Komplex megközelítés a funkcionális gyomor-bélrendszeri kezelésében

Gajdos Panna egészségpszichológus írása az egyes gyomor-bélrendszeri zavarok legújabb kutatásai alapján, a betegségek komplex kezelésére hívja fel a figyelmet. A Panoráma Poliklinika egyik szakmai online konferenciájának is ez volt az egyik témája. A gyomor – bélrendszeri betegségek egy része a gasztroenterológia, a dietetika és a pszichológia területén gyógyító orvosok és szakemberek együttműködésével komplexen kezelhető.

A funkcionális gasztrointesztinális (gyomor-bélrendszeri) zavarok hivatalos diagnosztikus rendszere, a Római kritériumrendszer legújabb, IV. változatának 2016-os publikálása jelentős szemléletváltást eredményezett a területen. Az új rendszer ezen kórképeket a bél-agy tengely szabályozási zavaraiként definiálja, ezáltal teret enged a funkcionális gyomor-bélrendszeri tünetek biopszichoszociális, komplex megközelítésének. Az új kritériumrendszerrel egyidőben publikált biopszichoszociális modell a multifaktoriális etiológia leírására törekszik, mely egyszerre tárgyalja a genetikai és környezeti faktorokat, a bél fiziológiájának jellegzetességeit, mint például a módosult bélpermeabilitás (bél áteresztőképesség), bélmotilitás (bélmozgás) vagy a megváltozott bélflóra szerepét, illetve olyan központi idegrendszeri tényezőket, mint a betegséggel kapcsolatos reprezentációk, megnövekedett szorongás vagy komorbid (társuló) pszichiátriai zavarok. A komplexitás nem csak a funkcionális gyomor-bélrendszeri zavarok kialakulásában, hanem azok súlyosságának megítélésében is nagy relevanciával bír. A panaszok, páciensek által megélt súlyosságára a tünetek mellett hatást gyakorolhat a pszichológiai distressz mértéke, a csökkent életminőség, a betegség-teher, illetve különböző kulturális tényezők.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!  Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Tisztelettel kérjük kedves pácienseinket, hogy a rendelésre a foglalt időpont előtt legalább 5 perccel érkezzenek meg! Szíves együttműködésüket előre is köszönjük!

Komplex terápiás kezelés

A legújabb kutatási eredmények tehát hangsúlyozzák a különböző faktorok közötti interakciókat a funkcionális gyomor-bélrendszeri tünetek kialakulásában, fellángolásában vagy az azokkal való megküzdésben, így pedig felhívják a figyelmet a komplex terápiás megközelítések létjogosultságára. A kórképek interprofesszionális ellátása magában foglalja az egyes szakterületek, mint például a gasztroenterológia, a dietetika és a pszichológia együttműködését, melynek elengedhetetlen része az ellátást végző szakemberek rendszeres együttgondolkodása, közös esetvezetése. A team részét képezi az egészségpszichológus, akinek szerepe sokrétű lehet, munkájával hozzájárulhat a betegséggel való hatékonyabb megküzdéshez, a betegek énhatékonyságának és életminőségének növekedéséhez, az orvos-beteg kommunikáció támogatásához és természetesen a funkcionális zavarral társuló pszichiátriai tünetek csökkentéséhez. A funkcionális gasztrointesztinális kórképekben alkalmazott pszichológiai intervenciók mind a mentális egészségre, mind a betegségre jellemző fizikai tünetekre gyakorolt hatásuk tekintetében eredményesnek bizonyulnak. A leggyakrabban alkalmazott pszichológiai módszerek a kognitív- és viselkedésterápia, a hipnoterápia, a mindfulness meditáción alapuló stresszcsökkentés, illetve a különböző relaxációs technikák. Ezen beavatkozások fontos részét képezi az edukáció, melynek célja a betegség mélyebb megértése, a pszichológiai stressznek, a testi egészségre és a gyomor-bélrendszer fiziológiájára gyakorolt hatásainak megismerése.  Elősegítik a tünetek megjelenése szempontjából kritikus pszichológiai és környezeti faktorok azonosítását, melynek következtében a páciensek képesek azonosítani azokat a mindennapi stresszforrásokat, mint például a munkahelyi feszültséget vagy bizonyos konfliktushelyzeteket, melyek esetükben egy tünet fellángolásához vezethetnek. Emellett fókuszba állítják azokat a hatékony, bizonyítékon alapuló módszereket, melyek segítséget nyújtanak a stresszkezelésben, a testi feszültség csökkentésében és a tünetek menedzselésében.

Gajdos Panna
Alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus jelölt, doktori hallgató ELTE PPK

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Kapcsolódó szolgáltatások

Blog - PszichoLogic

Cikkek, podcastok

A PszichoLogic oldalon podcastokat hallgathatnak és cikkeket, blogokat olvashatnak olyan témákról, amelyek reményeink szerint Önöket is érdekelni fogják.

Comments are disabled.