Endokrinológia

Az endokrinológia a pajzsmirigy, a mellékvesék, a hasnyálmirigy, az agyalapi mirigy, valamint a nemi mirigyek betegségeivel foglalkozik.

Ezen belső elválasztású mirigyek működésekor felléphetnek öröklött és szerzett betegségek, amelyek igen különböző tünetekkel jelentkezhetnek.

Az endokrin rendszer rendellenességét is számos tünet jelezheti. A pajzsmirigy hormontermelésének zavara például a testsúly alakulását, az éberséget, a koncentrálóképességet, a vércukor anyagcserét és a vérnyomást is befolyásolhatja.

pajzsmirigy túlműködés vagy alulműködés, mint a leggyakoribb pajzsmirigy betegségek, lelki tünetegyüttessel járhatnak, amelyek a páciensek esetszámait tekintve magas arányosságban befolyásolhatóak pozitívan az alapbetegségek kezelésével. Intézetünkben ugyanakkor a lelki tünetegyüttest nemcsak fizikai, hanem mentális oldalról is jól képzett szakemberekkel (pszichológus, egészségpszichológus) kezeljük, így a beteg komplex vizsgálata és ellátása valósulhat meg.

Fontos megemlítenünk, hogy a hormonrendszer, mint a szervezetünk „karmestere”, valójában a jól működő szervezetünkért felel. Hormont termel például a mellékvese vagy agyalapi mirigy is, ahol ha ezen szervek működésében zavar keletkezik az ugyancsak járhat a pszichét terhelő tünetekkel, viselkedészavarral.

Ezért is fontos hangsúlyoznunk, hogy mindez fordítva is igaz, vagyis a lelki egészségünk a testünk működésének egyensúlyára hat vissza.

Ezért is közelítjük meg a Panoráma Poliklinikán mindkét oldalról úgynevezett komplex egészségkonzultáció keretében a hormonrendszert érintő betegségeket is.

Endokrinológusunk budai rendelőnkben: dr. Mikolás Esztella

Endokrinológus-diabetológusunk pesti rendelőnkben: dr. Szládek Helga

Időpontfoglalás:

Foglaljon időpontot online!  Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Pajzsmirigy alul- vagy túlműködés tünetei lehetnek például:

 • Menstruációs és termékenységi problémák (amelyek befolyásolják a gyermekvállalást)
 • Korai vetélés (jellemzően inkább alulműködésnél)
 • Hangulatingadozás
 • Súlyváltozás (nagymértékű hízás vagy fogyás)
 • Fáradékonyság, álmatlanság
 • Feledékenység (jellemzően inkább alulműködésnél)
 • Ízületi és izomfájdalmak
 • Magas koleszterinszint
 • Fázékonyság (jellemzően inkább alulműködésnél)
 • Emésztési zavarok
 • Szívritmuszavar (jellemzően inkább túlműködésnél, amely fokozott izzadással, remegéssel, fogyással járhat)
 • Különböző bőrproblémák (különösen az arcon), illetve a hajszálak töredezése

Magyarországon a területenként változó jódhiányos állapotok miatt gyakori a strúma (amely a nyakon jól láthatóan kidomborodik), amely pajzsmirigy túlműködés eredményeként jön létre.

További pajzsmirigy betegségek

Autoimmun pajzsmirigy gyulladás az úgynevezett Hashimoto-thyreoiditis, amely általában lassú lefolyású, több fázisból álló betegség, ezért akár évekig tartó kezelést igényel.

PCOS (Policisztás Ovárium Szindróma) a petefészek működési zavarát jelenti (ez is befolyásolhatja a gyermekvállalást). Gyakori tünete az elhízás, a menstruációs zavarok, a szőrnövekedés, stb. A PCOS gyakran inzulinrezisztenciával jár együtt, amely a cukorbetegség előszobájának tekintett betegség, ezért igen fontos az egyénre szabott kezelés, a diéta, amely mindkét tünetet befolyásolhatja pozitív irányban.

Intézetünkben a pajzsmirigy betegségek kivizsgálásnak teljes spektrumát végezük:

 1. Laborvizsgálatokkal pajzsmirigyhormonokat nézünk (TSH, szabad T3, szabad T4, illetve ide tartozik a pajzsmirigy antitestek vizsgálata is).
 2. Radiológiai, nyaki ultrahang vizsgálattal a pajzsmirigy gyulladás, megnagyobbodás jól ellenőrizhető. Az esetlegesen a pajzsmirigyen kialakult göbök – jó és a rosszindulatú folyamatok elkülönítése – is kiválóan végezhető ezzel a képalkotó eljárással.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Rendelés helyszíne

Panoráma Poliklinika (Buda)
1126 Budapest, Derkovits u. 7.

Panoráma Poliklinika (Pest)
1147 Budapest, Ilosvai Selymes u. 81.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Rendelő szakemberek

dr. Mikolás Esztella Zsóka

belgyógyász, endokrinológus

dr. Szládek Helga

belgyógyász, endokrinológus