információ!

Ha a vizsgált személy cukorbeteg, a beutaló orvossal feltétlenül meg kell beszélnie, hogy a vizsgálat előtt hogyan ütemezze az étkezést, illetve ezzel kapcsolatban mikor vegye be a gyógyszerét, vagy adja be magának az inzulint.


A kismedencei ultrahang vizsgálatok előtt fontos, hogy a férfiak és hölgyek is tele hólyaggal érkezzenek. Mivel ebben a régióban sok levegővel telt bélkacs is van, amelyek visszaverik a vizsgálófej által kibocsájtott ultrahangot, így a közöttük, illetve mögöttük lévő szervek nem vizsgálhatók. Azonban a folyadékkal telt húgyhólyag sokat segít a kismedencei vizsgálat során, mert széttolja a beleket, illetve jó „hangkaput” biztosít az ultrahang gyengítetlen terjedéséhez, így már a mögöttes szerveket is jó technikai feltételekkel lehetséges vizsgálni. Ezért fontos tehát, hogy pácienseink a kismedencei vizsgálat sikere érdekében telt hólyaggal érkezzenek. Mivel az egészséges vese az elfogyasztott folyadékot kb. 2 óra alatt választja ki, ezért nem elégséges a vizsgálat előtt fél órával, vagy a váróban meginni a szükséges folyadékmennyiséget.  Továbbá, egy-két pohár víz sem elegendő. Minimálisan egy liter, de nyári melegben ennél is több folyadék elfogyasztása szükséges. A vizelet-kiválasztás valamelyest gyorsítható, ha vizsgálat előtt legalább egy órával teát illetve kávét is iszunk, de a szükséges folyadékmennyiség bevitelét ez esetben sem lehet megspórolni.

A hasi- és kismedencei ultrahang-vizsgálat menete

A beteg hanyatt fekszik az ágyon. Hasát szabaddá teszi a ruháktól. Bőrét zselés állagú, az ultrahang-hullámok terjedését elősegítő anyaggal kenjük be. A vizsgálófejet az orvos ráhelyezi a bőrre, esetleg kissé rá is nyomja a hasra. A vizsgálófej által generált, és visszaverődő ultrahang hullámok elemzése alapján a készülék képet készít a vizsgálófej alatt lévő szervekről.

Olyan szervek esetében, melyeket a bordák részben takarnak, az orvos megkéri a beteget, hogy vegyen nagy levegőt, tartsa bent – ez alatt az idő alatt a máj és vesék kicsúsznak a bordák alól, és a vizsgálófej alá kerülnek. Ugyanilyen okból kérheti az orvos azt is, hogy forduljon a beteg oldalra vagy karjait emelje a feje fölé.

A képernyő kimerevítése után az orvos így le tudja mérni az ott látott szervek méreteit, illetve ki is nyomtathatja az eredményt, esetleg videóra veheti.

A vizsgálat végén a bőrre kent zselé letörölhető, esetleges maradványai nyom nélkül megszáradnak, a ruhán nem hagynak nyomot.

A vizsgálat eredménye

A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat eredményességét nagymértékben növeli a megfelelő előkészítés, valamint a páciens alkati tényezői.
A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat veszélytelen, fájdalommentes, korlátlan számban ismételhető, azonban hasi fájdalom okának (például epehólyag-gyulladás) keresésénél előfordulhat, hogy a vizsgálófejjel a hasfalra gyakorolt nyomást kellemetlennek érzi – kérjük, ezt vizsgálat közben jelezze az orvosnak, hiszen a nyomáskor fellépő fájdalom jellege és helye fontos diagnosztikus információ számára.

A vizsgálatról készült lelet rendszerint könnyen értelmezhető. Tartalmazza a vizsgált szervek, illetve a bennük talált elváltozásoknak a leírását, valamint a vizsgáló összegzett véleményét.

Kérdés esetén kérjük forduljon bizalommal a vizsgálatot végző orvoshoz, akivel részletesen beszélhet a tudnivalókról, további teendőkről.

Az ultrahang vizsgálat során képanyagot rögzítünk.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Rendelés helyszíne

Panoráma Poliklinika (Buda)
1126 Budapest, Derkovits u. 7.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Rendelő szakemberek

dr. Szendi Péter

radiológus, ultrahang vizsgálatok specialistája