Vastagbélrák - Onkorehabilitáció

A vastagbél daganata mindkét nemben az egyik leggyakoribb tumoros megbetegedés, összesen a második legtöbbet diagnosztizált rosszindulatú betegség, évente több, mint 11.000 új esettel. Kialakulásában a modern életmódnak, mozgáshiánynak, rostszegény táplálkozásnak van szerepe, legtöbbször daganatmegelőző állapotok, vastagbél polipokból alakul át invazív tumorrá. Ismertek genetikai halmozódások, ilyenkor a család több tagának fiatal korban alakul ki vastagbéldaganat, ilyen pl: Lynch-szindróma, FAP (familiáris adenomatosus polyposis).

Javasolt a hazánkban is elérhető szűrővizsgálat amennyiben felmenők között előfordult vastagbél tumor, illetve 50 éves kor felett. Két féle módszer van, a laboratóriumi széklet vér kimutatása, illetve az endoszkópos vastagbél tükrözés.

Kis méretű vastagbél daganatra véres széklet, széklethabitus változás utalhat, előrehaladott betegség esetén bélelzáródás, haskörfogat növekedés szabad hasi folyadék miatt, akár

sárgaság jelentkezhet májat érintő betegségben.

Gyanú esetén vastagbéltükrözés, hasi CT vizsgálat mindenképpen javasolt. A vastagbél tumorok egyik tumormarkere a CEA (carcinoembrionális antigén), illetve CA 19-9 (cancer antigén), egyik sem specifikus, bél eredetű tumorokban gyakran emelkedettek.

Amennyiben nem ad áttétet a daganat, vagyis csak helyi (vastagél egy bizonyos szakasza, környéki nyirokcsomók) érintettség áll fent, úgy sebészi ellátás keretében az érintett szakaszt eltávolítják. A bél folytonosságát a vastagbél kezdeti szakasz érintetség esetén tudják helyreállítani, végbél környéki tumorok esetén művi nyílást, sztómát készítenek. Van amikor a műtéti heg gyógyulása érdekében átmeneti sztómát képeznek. Minden egyes műtét egyedi, így a pontos kimenete, illetve végeredménye az adott betegség elhelyezkedésétől, illetve a páciens egyéni adottságaitól függ.

Végbél kiindulású tumor esetén a műtét előtt a jobb gyógyulási esélyek érdekében sugárterápia és kemoterápia kombinációját adjuk, melynek befejeztével kerül sor a műtétre.

Nyirokcsomó érintettség esetén biztonsági, azaz adjuváns kemoterápiát adunk.

Áttétes betegségben szisztémás gyógyszeres kezeléssel tudjuk a betegség növekedését lassítani, a beteg élettartamát meghosszabbítani, illetve a panaszokat csökkenteni.

A vastagbél eredetű daganatok leggyakoribb életminőséget rontó tulajdonságai: a bél sebészeti ellátása miatt emésztési eltérések jelentkezhetnek, amennyiben csak egy szakaszát távolították el a vastagbélnek, alapvetően az nem okoz észrevehető változást, ez hosszabb szakasz, vagy akár az egész vastagbél eltávolítása esetén fordul elő. Amennyiben sztóma képzésére kerül sor, ennek kezelésére a beteget megtanítják, ugyanakkor ez a mobilitást, szociális interakciókat jelentősen szokta korlátozni. A megváltozott testkép miatt javasolt pszichés támogatás, ahogy a beteg megszokja az új helyzetet, így sokkal magabiztosabban tud a hétköznapokban tevékenykedni. A hasfal meggyengülés miatt javasolt gyógytorna a műtét után. Klinikai vizsgálatok a vastagbél tumor kiújulása kapcsán is azt az eredmény hozták, hogy a rendszeres testmozgás jelentősen csökkentette a kiújulás, áttét képződés kockázatát, így ezt mindenképpen javasoljuk.

Onkorehabilitacio---Panorama-Klinika-wide-logo
  • az egyik első olyan új betegtámogató rendelés, amely a külföldi példák nyomán elérhető Magyarországon,
  • amely az állami ellátásban korlátozottan érhető el,
  • amelynek célja az onkológiai betegek életminőségének javítása a lehetőségekhez képest legmagasabb szintre,
  • valamint célja az esetleges visszaesés vagy a betegség tovább terjedésének megelőzése.

Onkorehabilitációs szakorvosaink:

Dr. Martin Tamás

Klinikai onkológus

Intézetünk klinika onkológusa pesti járóbeteg rendelőnk Onkorehabilitációs Központjában tumoros betegek komplex rehabilitációját, utógondozását, valamint rákprevenciót végez. A többi között felméri a betegség kiújulási áttétképződési esélyeit és javaslatot tesz ezek kiszűrésére, megelőzésére.

Dr. Szőnyi Márta

Klinikai onkológus

Onkológiai esetek (például emlőrák, vastagbélrák, prosztatarákos betegek) úgynevezett prerehabilitációját, komplex rehabilitációját, utógondozását, a tumorellenes kezelésé hosszútávú mellékhatásainak megelőzését valamint rákprevenciót végez.

Dr. Mühl Dorottya

Klinikai onkológus

Általános onkológiai konzultációval és onkorehabilitációval, nők esetében mellrákszűréssel, valamint emlődaganatok prognosztikájával várja pácienseit a Panoráma Poliklinikán dr. Mühl Dorottya klinikai onkológus.

Kérjen bővebb információt!

Egészségpénztárak :