Neurológiai panaszok a pszichoszomatika szemléletével

A neurológiai tünetek rendkívül sokféle módon jelentkezhetnek, és változatosak abban a tekintetben is, hogy a szervezet mely területét érintik. Emiatt a neurológusok számos más orvosi szakterülettel együttműködve dolgoznak gyógyító munkájuk során. A Panoráma Poliklinika pszichoszomatikus szemléletű rendelésein, az emberi szervezetre, mint egymással összefüggő folyamatok rendszerére is figyel a szakorvos, így módjában áll figyelembe venni a betegségek hátterében rejlő esetleges pszichés tényezőket is, azt az állapotot, amikor a „lélek a test nyelvén szól”. Dr. Magyari Ágota neurológust arról kérdeztük, hogyan működik a gyakorlatban a pszichoszomatikus szemléletű betegút kialakítása, amikor a páciens alapvetően neurológiai panaszokkal jelentkezik.

Milyen tüneteket vizsgál a neurológus?

neurológia, vagy másnéven ideggyógyászat a központi idegrendszer, tehát az agy és a gerincvelő, valamint a testet behálózó különféle idegszálak funkcionális zavaraival foglalkozó orvosi szakterület. Sokszor előfordul, hogy a neurológiai betegségek nem elsődlegesek, hanem valamilyen egyéb betegség, belgyógyászati állapot szövődményeként alakulnak ki. Leggyakoribb neurológiai betegségek közé az alábbiak tartoznak:

  • agyi vérellátási zavarok, mint például a sztrók (stroke),
  • az egyensúlyzavarral járó Parkinson kór,
  • epilepszia betegség,
  • különböző fájdalomszindrómák,
  • hosszantartó fájdalommal járó állapotok, mint például fejfájás, migrénes fejfájás, hosszantartó derékfájás.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!  Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Neurológiai betegség részjelensége lehet például:

  • az egyensúlyzavar,
  • az eszméletvesztéssel járó állapotok,
  • a különböző memóriazavarok.

„A neurológiai tünetekre alapvetően jellemző, hogy általában krónikus formában állnak fenn. Olyan hosszantartó fájdalommal járó tünetekkel, mint például a fejfájás, derékfájás, vagy a visszatérő beszédzavarral, látászavarral, eszméletvesztéssel járó állapotokkal, különböző koncentrációs zavarokkal, egyensúlyzavarokkal, szédüléssel, a test különböző pontjaira lokalizálható zsibbadásos tünetekkel mindenképpen neurológushoz kell fordulni.” – hangsúlyozza Dr. Magyari Ágota a mielőbb megkezdett kivizsgálás fontosságát.

A betegút kialakítása pszichoszomatikus szemléletben

A neurológiai kivizsgálás részletes kikérdezéssel kezdődik. Magyari doktornő az anamnézis felvétele során azonban nemcsak a beteg testi tüneteire, egyéb betegségeire, gyógyszereire kérdez rá, hanem az esetlegesen társuló pszichés tényezőkre, a páciens életmódjára, élethelyzetére, aktuális pszichés nehézségeire is. „Nagy jelentőséggel bírnak ezen információk, hiszen ezek mind-mind segítenek a diagnózis felállítása során a megoldás felé terelni a gondolkodásunkat.” – mutatott rá a doktornő arra, hogy a pszichoszomatikus szemlélet mennyiben támogatja a probléma gyökerének felkutatását. A kikérdezést követően neurológiai fizikális vizsgálat, majd – szükség esetén – eszközös vizsgálat is történik.

Krónikus tünetek fennállása esetén, amikor látható, hogy a gyógyszeres kezelés nem elegendő, társszakmák bevonására van szükség. Nagyban segíti a neurológus munkáját, ha fizikoterapeuta, és/vagy gyógytornász is részt vesz a gyógyítási folyamatban a Fájdalomambulancia rendelés keretei között. Súlyos esetben a fájdalom kezelésében fájdalomspecialista, vagy olyan idegsebész bevonására is szükség lehet, aki konkrétan ezzel az adott tünettel foglalkozik. Az idegsebész különböző invazív beavatkozásokkal, injekciós kezelésekkel enyhítheti a páciens fájdalmát.

„Bizonyos neurológiai tünetek hosszútávon a viselkedés, gondolkodás, érzelmek zavarával járhatnak. Ez – krónikus fájdalom esetén – sokszor még a fájdalomnál is jobban megviseli az adott egyént. Pszichoszomatikus szemléletben dolgozó kollégáimmal együtt tudjuk, hogy ilyen esetekben támogató, pszichés vezetésre is szükség van, ezért egészségpszichológus szakmai segítségét kérjük.” A doktornő gyakorlati példát is említett: „egy migrénes fejfájás esetén, amikor a szakorvosi vizsgálat során nem találunk semmilyen kiváltó okot a háttérben, vagy a gyógyszeres terápia nem bizonyul kellőképpen hatékonynak, előfordulhat, hogy a páciens fájdalomfeldolgozással kapcsolatos gondolkodását próbáljuk meg más irányba terelni. Ilyenkor egészségpszichológus segítségével különböző relaxációs technikákat sajátíthat el a páciens, valamint más, a fájdalomélmény csökkentésére irányuló terápiákon érdemes részt vennie.” –  hangsúlyozza dr. Magyari Ágota.

Mit hozott a COVID a neurológusok számára?

A koronavírus megjelenése óta rengetegen érkeznek a neurológiai szakrendelőbe olyan neurológiai tünetekkel, melyek az úgynevezett poszt-COVID szindróma részeként jelentek meg. Ezek a betegek általában krónikus fáradékonyságot, izomgyengeséget, koncentrációs zavart, szédülést, fejfájást panaszolnak. A poszt-COVID neurológiai tünetekre jellemző, hogy nagyon elhúzódóak, hetekig, akár hónapokig eltarthatnak. A legkínzóbb tünetek közé tartozik a fejfájás és a szédülékenység, de nagyon zavaró lehet a fiataloknál például a koncentrációszavar, valamint az alvászavar. Ezek a tünetek hosszútávon az életminőség romlásához vezetnek. A fenti neurológiai poszt-COVID tünetek azoknál is jelentkezhetnek, akik enyhe légúti tünetekkel estek át a koronavírus-fertőzésen.

„Az ilyen panaszokkal érkező páciensek neurológiai vizsgálata során – amennyiben kizártuk az egyéb, ismert és hasonló tüneteket okozó betegségeket –, a terápiát nemcsak gyógyszeres kezeléssel kezdjük meg. A páciens problémáját komplex módon közelítjük meg. Szükség esetén pszichés vezetést javaslunk a szakorvosi kezelés mellé, hogy szakembereink folyamatos támogatása mellett a páciens életminősége mihamarabb visszaállhasson a megszokott színvonalra.” –  emelte ki a doktornő a különböző szakemberek munkája közötti összhang és szoros együttműködés fontosságát.

Panoráma Poliklinika

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Blog - PszichoLogic

Cikkek, podcastok

A PszichoLogic oldalon podcastokat hallgathatnak és cikkeket, blogokat olvashatnak olyan témákról, amelyek reményeink szerint Önöket is érdekelni fogják.

Comments are disabled.