Csecsemő-ultrahangszűrés

Az ultrahangvizsgálat fájdalommentes, így kiválóan alkalmazható a gyermekgyógyászatban. Gyors, hatékony és pontos diagnosztikai módszer, amelynek nincs káros hatása a fejlődő szervezetre sem, vagyis bármilyen életkorban elvégezhető.

Az ultrahangvizsgálat fájdalommentes, így kiválóan alkalmazható a gyermekgyógyászatban. Gyors, hatékony és pontos diagnosztikai módszer, amelynek nincs káros hatása a fejlődő szervezetre sem, vagyis bármilyen életkorban elvégezhető.

A csecsemők ultrahangszűrése a különböző fejlődési rendellenességek minél korábbi felismerésére szolgál. A korai felismerés lehetővé teszi a későbbi – esetlegesen maradandó – károsodások elkerülését, illetve mérséklését. Ennek érdekében

  • koponya-,
  • hasi- és
  • csípőultrahang-szűrővizsgálat

javasolt optimális esetben a csecsemő 6–8 hetes korában.

A csecsemők ultrahangszűrését a Panoráma Poliklinikán dr. Vančo Ildikó gyermekradiológus végzi.

Időpontfoglalás:

Foglaljon időpontot online!  Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

A koponya UH-vizsgálata

Koponya-ultrahangvizsgálattal a csecsemő agyát a koponyáján található nagykutacson keresztül tudjuk vizsgálni. Ultrahanggal az agyállomány egy része látótérbe hozható, így bizonyos fejlődési rendellenességek vagy a születés során keletkezett koponyán belüli vérzések egy része, illetve az egyéb eltérések, például az agykamrai tágulatok kimutathatók, nyomon követhetők. Az esetlegesen talált eltérések egy része további neurológiai, illetve képalkotó vizsgálatokat (MR) igényel, mások esetében elegendő az ultrahangos követés.

A nagykutacs a gyermek növekedésével fokozatosan szűkül, majd 12–18 hónapos korban záródik. Hathónapos kor felett, ha a nagykutacs már szűk, a koponya már csak korlátozottan vizsgálható ultrahanggal, de egyes esetekben 12 hónapos korig is pluszinformációt nyújt a vizsgálat.

A koponya ultrahangvizsgálatának elvégzése különösen fontos koraszülöttek esetében, náluk ugyanis gyakoribb szövődmény az agyvérzés vagy az egyéb agykárosodás.

Hasi ultrahangvizsgálat

A has ultrahangvizsgálata során elsősorban a hasi szerveket – a májat, lépet, hasnyálmirigyet, veséket, mellékveséket –, valamint a belek, a gyomor, a húgyhólyag bizonyos betegségeit, eltéréseit vizsgáljuk. A csecsemőkori szűrővizsgálat során a későbbi életkorban történő hasi vizsgálattal megegyező alapossággal és részletességgel vizsgáljuk végig a hasi szerveket (lásd a hasi ultrahangvizsgálat leírásánál).

A csípőízület vizsgálata

A csípőízület ultrahangvizsgálata veleszületett csípőficam gyanúja esetén nyújt segítséget a diagnózishoz. A kóros állapotot felismerni és az eltérés súlyossági fokát megállapítani az úgynevezett Graf-féle szögek meghatározásával lehetséges. A csecsemő 6 hetes koránál korábban a vizsgálatot nem érdemes elvégezni, mert ilyenkor még zajlik az újszülött szöveteinek, ízületeinek rendkívül gyors növekedése, érése. A negyedik hónap után viszont a combcsont feje csontosodni kezd, ami nehezíti az ultrahangos méréseket, így emiatt – valamint, ha szükséges, a minél hamarabb történő beavatkozás érdekében – ajánlatos még ezt megelőzően, tehát a csecsemő négyhónapos kora előtt lebonyolítani a szűrővizsgálatot.

Csípőficam

Csípőficamról (csípődiszplázia) akkor beszélhetünk, ha a csípőízület vápája „sekélyebb” a normálisnál, vagyis a vápa nem veszi megfelelő módon körbe a combfejet. A combfej ennek következében könnyebben és gyakrabban mozdulhat ki az ízületből (leginkább amikor a gyermek már lábra áll). A kisfokú diszpláziával is foglalkozni kell, a nagyobb ízületi terhelés miatt ugyanis korai ízületi kopásos betegség (artrózis) alakulhat ki. Korai – már a második élethónapban elkezdett – terápiával ezeket a szövődményeket meg tudjuk előzni vagy minimálisra tudjuk csökkenteni.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Rendelés helyszíne

Panoráma Poliklinika (Buda)
1126 Budapest, Derkovits u. 7.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Rendelő szakemberek

dr. Vančo Ildikó

csecsemő- és gyermekgyógyász, csecsemő- és gyermekradiológus, pszichoterapeuta-jelölt