Hererák - Onkorehabilitáció

A here rosszindulatú daganati ritkák, az összes daganatos betegség kb 1%-a. Jelentőségét az adja, hogy a 15-35 év közötti fiatal férfiak leggyakoribb daganata, illetve gyógyulási aránya áttétes esetben is kiemelkedően jó. 2019-ben 570 új eset volt Magyarországon. Kialakulása genetikai eltéréseken alapszik, fejlődési rendelleneségek, úgy mint rejtett here, hereleszállási zavarok, a rizikót növelik, csakúgy, mint a családban előforduló heredaganat megléte. Korai stádiumban a here fájdalmatlan megduzzadása a leggyakoribb tünet, sokan már ilyenkor urológushoz fordulnak. Kiterjedtebb betegség esetén a tünetek sokfélék lehetnek, deréktáji fájdalom, a hasi nyirokcsomó érintettségtől, köhögés, nehézlégzés, véres köpet amennyiben a tüdőre terjedt a betegség. Ritkán csontfájdalom, idegrendszeri tünet, pl: epilepszia is jelentkezhet.

Vizsgálatok

Elsőként urológus kolléga fizikális vizsgálattal és here ultrahang elvégzésével állapítja meg a betegséget. Vérvételből tumormarkerek segíthetnek, jelentősen emelkedhet az AFP (alfa-fetoprotein), HCG (humán choriogonadotropin) és LDH (laktát dehidrogenáz) szint, mely tovább erősíti a diagnózist. Javasolt még mellkas-has-kismednce CT vizsgálat elvégzése is, a távoli áttétek kizárására.

Ellátása elsődlegesen sebészi. Egy here érintettsége esetén az érintett herét, mellékherét és ondóvezetéket lágyéki metszésből távolítják el (ez az ún magas castratio). Mindkét here egyidejű daganata esetén a kétoldali kasztráció miatt hormonpótlás szükséges, a here termeli a tesztoszteron hormont, illetve ez esetben spermium sem termelődik, terméketlenséget okoz a műtét. Ezt a műtét előtti ondókonzerválással lehet kiküszöbölni.

A heredganatok 95%-ban csírasejt eredetűek, ezen belü fele-fele arányban seminoma és non-seminoma típusba soroljuk őket. Biológiai viselkedésük alapján a non-seminomák agresszívebbek, emiatt fiatalabb életkorban alakul ki, huszonéves korban ez a domináló, valamint nagyobb arányban képez áttétet már a diagnóziskor.

Javasolt a pszichés támogatás

Áttétes betegségben kemoterápiás kezeléssel gyógyítható, a gyógyulás aránya 90% feletti. Általában BEP (bleomycin, etoposide és cisplatin tartalmú) kemoterápia 3 ciklusát követően a daganatos sejtek elpusztulnak, a kezelés alatt fehérvérsejtszám csökkenés, hajhullás, hányinger a leggyakoribb mellékhatás, ezek közül a hajhullás a legkevésbé kivédhető. A gyógyulás után kontroll vizsgálatokra javasolt járni, ami orvosi vizsgálatból, képalkotó vizsgálatokból és tumormarker levételéből áll, a nemzetközi onkológiai irányelveknek megfelelő időközönként.

Ebben a betegcsoportban kiemelten fontos az életminőség megóvása, tekintettel, hogy a betegek 20-30 éves korukban esnek át kezeléseken, meggyógyulva még hosszú évtizedekig élnek. Az életminőséget leginkább befolyásoló tényezők: kasztráció miatt megváltozott testkép, szexuális élet és termékenység, kemoterápia okozta hosszú távú mellékhatások, pszichés terhelés a kontrollok előtt.

Pszichés támogatás mindenképpen ajánlott, jelentősen segíti a betegséggel, betegségtudattal való megküzdést, a megváltozott élethelyzet elfogadását.

Termékenység megőrzés szempontjából javasolt még a kemoterápiás kezelés megkezdése előtt ondókonzerválás, mely a spermiumok lefagyasztásával és tárolásával adja meg a lehetőséget egy későbbi mesterséges megtermékenyítésre, ha a kezelés következtében végül infertilitás következik be.

Aki kemoterápián esik át, számukra külön kiemelendő a mozgás, a normális testsúly fenntartása, a kezelés után megnövekszik az elhízás, metabolikus szindróma, szí-érrendszeri betegségek kockázata. A rendszeres mozgással ezen rizikó jelentősen csökkenthető, csakúgy mint a kiújulás kockázata.

Onkorehabilitacio---Panorama-Klinika-wide-logo
  • az egyik első olyan új betegtámogató rendelés, amely a külföldi példák nyomán elérhető Magyarországon,
  • amely az állami ellátásban korlátozottan érhető el,
  • amelynek célja az onkológiai betegek életminőségének javítása a lehetőségekhez képest legmagasabb szintre,
  • valamint célja az esetleges visszaesés vagy a betegség tovább terjedésének megelőzése.

Onko-rehabilitációs szakorvosaink:

Dr. Martin Tamás

Klinikai onkológus

Intézetünk klinika onkológusa pesti járóbeteg rendelőnk Onkorehabilitációs Központjában tumoros betegek komplex rehabilitációját, utógondozását, valamint rákprevenciót végez. A többi között felméri a betegség kiújulási áttétképződési esélyeit és javaslatot tesz ezek kiszűrésére, megelőzésére.

Dr. Szőnyi Márta

Klinikai onkológus

Onkológiai esetek (például emlőrák, vastagbélrák, prosztatarákos betegek) úgynevezett prerehabilitációját, komplex rehabilitációját, utógondozását, a tumorellenes kezelésé hosszútávú mellékhatásainak megelőzését valamint rákprevenciót végez.

Dr. Mühl Dorottya

Klinikai onkológus

Általános onkológiai konzultációval és onkorehabilitációval, nők esetében mellrákszűréssel, valamint emlődaganatok prognosztikájával várja pácienseit a Panoráma Poliklinikán dr. Mühl Dorottya klinikai onkológus.

Kérjen bővebb információt!

Egészségpénztárak :