Mire valók a H2-kilégzéses tesztek?

A hasi diszkomfortérzés, fájdalom, puffadás, gázképződés, szélgörcsök, hasmenés vagy székrekedés, a korai teltségérzés olyan gyakori panaszok, amelyek mögött a gyomor-bél rendszer különféle akut vagy krónikus rendellelenességei állhatnak. Ezek közül több is felderíthető kíméletesen: hidrogénkilégzéses teszt útján. A Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centruma laktulóz-, laktóz- és fruktózkiégzési tesztet is kínál – gasztroenterológiai beutalás nélkül is.

A hidrogénkilégzéses (H2-) tesztek egyes gyomor- és bélrendszeri rendellenességek esetében olyan kíméletes (noninvazív), költségtakarékos eszközt jelentenek, amelyek alkalmasak a helyes közvetett gasztroenterológiai diagnózis felállítására, illetve egyéb kórképek kizárására.

  • A laktulózkilégzési teszt a kontamináltvékonybél-szindróma,
  • a laktózkilégzési teszt a laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység),
  • a fruktózkilégzési teszt a fruktózintolerancia vagy a gyümölcscukor felszívódási zavarának

kimutatására szolgál. A vizsgálatra legtöbbször a gasztroenterológus szakember tesz javaslatot, de a teszteket közvetlenül (beutalás nélkül) is lehet kérni.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!  Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Tisztelettel kérjük kedves pácienseinket, hogy a rendelésre a foglalt időpont előtt legalább 5 perccel érkezzenek meg! Szíves együttműködésüket előre is köszönjük!

Mire szolgál a laktulózkilégzési teszt?

A laktulózkilégzési teszt célja a tünetek alapján vélelmezhető kontamináltvékonybél-szindróma (SIBO) igazolása vagy kizárása. A kóros állapot lényege, hogy a vékonybélben kórosan felszaporodnak a vastagbélből felvándorolt baktériumok. A SIBO általában antibiotikus kúrával kezelhető.

A laktózkilégzési vizsgálat célja

A laktózzal végzett H2-teszt a laktózérzékenység felderítésére szolgál. A laktózintolerancia az európai felnőtt népességben elterjedt, különböző intenzitású panaszokat okozó állapot, ami a laktáz enzim termelődésének hanyatlására vezethető vissza, és ami megfelelő diétával, illetve enzimpótlással megfelelően karbantartható. A laktózintoleranciával diagnosztizált magyar adófizetőket adókedvezmény is megilleti, a jogosultság igazolásához gasztroenterológusi szakvélemény alapján kiállított háziorvosi igazolás szükséges.

Mi vizsgálható a fruktózkilégzési teszttel?

A harmadik terheléses kilégzési teszt a veleszületett vagy szerzett fruktózintolerancia, illetve a fruktóz felszívódási zavarának igazolására használatos. Az első állapot enzimhiányra vezethető vissza, a vele élőknek szigorú, életen át tartó diétát kell tartaniuk, máskülönben súlyos szövődményekkel, pl. fejlődési zavarokkal vagy májkárosodással számolhatnak. A gyümölcscukor felszívódási zavara (fruktóz-malabszorpció) enyhébb következményekkel jár.

A kilégzéses tesztek működési elvéről, a vizsgálatokra való jelentkezésről és a felkészülésről, vagyis arról, hogy milyen szabályokat kell betartani a H2-kilégzéses teszt elvégzését megelőzően, itt lehet tájékozódni.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Kapcsolódó szolgáltatások

Blog - PszichoLogic

Cikkek, podcastok

A PszichoLogic oldalon podcastokat hallgathatnak és cikkeket, blogokat olvashatnak olyan témákról, amelyek reményeink szerint Önöket is érdekelni fogják.

Comments are disabled.