PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Mélyvénás trombózis: amikor kis vérrög okoz nagy bajt

A mélyvénás trombózis legtöbbször az alsó végtag mélyen futó vénáiban alakul ki, lényege, hogy az érintett területen vérrög, azaz trombus képződik. Igazán nagy veszélyt az jelent, hogy a vérrög egy része leszakadhat, és a vérárammal a tüdőbe jutva tüdőembóliát okoz.

A mélyvénás trombózis kialakulásának kockázata fokozottabb az érfal sérülése esetén, de növeli az esélyét az is, ha a páciensnél véralvadási zavar áll fenn, illetve ha lassul a véráramlás. Az is előfordulhat, hogy valaki fokozott trombózishajlammal születik, ami ma már vérvizsgálattal is kimutatható. Mostani cikkünkből kiderül, hogy milyen tényezők fokozhatják a trombózis kialakulásának kockázatát, illetve hogy miért életbevágóan fontos a korai felismerés.

Életmentő ultrahang

A mélyvénás trombózis potenciálisan halálos betegség, ami szerencsére könnyen diagnosztizálható. Ultrahang vizsgálattal nagyon jó találati aránnyal megállapítható a trombózis jelenléte. Rendelőnk ultrahang vizsgálatot is végző angiológus főorvosa: Dr. Durgham Ussama

Ha nem kerül időben észlelésre, a trombózisból vérrög szakadhat le, ami rosszabb esetben elakadhat a tüdőben, és tüdőembóliát okozhat. Ennek kimenetele nagyban függ a leszakadt vérrög méretétől – minél nagyobb, annál nagyobb bajt okozhat. A minél korábbi diagnózis és az adekvát terápia elkezdése életmentő lehet. A mélyvénás trombózis kezelésére ma már rendkívül hatékony gyógyszeres terápia áll a szakemberek rendelkezésre, vagyis ha a betegségre fény derül, a kezelés is megkezdődhet. Ezért is lényeges, hogy időben eljusson a beteg az angiológiai rendelésre.

A veleszületett trombózis-hajlam mellett az alábbi tényezők növelhetik a probléma kialakulásának esélyét:

  • Jelentős túlsúly
  • Visszeresség
  • Várandósság
  • Dohányzás
  • Hosszú repülőút
  • Hormonális fogamzásgátló készítmények szedése
  • Női hormonpótló gyógyszerek
  • Tartós fekvés
  • Műtéti beavatkozások
  • Csonttörés, izomsérülés

A mélyvénás trombózis potenciálisan halálos betegség, ami szerencsére könnyen diagnosztizálható.

A felületes trombózis sem gyerekjáték

Trombózis nem csak a mélyvénákban alakulhat ki, hanem létrejöhet az úgynevezett felületes vénákban is. Ez utóbbi nem rejt magában akkora veszélyt, mint a mélyvénás trombózis (tüdőembóliát is csak abban az esetben okozhat, ha a leszakadt vérrög bejut a mélyvénás rendszerbe). A felületes trombózis általában visszérgyulladás következménye, melynek jellemző tünetei a fájdalom, a bőrpir és a kötegszerűvé váló, tapintható felületes vénák.

Versenyfutás az idővel

Akár az angiológiai magánrendelésen is előfordulhat, hogy a szakorvost olyan páciensek keresik fel, akiknek sürgősségi ellátásra van szükségük, aminek oka sok esetben az, hogy a páciensek még panasz esetén is képesek pár napot várni abban bízva, hogy a kellemetlenségeik maguktól elmúlnak. Ha ez a várt javulás mégis elmarad, az érintettek többsége szerencsére orvoshoz fordul és megkaphatja a szükséges ellátást. A legfontosabb tünetek, amelyek jelentkezésekor nem szabad halogatni az orvos felkeresését:

– féloldali lábdagadás (a trombus helyétől függően akár az egész láb, vádli, vagy csak a boka-lábfej környéke),

– a láb feszülése, fájdalma, valamint az érintett végtagon bőrpír és melegség.

Fontos megemlíteni, hogy sokszor a tüdőembólia tünete lehet a mélyvénás trombózis első jele. Ezek lehetnek: nehézlégzés, fulladás, véres köpet, köhögés, mellkasi fájdalom, illetve kísérhetik általános tünetek, mint a rossz közérzet, szédülés, ájulás.

Tudni kell, hogy a fenti tüneteket nem csak mélyvénás trombózis okozhatja, ha azonban kialakulnak, érdemes mielőbb orvosi segítséget kérni és kideríteni, hogy mi áll a háttérben!

Budára költözik az UH-diagnosztika és a kardiológiai szakrendelés

2024 márciusától a XII. kerület Derkovits utca 10. szám alatt található kiemelt kezelőnk ad otthont az ultrahang-diagnosztikai vizsgálatoknak. Vizsgálatra érkezéskor minden esetben a szemközti épületben található recepción (Derkovits utca 7.) kell bejelentkezni. A változás a felnőttek és gyermekek (csecsemők) ultrahang-diagnosztikája mellett kardiológiai szakrendelésünket is érinti. UH felnőtteknek Dr. Szendi Péter radiológus szakrendelése szerda délelőttönkét lesz […]

Tovább

Pillantás a hídra – külsősöknek is megnyitjuk a Panoráma Szalont!

Bokor László és Csepeli György lesz a soron következő Panoráma Szalon vendége 2024. február 2-án. Az „egyén – csoport – társadalom; egyéni és csoportterápiák” gondolatkörben mozgó szakmai esthez jelképes díj fejében külsős kollégák is csatlakozhatnak személyesen és online formában is. A klinikai tevékenységet folytató orvosok és pszichológusok a beszélgetést és büfévacsorát követő Bálint-csoportra is jelentkezhetnek. […]

Tovább

KARÁCSONYI SZÜNET

Kedves Pácienseink! Szakrendeléseink a karácsonyi ünnepek alatt szünetelnek, 2023. december 23-a és 2024. január 1-je között rendelőnk zárva tart. Első munkanapunk az új évben január 2-a, kedd. Szakorvosi rendeléseinkre és pszichiátereink egy részének rendeléseire az online bejelentkezés az ünnepi szünet alatt zavartalan, online időpontfoglalónk segítségével januári gyermek- és felnőtt szakrendeléseinkre helyet lehet foglalni. Pszichiátereink és […]

Tovább