Mire szolgál a HELIPROBE kilégzéses teszt?

A Helicobacter pylori baktérium fertőzése gyomorhurutot vagy gyomor- és nyombélfekélyt okozhat, aminek jellemző tünetei a has fájdalma, a felfúvódás, a refluxra jellemző égő érzés a mellkasban, hányinger vagy hányás, hosszabb távon az étvágy és a testsúly csökkenése. A Heliprobe® kilégzéses teszt a H. pylori baktérium jelenlétének kimutatására (vagy kizárására) szolgál.

A HELIPROBE vizsgálat nem invazív, más szóval nem igényel sebészeti beavatkozást vagy szövetmintavételt a gyomorból, így kisebb kellemetlenséggel jár, mint például a gyomortükrözés (gasztroszkópia).

A HELIPROBE tesztre legtöbbször gasztroenterológus küldi a beteget, de a Panoráma Poliklinikán közvetlenül (beutalás nélkül) is kérhető a vizsgálat. Bizonyos esetekben – pl. terhes nőkön, 18 éven aluliakon vagy olyan személyeken, akiknél (részleges) gyomoreltávolítást hajtottak végre – a vizsgálat elvégzése ellenjavallt vagy csak a szakember egyedi mérlegelése alapján végezhető el.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!  Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Tisztelettel kérjük kedves pácienseinket, hogy a rendelésre a foglalt időpont előtt legalább 5 perccel érkezzenek meg! Szíves együttműködésüket előre is köszönjük!

Milyen elven működik a teszt?

A gyomorsav általában elpusztítja a gyomorba kerülő mikroorganizmusokat, a Helicobacter pylori baktérium azonban képes megtelepedni a gyomornyálkahártyában. Hogy környezetét maga számára élhetővé tegye, egy speciális enzimet, ureázt termel, aminek a működése során hidrogén-karbonát keletkezik. A hidrogén-karbonát egy része azután szén-dioxiddá alakul, és a kilélegzett levegővel távozik a szervezetből.

A teszt során szájon át karbamidot adnak be a páciensnek, majd a kilélegzett levegőt egy alkalmas eszközzel összegyűjtik, és megmérik, mennyi szén-dioxid van benne. Helicobacter pylori-fertőzés esetén a baktérium a karbamidot a fentiek szerint elbontja – a diagnózist tehát a kilélegzett szén-dioxid mennyiségének megemelkedése alapozza meg.

A lelettel gasztroenterológushoz kell fordulni. A vizsgálat eredménye alapján ő állítja fel a diagnózist, szükség esetén megerősítő vizsgálatot (pl. gyomortükrözést) kér, illetve javaslatot tesz a terápiára.

A vizsgálatra való jelentkezésről és a felkészülésről, vagyis arról, hogy milyen szabályokat kell betartani a HELIPROBE teszt elvégzését megelőzően, itt lehet tájékozódni.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Kapcsolódó szolgáltatások

Blog - PszichoLogic

Cikkek, podcastok

A PszichoLogic oldalon podcastokat hallgathatnak és cikkeket, blogokat olvashatnak olyan témákról, amelyek reményeink szerint Önöket is érdekelni fogják.

Comments are disabled.