Hasi és kismedencei ultrahangvizsgálat gyermekkorban

Az ultrahangvizsgálat fontos szerepet tölt be a gyermekek egészségének megőrzésében az általános szűrővizsgálatok részeként, emellett a hasi szervek működésének zavara esetén a legtöbb esetben gyorsan, hatékonyan, fájdalommentesen ad magyarázatot a zavar hátterében álló okra. Ultrahang segítségével az egyes hasi szervek működés közben is vizsgálhatók, anatómiailag és funkcionálisan egyaránt.

Az ultrahang fontos diagnosztikai eszköz

 • bizonytalan eredetű hasi panaszok,
 • hasfájás,
 • különféle sérülések,
 • akut hasfájások

esetén, illetve az ezek hátterében álló súlyos,vagy sürgős ellátást igénylő kórképekben is, amilyen például a

 • vakbélgyulladás,
 • bélcsavarodás,
 • bélösszecsúszás,
 • nyirokcsomó-gyulladás,
 • petefészek-csavarodás.

Az UH-vizsgálat fájdalmatlan, és nincsenek káros hatásai, ezért bármely életkorban, csecsemőkön és gyermekeken is elvégezhető, bármennyiszer ismételhető.

A gyermekek hasi és kismedencei ultrahangvizsgálatát a Panoráma Poliklinikán dr. Vančo Ildikó gyermekradiológus végzi.

 

Időpontfoglalás:

Foglaljon időpontot online!  Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Hasi ultrahanggal vizsgálható

Kismedencei ultrahangvizsgálattal

 • a méh és
 • a petefészkek

vehetők szemügyre. A hormonális eltérések, vérzészavarok kivizsgálása ma már elképzelhetetlen kismedencei UH-vizsgálat nélkül. Alhasi fájdalmak esetén – a vakbélgyulladás mellett – mindig gondolni kell nőgyógyászati okokra is, például petefészek-csavarodásra vagy méhkürtgyulladásra. Ezek a betegségek a vakbélgyulladáshoz hasonlóan gyors diagnózist igényelnek, hiszen komoly következményekkel járhatnak.

Máj és epeúti rendszer

A máj és az epeúti rendszer ultrahangvizsgálata esetén a radiológus az úgynevezett körülírt eltéréseket, így például a cisztákat, érgomolyagokat, jó- vagy rosszindulatú daganatokat, valamint a máj vérellátását biztosító ereket vizsgálja, majd az epehólyagot, epeköveket, gyulladásos jeleket keresi, és nézi a májon belüli, illetve májon kívül található epeutakat. A normálisnál tágabb epeutak epeelfolyási zavart jelenthetnek, aminek a hátterében állhat például epekő, gyulladásos betegség vagy veleszületett fejlődési zavarok. Az epeelfolyási problémák szabad szemmel is látható tünete a bőr és a szemek sárgasága. E tünet jelentkezése esetén az UH-vizsgálat elengedhetetlen!

Gyomor

2–8 hetes gyermekeknél többszöri etetés után is jelentkező sugárhányás esetén mindig gondolni kell a latin nevén pylorus stenosisként (gyomorkimenet-szűkület) diagnosztizálható betegségre. A gyomorkimenet ürülését szabályozó izomzat megvastagodik, és elzárja a gyomorból a patkóbélbe átvezető rövid csatornát. Ennek következménye az etetés után jelentkező gyakori hányás, valamint az abból adódó fogyás. A záróizom ultrahangos vizsgálata lehetővé teszi a kórkép gyors diagnosztizálását.

Fontos tudni, hogy a gyomor egyéb betegségei a levegőtartalom miatt ultrahanggal érdemben nem vizsgálhatók!

Vesék és húgyutak

Az ultrahangvizsgálat során pontosan látható a vesék elhelyezkedése, mérete, szerkezete. A vesével kapcsolatos panaszok hátterében gyermekeknél is állhat vesekő vagy – húgyúti fertőzés esetén – vesemedence-gyulladás.

A vesemedence gyulladása esetén ultrahangvizsgálattal az esetlegesen erre hajlamosító fejlődési rendellenességeket, illetve a fertőzés szövődményeit kell kizárni, illetve azonosítani. Ultrahang segítségével felfedezhetők olyan eltérések is, mint a vesemedence és a húgyvezeték tágulata, amit okozhat vesekő, amely a veséből kijutva a vizeletelvezető rendszer következő részében, a húgyvezetékben akad el. Tágabb vesemedencét láthat a radiológus orvos bizonyos fejlődési rendellenességek esetén is. Ilyenek például a vizeletelvezető rendszer különböző szakaszain fellelhető szűkületek, amelyek vizeletelfolyási nehezítettséget okoznak. Hasonló eltéréssel járhat a vezikoureterális refluxbetegség (VUR) is. Ez annyit jelent, hogy a húgyhólyagból a vizelet visszafolyik a vesék irányába.

A nagyfokú tágulatok és a vizeletreflux következtében a vesékben megnő a nyomás, és ez a vese szövetének pusztulását okozhatja. Rendkívül fontos tehát a húgyutak rendellenességeit időben felfedeznünk, mert hosszú távon ezek az állapotok visszatérő fertőzésekhez, valamint a vesék károsodásához vezethetnek.

Lép

A lép megnagyobbodása számos kóros állapot tünete lehet. Egyes fertőzéses megbetegedések esetén (vírusfertőzések, elsősorban mononukleózis, szepszis) vérképző rendszeri vagy ritkábban genetikai eltéréseken alapuló betegségekben láthatunk az ultrahangvizsgálat során lépmegnagyobbodást, továbbá májbetegségekhez is társulhat ez a kórkép.

Belek

A belek gyulladása ultrahangvizsgálattal kiválóan vizsgálható. Aktív gyulladásra a bélfal megvastagodása utal. A súlyos bélfertőzések vagy a gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa) diagnosztikájában és követésében az ultrahangvizsgálat főszerepet játszik.

Gyermekeknél az akut hasi kórképek közé tartozó bélcsavarodás (volvulusz) és a belek egymásba türemkedése (invagináció) esetén szintén az ultrahang az elsődlegesen választandó vizsgálómódszer. Mindkét kórkép a belek elhalását okozhatja a szerv vérellátási zavarán keresztül.

Vakbélgyulladásra (appendicitisz) minden hasi fájdalom esetén gondolni kell, hiszen számtalan különböző – egyáltalán nem típusos – tünete lehet. Valójában nem a vakbél (coecum), hanem a hozzá kapcsolódó féregnyúlvány (appendix vermiformis) megbetegedéséről van szó. Ultrahanggal a gyulladás jeleként megvastagodott féregnyúlványt láthatunk, amely a vizsgálat során nyomásérzékeny. Környezetében gyakran gyulladásos folyadék, illetve megnagyobbodott nyirokcsomók is láthatóak. A vakbélgyulladás következménye hashártyagyulladás, tályog kialakulása, valamint szepszis is lehet, ezért a betegség korai felismerése rendkívül fontos!

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Rendelés helyszíne

Panoráma Poliklinika (Buda)
1126 Budapest, Derkovits u. 7.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Rendelő szakemberek

dr. Vančo Ildikó

csecsemő- és gyermekgyógyász, csecsemő- és gyermekradiológus, pszichoterapeuta-jelölt