PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Mélyvénás trombózis: amikor kis vérrög okoz nagy bajt

A mélyvénás trombózis legtöbbször az alsó végtag mélyen futó vénáiban alakul ki, lényege, hogy az érintett területen vérrög, azaz trombus képződik. Igazán nagy veszélyt az jelent, hogy a vérrög egy része leszakadhat, és a vérárammal a tüdőbe jutva tüdőembóliát okoz.

A mélyvénás trombózis kialakulásának kockázata fokozottabb az érfal sérülése esetén, de növeli az esélyét az is, ha a páciensnél véralvadási zavar áll fenn, illetve ha lassul a véráramlás. Az is előfordulhat, hogy valaki fokozott trombózishajlammal születik, ami ma már vérvizsgálattal is kimutatható. Mostani cikkünkből kiderül, hogy milyen tényezők fokozhatják a trombózis kialakulásának kockázatát, illetve hogy miért életbevágóan fontos a korai felismerés.

Életmentő ultrahang

A mélyvénás trombózis potenciálisan halálos betegség, ami szerencsére könnyen diagnosztizálható. Ultrahang vizsgálattal nagyon jó találati aránnyal megállapítható a trombózis jelenléte. Rendelőnk ultrahang vizsgálatot is végző angiológus főorvosa: Dr. Durgham Ussama

Ha nem kerül időben észlelésre, a trombózisból vérrög szakadhat le, ami rosszabb esetben elakadhat a tüdőben, és tüdőembóliát okozhat. Ennek kimenetele nagyban függ a leszakadt vérrög méretétől – minél nagyobb, annál nagyobb bajt okozhat. A minél korábbi diagnózis és az adekvát terápia elkezdése életmentő lehet. A mélyvénás trombózis kezelésére ma már rendkívül hatékony gyógyszeres terápia áll a szakemberek rendelkezésre, vagyis ha a betegségre fény derül, a kezelés is megkezdődhet. Ezért is lényeges, hogy időben eljusson a beteg az angiológiai rendelésre.

A veleszületett trombózis-hajlam mellett az alábbi tényezők növelhetik a probléma kialakulásának esélyét:

  • Jelentős túlsúly
  • Visszeresség
  • Várandósság
  • Dohányzás
  • Hosszú repülőút
  • Hormonális fogamzásgátló készítmények szedése
  • Női hormonpótló gyógyszerek
  • Tartós fekvés
  • Műtéti beavatkozások
  • Csonttörés, izomsérülés

A mélyvénás trombózis potenciálisan halálos betegség, ami szerencsére könnyen diagnosztizálható.

A felületes trombózis sem gyerekjáték

Trombózis nem csak a mélyvénákban alakulhat ki, hanem létrejöhet az úgynevezett felületes vénákban is. Ez utóbbi nem rejt magában akkora veszélyt, mint a mélyvénás trombózis (tüdőembóliát is csak abban az esetben okozhat, ha a leszakadt vérrög bejut a mélyvénás rendszerbe). A felületes trombózis általában visszérgyulladás következménye, melynek jellemző tünetei a fájdalom, a bőrpir és a kötegszerűvé váló, tapintható felületes vénák.

Versenyfutás az idővel

Akár az angiológiai magánrendelésen is előfordulhat, hogy a szakorvost olyan páciensek keresik fel, akiknek sürgősségi ellátásra van szükségük, aminek oka sok esetben az, hogy a páciensek még panasz esetén is képesek pár napot várni abban bízva, hogy a kellemetlenségeik maguktól elmúlnak. Ha ez a várt javulás mégis elmarad, az érintettek többsége szerencsére orvoshoz fordul és megkaphatja a szükséges ellátást. A legfontosabb tünetek, amelyek jelentkezésekor nem szabad halogatni az orvos felkeresését:

– féloldali lábdagadás (a trombus helyétől függően akár az egész láb, vádli, vagy csak a boka-lábfej környéke),

– a láb feszülése, fájdalma, valamint az érintett végtagon bőrpír és melegség.

Fontos megemlíteni, hogy sokszor a tüdőembólia tünete lehet a mélyvénás trombózis első jele. Ezek lehetnek: nehézlégzés, fulladás, véres köpet, köhögés, mellkasi fájdalom, illetve kísérhetik általános tünetek, mint a rossz közérzet, szédülés, ájulás.

Tudni kell, hogy a fenti tüneteket nem csak mélyvénás trombózis okozhatja, ha azonban kialakulnak, érdemes mielőbb orvosi segítséget kérni és kideríteni, hogy mi áll a háttérben!

Gasztroszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A gasztroszkópos vizsgálat, más néven felső endoszkópia során az orvos speciális, kamerával felszerelt eszközzel tekinti meg az emésztőrendszer felső részeit: a nyelőcsövet, a gyomrot és a nyombél első szakaszát. A vizsgálat számos emésztőrendszeri probléma – például gyomorfekélyek, nyelőcső visszerek, nyelőcső-, gyomor-, patkóbél daganatok – diagnosztizálásában segít, és kisebb beavatkozások elvégzésére is alkalmas. A vizsgálatra a […]

Tovább

Kolonoszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A kolonoszkópos vizsgálat (vastagbéltükrözés), más néven alsó endoszkópia a vastagbélben található problémák – pl. daganatok, gyulladás, divertikulózis – diagnosztizálásában segít. Az eljárás során a gasztroenterológus szakorvos egy kamerával ellátott hajlékony eszközt vezet az altatott vagy bódításban lévő páciens vastagbelébe a végbélnyíláson keresztül. Az alapos betekintés mellett az eljárás szövetminták vételezésére is alkalmas: a vastagbélben talált […]

Tovább

A fájdalomtól meg lehet szabadulni

Folyamatosan fennálló vagy visszatérő fájdalommal élni fizikailag és pszichésen is gyötrelmes. A fájdalomérzet ráadásul nem konstans, idővel növekedhet, a hosszan tartó erős fájdalom hatására ugyanis csökken a fájdalomküszöb az érintett testrészben. A beteg fokozódó, akár elviselhetetlen fájdalmat él át, életkedve, életminősége hanyatlik, problémáján családja, környezete is osztozni kénytelen. Szerencsére elmúltak azok az idők, amikor az […]

Tovább