Dietetika felnőtteknek
A dietetika a táplálkozástudomány azon ága, amely az emberi táplálkozás és étrend területére összpontosít. Dietetikai szakrendelésünk célja, hogy a páciens számára hosszú távon fenntartható, egészséges táplálkozási rendet alakítsunk ki, ami hozzájárul általános jólétéhez és egészségéhez, betegség esetén felépüléséhez.
Felnőttek számára klinikánkon Hajdú Anett dietetikus tart konzultációt általános és onkodietetikai szakterületen.
Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.
Miben segít tehát a dietetikussal történő konzultáció?
A dietetika fő területei az
- egészséges táplálkozás, vagyis kiegyensúlyozott és egészséges étrend kialakítása, amely megfelelő arányban tartalmazza az összes szükséges tápanyagot;
- különféle betegségek megelőzése, ilyen krónikus állapotok pl. a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, illetve bizonyos daganatos megbetegedések;
- egyéni étrendi javaslatok (diéták) kidolgozása és előírása betegségek vagy egyéb egészségi állapotok esetén, pl. cukorbetegek számára alacsony glikémiás indexű étrend, vesebetegek számára fehérjeszegény diéta vagy allergiás betegek számára eliminációs diéta;
- táplálkozási edukáció, vagyis az élelmiszerek helyes megválasztásának, a helyes táplálkozási szokásoknak, az ételek változatos és egészséges elkészítésének népszerűsítése;
- sportolók, aktív életmódot folytató egészséges emberek számára olyan táplálkozási rezsim kialakítása, ami támogatja az optimális teljesítményt és a gyors regenerációt, vagyis „sporttáplálkozás”.
Milyen betegségek esetén indokolt dietetikust bevonni a kezelésbe?
Bizonyos akut vagy krónikus rendellenességek esetén a dietetikus „szelíd” közreműködése nélkülözhetetlen. Ilyen állapotok többek között a
- különböző gasztroenterológiai kórképek (a vastagbél gyulladásos megbetegedései, IBS, májbetegségek, epebetegségek, hasnyálmirigy-gyulladás);
- túlsúly, elhízás (obezitás);
- magas vérnyomás, magas koleszterinszintek;
- vesebetegség, dializált betegek táplálkozása;
- táplálkozási zavarok, anyagcserebetegségek (ételérzékenységek, ételallargiák, pl. lisztérzékenység, laktózintolerancia, csökkent glükóztolerancia, különböző élelmiszer-allergiák);
- cukorbetegség, inzulinrezisztencia;
- daganatos betegségek.
Dietetikai tanácsadás egészségeseknek is!
Az információk tengerében könnyű elveszni, mit és hogyan fogyasszunk egészségünk megőrzése vagy helyreállítása érdekében. A dietetikai konzultáció – önmagában vagy életmódorvoslás keretében – ezért bárkinek javasolható, aki egészséges életvitelre törekszik.
A Panoráma Poliklinikán feladatunknak tartjuk azt is, hogy a tudomány eszközeivel támogassuk a meggyőződésalapú étrendeket, pl. tanácsokkal segítsük a vegetáriánus vagy vegán étrend helyes kialakítását, illetve összehangolását az aktuális egészségi állapottal.
Hogyan zajlik a munka a dietetikussal?
A konzultáció során először felmérjük az előzményeket és az esetleges panaszokat, tüneteket, feltérképezzük a táplálkozási szokásokat, azaz úgynevezett táplálkozási anamnézist készítünk. Kórelőzmények esetén a dietetikusnak szüksége van az orvosi dokumentációra, leletekre, vizsgálati eredményekre ahhoz, hogy a páciens számára legmegfelelőbb diétát javasolhassa. A kezelőorvos sok esetben már előírta a kórállapothoz illeszkedő tápanyagbeviteli normákat – pl. krónikus vesebetegség esetén mérsékelt fehérjebevitelű, csekély foszfát- és káliumtartalmú ételeket fogyasztását –, ilyen esetben a dietetikusnak ehhez kell hozzáigazítania a páciens teljes étrendjét, illetve megtanítania őt arra, hogy az előírt diétát miként valósíthatja meg mindennapjaiban.
A legtöbb esetben táplálkozási napló vezetését is kérjük, hogy minél jobban követni tudjuk a beteg állapotában bekövetkezett változásokat, illetve a táplálkozási napló már az első találkozáskor is hasznos, hogy a munka ne nulláról induljon. Minél precízebb a napló, a dietetikus annál pontosabban látja át az étkezési problémákat, és annál alaposabban tud elmerülni a fontos részletekben, amiken sokszor az adott diéta sikere áll vagy bukik.
A célok meghatározása után – például fogyás, izomépítés vagy egy krónikus állapottal való együttélés – a dietetikus a páciens kívánságainak figyelembevételével olyan egyéni táplálkozási tervet készít, amely az egészségi állapoton túl figyelembe veszi az étkezési preferenciákat és az egyéni életmódot is. (A dietetikus ilyenkor gyakran ad életmódtanácsokat is, amelyek segíthetnek az egészséges táplálkozási szokások kialakításában és fenntartásában.)
Az utánkövetést és támogatást rendszeres kontrollvizsgálatokkal lehet biztosítani. A páciens és a dietetikus így nyomon követheti az előrehaladást, szükség szerint módosíthatja vagy finomíthatja a táplálkozási tervet, további támogatást nyújthat.
Lelki mögöttes
A Panoráma Poliklinika pszichoszomatikus szakrendelő, test és lélek folyamatait integráltan szemléli és kezeli. A táplálkozási zavarok bizonyos esetekben részben vagy egészben lelki okokra vezethetők vissza (ismert példák: anorexia nervosa, bulemia nervosa). Ilyen esetekben a dietetikai tanácsadás hasznosan egészítheti ki a pszichiátriai vagy pszichoterápiás kezelést.
Tetszik, megosztom:
Rendelés helyszíne
Panoráma Poliklinika (Pest)
1147 Budapest, Ilosvai Selymes u. 81.
Időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.