PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Kolonoszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A kolonoszkópos vizsgálat (vastagbéltükrözés), más néven alsó endoszkópia a vastagbélben található problémák – pl. daganatok, gyulladás, divertikulózis – diagnosztizálásában segít. Az eljárás során a gasztroenterológus szakorvos egy kamerával ellátott hajlékony eszközt vezet az altatott vagy bódításban lévő páciens vastagbelébe a végbélnyíláson keresztül. Az alapos betekintés mellett az eljárás szövetminták vételezésére is alkalmas: a vastagbélben talált gyanús képletekből az orvos néhány darabot lecsippent, és ezeket szövettani vizsgálatra küldi a pontosabb diagnózis érdekében.

A vizsgálatra a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumának korszerű helyiségében kerül sor Budán, a Derkovits utca 10. szám alatt. A beavatkozás után a páciens a csatlakozó fektetőben pihen elbocsátásáig. A vizsgálat kérhető altatásban vagy bódításban. Az utóbbi eljárás egyszerűbb és olcsóbb, de – változó mértékű, egyénfüggő – kellemetlenségérzés kísérheti.

A kolonoszkópia fontos diagnosztikai eszköz az gasztroenterológus kezében. Segítségével felismerhetők a különféle gyulladásos bélbetegségek

Előkészületek

A vizsgálat előtti időszakban speciális diétát kell követni, majd a vastagbelet az orvos által előírt hashajtóval kell megtisztítani. A kolonoszkópos vizsgálat alapvetően fájdalommentes. A vastagbél kitágításakor kényelmetlen feszítő érzés jelentkezhet, ezért sokan döntenek az altatás mellett. Ebben az esetben aneszteziológiai konzultációra is szükség van a biztonságos altatás érdekében.

A vizsgálat menete

A páciens oldalfekvésben van, a végbélen keresztül óvatosan bevezetjük az endoszkópot vastagbélbe. A vastagbelet a „jobb látási viszonyok érdekében” gázeleggyel tágítjuk, ez feszítő érzést okozhat, ha a beteg nincsen altatásban. A kamera élő képet továbbít a monitorra. Menet közben az orvos álló- és mozgóképeket rögzíthet az eszközzel, eltávolíthatja a kisebb polipokat, illetve szövetmintavételt (biopsziát) is végezhet. A cél a vastagbél teljes áttekintése, beleértve a vakbelet és a vékonybél legalsó szakaszát. Miután elvégezte a szükséges vizsgálatokat és kezeléseket, a beavatkozást végző szakember lassan visszahúzza az endoszkópot, és a vizsgálat befejeződik. A kolonoszkópia időigénye az elvégzett vizsgálatoktól és beavatkozásoktól függően 20–45 perc. Az eszköz eltávolítását követően a pácienst ébresztik.

Vizsgálat után

Mint minden altatásos és bódításos beavatkozásnál, a vizsgálatot követően a páciensnek rövid pihenésre és megfigyelésre van szüksége a helyszínen. A beavatkozás utáni órákban nem ajánlott autót vezetni vagy alkoholt fogyasztani a vizsgálat során alkalmazott érzéstelenítők, nyugtatók miatt.

Mire jó a kolonoszkópia?

Mivel az emésztőrendszer testen belül helyezkedik el, a kolonoszkópia a gasztroszkópia mellett a legfontosabb diagnosztikai eszköz az gasztroenterológus kezében. Segítségével felismerhetők a különféle gyulladásos bélbetegségek, például a Crohn-betegség vagy a colitis ulcerosa. Az alsó endoszkópia egyéb tünetek, pl. a véres széklet okainak tisztázásában is fontos eszköz.

A kolonoszkópia beavatkozások elvégzésére is lehetőséget nyújt. A kisebb daganatok (polipok) menet közben eltávolíthatók, az ezekből vett mintákat szövettani vizsgálatra küldjük a rosszindulatú átalakulás kizárására.

Miért fontos egészségesen is vastagbéltükrözésre menni?

A kolonoszkópiát a gasztroenterológiai szakrendelést tünetekkel felkereső páciensnek szakorvosunk írja elő. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a vastagbéltükrözésnek kiemelkedő preventív (betegségmegelőző) szerepe van, ezért tünetek nélkül, szűrővizsgálatként is javasolható a negyven év feletti korosztálynak.

A vastagbélrák Magyarországon a férfiak körében a szív- és érrendszeri betegségek mellett, a nők körében az emlőrák mellett vezető halálok. Hazánk helyzete a vastagbéldaganatok korai felismerése terén nemzetközi összehasonlításban is elkeserítő. A megelőzésnek, a rákmegelőző állapot időben történő felismerésének elsődleges eszköze a kolonoszkópia. A negyven év felett végzett, néhány évente megismételt szűrővizsgálatokra a világ számos országában közegészségügyi programot hoztak létre.

A vastagbél rákos megbetegedésének oka az esetek többségében valamilyen jóindulatú képlet (polip) észrevétlen elfajulása. A vastagbéltükrözés a vastagbélrák egyes számú megelőző eszköze, hiszen a betegség sokáig tünetmentes. A közhiedelemmel ellentétben a székletvérvizsgálat nem pótolja a kolonoszkópiát, a tünetek (a vérzés) észlelésekor a betegség gyógyításának esélye már jócskán megcsappan!

Hasfájás és társai: funkcionális gyomor-bél rendszeri kórképek gyermekkorban

Már csecsemőkortól ismerünk olyan betegségeket, amelyek bár valódi szervi, azon belül főleg gyomor-bél rendszeri tüneteket okoznak, a kiváltó okot mégsem a bélben kell keresni. Nagyon sok tünet esetében ma már tudottan a megváltozott bél-agy tengely kétirányú kapcsolata áll, amelynek hibás működése többek között pszichoszomatikus jellegű betegségekben is felmerül. Már csecsemő- és kisdedkorban okozhat tüneteket a […]

Tovább

Gyomortükrözés és vastagbéltükrözés gyermekek számára

A gyermekkori gyomor-bél rendszeri (gasztrointesztinális) panaszok egyre gyakoribbak és egyre fiatalabb korban jelentkeznek. A panaszok néha életkori sajátosságból fakadnak, vagyis kinőhetőek, máskor azonban komoly, sürgős ellátást igénylő kórképek, pl. fertőzések, gyulladások, illetve egyes esetekben az életvitelt, életminőséget tartósan megváltoztató tartós állapotok – ételallergiák, ételintoleranciák, autoimmun folyamatok – húzódnak meg mögöttük. Az is előfordul, hogy valamilyen […]

Tovább

Irritábilisbél-szindróma: felismerés, elfogadás és megküzdés

Az irritábilisbél-szindróma (irritable bowel syndrome – IBS) a vastagbelet érintő funkcionális emésztőrendszeri rendellenesség. „Funkcionális” alatt azt értjük, hogy a megbetegedés és a tünetek mögött nincsen egyértelműen diagnosztizálható szervi eltérés. A szaporodó esetszámok és a kimutatható stresszfaktor arra vall, hogy az IBS civilizációs betegség. Mivel a testi tünetek mögött lelki okok állhatnak, az IBS kezelése komplex […]

Tovább