PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Mélyvénás trombózis: amikor kis vérrög okoz nagy bajt

A mélyvénás trombózis legtöbbször az alsó végtag mélyen futó vénáiban alakul ki, lényege, hogy az érintett területen vérrög, azaz trombus képződik. Igazán nagy veszélyt az jelent, hogy a vérrög egy része leszakadhat, és a vérárammal a tüdőbe jutva tüdőembóliát okoz.

A mélyvénás trombózis kialakulásának kockázata fokozottabb az érfal sérülése esetén, de növeli az esélyét az is, ha a páciensnél véralvadási zavar áll fenn, illetve ha lassul a véráramlás. Az is előfordulhat, hogy valaki fokozott trombózishajlammal születik, ami ma már vérvizsgálattal is kimutatható. Mostani cikkünkből kiderül, hogy milyen tényezők fokozhatják a trombózis kialakulásának kockázatát, illetve hogy miért életbevágóan fontos a korai felismerés.

Életmentő ultrahang

A mélyvénás trombózis potenciálisan halálos betegség, ami szerencsére könnyen diagnosztizálható. Ultrahang vizsgálattal nagyon jó találati aránnyal megállapítható a trombózis jelenléte. Rendelőnk ultrahang vizsgálatot is végző angiológus főorvosa: Dr. Durgham Ussama

Ha nem kerül időben észlelésre, a trombózisból vérrög szakadhat le, ami rosszabb esetben elakadhat a tüdőben, és tüdőembóliát okozhat. Ennek kimenetele nagyban függ a leszakadt vérrög méretétől – minél nagyobb, annál nagyobb bajt okozhat. A minél korábbi diagnózis és az adekvát terápia elkezdése életmentő lehet. A mélyvénás trombózis kezelésére ma már rendkívül hatékony gyógyszeres terápia áll a szakemberek rendelkezésre, vagyis ha a betegségre fény derül, a kezelés is megkezdődhet. Ezért is lényeges, hogy időben eljusson a beteg az angiológiai rendelésre.

A veleszületett trombózis-hajlam mellett az alábbi tényezők növelhetik a probléma kialakulásának esélyét:

  • Jelentős túlsúly
  • Visszeresség
  • Várandósság
  • Dohányzás
  • Hosszú repülőút
  • Hormonális fogamzásgátló készítmények szedése
  • Női hormonpótló gyógyszerek
  • Tartós fekvés
  • Műtéti beavatkozások
  • Csonttörés, izomsérülés

A mélyvénás trombózis potenciálisan halálos betegség, ami szerencsére könnyen diagnosztizálható.

A felületes trombózis sem gyerekjáték

Trombózis nem csak a mélyvénákban alakulhat ki, hanem létrejöhet az úgynevezett felületes vénákban is. Ez utóbbi nem rejt magában akkora veszélyt, mint a mélyvénás trombózis (tüdőembóliát is csak abban az esetben okozhat, ha a leszakadt vérrög bejut a mélyvénás rendszerbe). A felületes trombózis általában visszérgyulladás következménye, melynek jellemző tünetei a fájdalom, a bőrpir és a kötegszerűvé váló, tapintható felületes vénák.

Versenyfutás az idővel

Akár az angiológiai magánrendelésen is előfordulhat, hogy a szakorvost olyan páciensek keresik fel, akiknek sürgősségi ellátásra van szükségük, aminek oka sok esetben az, hogy a páciensek még panasz esetén is képesek pár napot várni abban bízva, hogy a kellemetlenségeik maguktól elmúlnak. Ha ez a várt javulás mégis elmarad, az érintettek többsége szerencsére orvoshoz fordul és megkaphatja a szükséges ellátást. A legfontosabb tünetek, amelyek jelentkezésekor nem szabad halogatni az orvos felkeresését:

– féloldali lábdagadás (a trombus helyétől függően akár az egész láb, vádli, vagy csak a boka-lábfej környéke),

– a láb feszülése, fájdalma, valamint az érintett végtagon bőrpír és melegség.

Fontos megemlíteni, hogy sokszor a tüdőembólia tünete lehet a mélyvénás trombózis első jele. Ezek lehetnek: nehézlégzés, fulladás, véres köpet, köhögés, mellkasi fájdalom, illetve kísérhetik általános tünetek, mint a rossz közérzet, szédülés, ájulás.

Tudni kell, hogy a fenti tüneteket nem csak mélyvénás trombózis okozhatja, ha azonban kialakulnak, érdemes mielőbb orvosi segítséget kérni és kideríteni, hogy mi áll a háttérben!

Neurológiai panaszok a pszichoszomatika szemléletével

A neurológiai tünetek rendkívül sokféle módon jelentkezhetnek, és változatosak abban a tekintetben is, hogy a szervezet mely területét érintik. Emiatt a neurológusok számos más orvosi szakterülettel együttműködve dolgoznak gyógyító munkájuk során. A Panoráma Poliklinika pszichoszomatikus szemléletű rendelésein, az emberi szervezetre, mint egymással összefüggő folyamatok rendszerére is figyel a szakorvos, így módjában áll figyelembe venni a […]

Tovább

Fókuszban az allergia lelki oldala

Az utóbbi 10-20 évben robbanásszerűen nőtt az allergiás betegségek száma a fejlett országokban. Az allergiás tünetek jelentkezésekor allergológushoz, pulmonólugoshoz, gasztroenterológushoz fordulnak a páciensek, azonban az új kihívások könnyebb legküzdésében, a diagnózis után a  mindennapok újraépítésében az egészségpszichológus segítségére is érdemes támaszkodnunk. Miért és mikor érdemes igénybe venni a segítségét? Rendelőnk egészségpszichológusa, Gajdos Panna eddig talán […]

Tovább

Küzdelem a fájdalommal – amikor már a pirula sem segít

Folyamatos fájdalomban élni rendkívül megterhelő. Függetlenül attól, hogy akut, visszatérő, vagy éppen szüntelenül fennálló, krónikus fájdalomról van szó, a fájdalom az élet minden területét képes megkeseríteni. Korlátozhat bennünket a mindennapi tevékenységeink, a munkánk elvégzésében, és az is gyakori, hogy olyan hobbit adunk fel miatta, mely korábban átlendített minket a nehézségeken. Mit tehet az orvos, ha […]

Tovább