PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Mikor menjünk egészségpszichológushoz?

Mi a különbség az egészségpszichológiai és az ismert pszichológiai konzultáció között?

Napjainkban még nem egyértelmű, hogy a betegségeinkhez, vagy akár a gyermekünk visszatérő betegségéhez kötődően egészségpszichológusi támogatást kérjünk. A mentális támogatás hatására segítséget kaphatunk az egészségügyi nehézségekkel való megküzdésben, az életmódváltásban, a stresszkezelésben vagy az egészségünk miatti fokozott aggodalom kezelésében. Az egészségpszichológia segítséget nyújt tehát például a krónikus betegséggel, fájdalommal, stresszel vagy egészségszorongással küzdőknek, de hasznos lehet azok számára is, akik egyszerűen csak a testi és mentális egészségük megőrzésére törekednek. A módszert Európában és az Amerikai Egyesült Állapokban már évtized óta alkalmazzák. Az egészségpszichológia oktatása itthon is közel tíz éves múltra tekint vissza, külön tanszéken oktatják az egyetemen. Az egészségpszichológiai konzultációk jelentőségét azonban napjainkban kezdik igazán felfedezni a páciensek.

Milyen segítséget nyújt az egészségpszichológia?

Az egészségpszichológia az a tudományág, amely az egészség és a betegség mentális tényezőivel foglalkozik. Az egészségpszichológia a testi és szellemi egészség közötti kapcsolatra összpontosít, és azzal foglalkozik, hogy a pszichológiai tényezők hogyan befolyásolják az egészségünket és a betegségeinket. Az egészségpszichológiai szakemberek a betegségek megelőzésére és kezelésére koncentrálnak, segítik a betegeket abban, hogy megértsék és kezeljék az egészségükhöz kapcsolódó pszichológiai tényezőket.

Pszichológus versus egészségpszichológus

Az egészségpszichológia tehát a pszichológia egy speciális ága, mely elsősorban testi tünetekkel, egészségügyi problémákkal élők számára lehet hasznos.

Az egészségpszichológiai szakemberek olyan képzettséggel rendelkeznek, amelyek segítségével támogatást nyújthatnak a krónikus betegségekben (pl.: cukorbetegség, daganatos (onkológiai) betegségek, gyomor-bélrendszeri betegségek) megjelenő kihívásokkal való megküzdésben, a betegségek mentális terheinek csökkentésében, az orvosi kezelésekhez vagy az előírt életmódváltáshoz való alkalmazkodásban, a hatékony stresszkezelésben és a tünetek menedzselésében.

Az idő lényeges tényező

Az egészségpszichológiai konzultáció időtartama általában 30-45 perc, és az alkalmak száma általában előre meghatározott, rendszeressége heti vagy kétheti, amely az egyén szükségleteitől függően változhat. Az alkalmakon nagy hangsúlyt fektetünk az egyéni jellemzőkre, nehézségekre, feltérképezzük a fő stresszfaktorokat és azok összefüggéseit testi folyamatokkal. Célunk, hogy megtaláljuk azokat az erőforrásokat, melyek segíthetik a személyt a nehézségekkel való megküzdésekben. Gyakran különböző relaxációs és viselkedésterápiás technikákat is alkalmazunk, a az alkalmakon megszerzett tapasztalatok elmélyülését pedig házi feladatokkal segítjük.

Hogyan dolgozik az egészségpszichológus?

Az egészségpszichológusok különféle módszereket alkalmaznak, mint például a kognitív-viselkedésterápia, a stresszkezelési technikák, a relaxáció vagy a meditáció, a problémamegoldás vagy az érzelmi támogatás. A terápiás munka során a cél az, hogy a páciensek képesek legyenek megbirkózni a krónikus betegség okozta fizikai, mentális vagy érzelmi terheléssel, megfelelően kezeljék a stresszt, növeljék az önértékelésüket, fejlesszék a kommunikációs és kapcsolatteremtési készségeiket, és javítsák az életminőségüket. Egy-egy egészségügyi probléma esetén kiemelten fontos lehet a kommunikáció a családtagokkal, fontos személyekkel és az egészségügyi ellátókkal, hiszen a társas támogatás nagymértékben hozzájárulhat a betegséggel való megküzdéshez. Néhány helyzetben a kommunikáció kiemelt jelentőséggel bír, ilyen lehet egy súlyos ételallergia kérdése. Ezen a konzultáción kaphatnak segítséget például azok a szülők, akiknek gyermeke életveszélyes helyzetbe kerülhet (anafilaxia veszélye) az ételallergiája miatt, ezért az óvodával, iskolával, tágabb rokonokkal a kommunikáció, a megfelelő információ átadása és annak befogadása komoly feladatot terhelne a szülőkre. Ezen kommunikációs technikák elsajátításában is segítséget nyújt az egészségpszichológus.

Azok a páciensek, akik egészségügyi problémákkal vagy krónikus betegségekkel élnek együtt, és úgy érzik, hogy mindez hatással van mentális egészségükre, jóllétükre, társas kapcsolataikra vagy a számukra fontos életterületekre, érdemes egészségpszichológushoz fordulniuk. A konzultációra jelentkezhetnek azok, akik krónikus betegséggel küzdenek, és nehezen birkóznak meg a tünetekkel. Emellett azok a páciensek is jelentkezhetnek, akik stresszes élethelyzetekkel szembesülnek, úgy érzik nehéz kezelniük a mindennapi feszültségeket, esetleg ezek mentén testi tüneteket, például alvásproblémát, koncentrációs nehézségeket, krónikus fejfájást vagy gyomor-bélrendszeri panaszokat tapasztalnak, és segítséget keresnek a mentális egészségük megőrzéséhez. Az egészségpszichológiai konzultációk szintén hasznosak lehetnek azok számára, akik a megelőzésre és az egészségük megőrzésére szeretnének összpontosítani.

A cikk szakértője: Gajdos Panna egészségpszichológus
Panoráma Poliklinika

Hasfájás és társai: funkcionális gyomor-bél rendszeri kórképek gyermekkorban

Már csecsemőkortól ismerünk olyan betegségeket, amelyek bár valódi szervi, azon belül főleg gyomor-bél rendszeri tüneteket okoznak, a kiváltó okot mégsem a bélben kell keresni. Nagyon sok tünet esetében ma már tudottan a megváltozott bél-agy tengely kétirányú kapcsolata áll, amelynek hibás működése többek között pszichoszomatikus jellegű betegségekben is felmerül. Már csecsemő- és kisdedkorban okozhat tüneteket a […]

Tovább

Gyomortükrözés és vastagbéltükrözés gyermekek számára

A gyermekkori gyomor-bél rendszeri (gasztrointesztinális) panaszok egyre gyakoribbak és egyre fiatalabb korban jelentkeznek. A panaszok néha életkori sajátosságból fakadnak, vagyis kinőhetőek, máskor azonban komoly, sürgős ellátást igénylő kórképek, pl. fertőzések, gyulladások, illetve egyes esetekben az életvitelt, életminőséget tartósan megváltoztató tartós állapotok – ételallergiák, ételintoleranciák, autoimmun folyamatok – húzódnak meg mögöttük. Az is előfordul, hogy valamilyen […]

Tovább

Irritábilisbél-szindróma: felismerés, elfogadás és megküzdés

Az irritábilisbél-szindróma (irritable bowel syndrome – IBS) a vastagbelet érintő funkcionális emésztőrendszeri rendellenesség. „Funkcionális” alatt azt értjük, hogy a megbetegedés és a tünetek mögött nincsen egyértelműen diagnosztizálható szervi eltérés. A szaporodó esetszámok és a kimutatható stresszfaktor arra vall, hogy az IBS civilizációs betegség. Mivel a testi tünetek mögött lelki okok állhatnak, az IBS kezelése komplex […]

Tovább