PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Keresztallergia

Önnel is előfordult már, hogy egy szeretett, gyakran fogyasztott étel után egyszer csak felduzzadt az ajka, esetleg viszketett, könnyezett a szeme, vagy mintha náthás lenne, zsebkendőért nyúlt? Ha igen, akkor bizony Ön is azok közé tartozhat, akiknél keresztallergia alakulhatott ki. Kiket érint a leggyakrabban a keresztallergia, és mitől alakul ki? Mit tehetünk ellene? Allergológusunk segítségével megválaszoljuk a keresztallergiával kapcsolatosan felmerült leggyakoribb kérdéseket, és összegyűjtöttünk néhány gyakorlatias tanácsot is az érintettek számára.

Az allergiások száma évről-évre egyre nő hazánkban is. Magyarországon kb. a lakosság harmadánál diagnosztizáltak már valamilyen allergiát. Leggyakrabban a különböző pollenek okoznak allergiát, ilyen például a parlagfű, a fekete üröm, a mogyorófélék, a kőris, a nyír- és nyárfa, valamint a pázsitfű. Ezen növények termései olyan légúti allergiás tüneteket okozhatnak, mint a tüsszögés, vizes orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, köhögés. Szintén gyakran okoz allergiát a poratka vagy a latex, mely a gumikesztyű, illetve számos más orvosi eszköz alapanya. Allergia szinte bármely életkorban kialakulhat – akár 60 éves kor felett is –, és ezzel együtt a sokak által kevéssé ismert keresztallergia is megjelenhet.

Mit jelent a keresztallergia?

Az allergiával élők között előfordul, hogy a fokozott érzékenység miatt az egyén szervezete a már ismert allergént (pl. pollent) „összetéveszti” más anyagokkal. A különböző légúti allergének, pl. pollenek bizonyos ételekkel azonos típusú fehérjét tartalmaznak, és ez „becsaphatja” az immunrendszert. Így fordulhat elő, hogy valaki, aki tudomása szerint eddig csak a parlagfűre volt allergiás, az például a görögdinnye elfogyasztásakor is tapasztal allergiás reakciót. A pollen-étel keresztallergia csupán az allergiások 5-10%-át érinti, azonban a nyírfa pollenére allergiások 30%-ánál jelentkezhet keresztreakció pl. alma, őszibarack, szilva vagy cseresznye fogyasztásakor.

Allergia szinte bármely életkorban kialakulhat – akár 60 éves kor felett is –, és ezzel együtt a sokak által kevéssé ismert keresztallergia is megjelenhet.

Milyen tünetek utalhatnak keresztallergiára?

A keresztallergia jellemzően ajakduzzanatot, száj körüli csalánkiütést, nyelvdagadást, hasi görcsöt okoz, csak ritkán jár egyéb, komolyabb panaszokkal, például anafilaxiával. A keresztallergia tehát a pollenallergiára jellemző légúti panaszoktól eltérő, úgynevezett orális (szájüregben fellépő) allergia szindrómát okoz, melyet legyakrabban valamilyen nyers zöldség, gyümölcs, vagy tengeri rákféle fogyasztása válthat ki.

Melyek a leggyakoribb keresztallergiák?

Parlagfű allergia esetén allergiás reakciót válthatnak ki a következő ételek: sárgadinnye, görögdinnye, paradicsom, cukkini, uborka, banán. Ugyanakkor érzékennyé válhat az egyén az avokádóra, a mangóra és a fügére is.

A fekete ürömre allergiások számíthatnak keresztallergiás reakcióra, ha pl. olyan, indiai ételekben is gyakran használt fűszereket fogyasztanak, mint paprika, zeller, kömény, petrezselyem, ánizs, bors, csilibors, mustármag, borsmenta, szerecsendió, bazsalikom, majoránna, oregánó, vagy koriander.

A nyírfapollenre érzékenyek harmada jó, ha óvatos az almával, őszibarackkal, cseresznyével, szilvával, dió- és mogyorófélékkel, valamint a burgonyával, kókuszdióval és kivivel.

Pázsitfű allergia esetén a paradicsom, a búzaliszt, a rozsliszt, a szója és a borsó okozhat panaszt, illetve a manapság egyre népszerűbb csicseriborsó, valamint az abból készült liszt.

Azok, akiknél latex-allergiát diagnosztizáltak, gyakori a keresztallergiás reakció a gesztenyére, a banánra, a spenótra, az avokádóra, a mangóra, a kivire, a citrusfélékre, valamint a fügére.

A poratkára érzékenyek vigyázzanak a tengeri rákokkal, különösen nyers, vagy alig átfőzött állapotban, mert igen heves reakciót válthatnak ki.

Hogyan különböztethető meg az ételallergia és a keresztallergia? 

A keresztallergia nem összetévesztendő az ételallergiával. Ételallergia esetén az allergiateszt is kimutatja az érzékenységet, és ilyenkor az allergiás reakciók elkerülése érdekében az ételt teljes mértékben ki kell iktatni az étrendből. Keresztallergia azonban akkor is jelentkezhet, ha az egyén az adott ételre nem, csupán valamilyen egyéb allergénre, például pollenre vagy poratkára mutatott pozitív teszteredményt az allergiavizsgálat során. Jó hír, hogy keresztallergia miatt nem szükséges az étel végleges elhagyása, általában a főzött ételek már nem okoznak panaszt.

Fontos azonban az allergiavizsgálatot bizonyos időközönként megismételni, hiszen bármikor érzékennyé válhatunk bizonyos allergénekre. Panasz, vagy akár a keresztallergia gyanúja esetén is javasolt mind a légúti, mind a táplálékallergiatesztet elvégeztetni. A teszteredmény alapján a kezelőorvos a keresztallergiás eshetőségekre is felhívhatja a páciens figyelmét, így a beteget egy egzotikus utazás, vagy különleges étel kipróbálása esetén sem érheti kellemetlen meglepetés.

Panoráma Poliklinika

Szakértő: Dr. Pászka Dóra gyermekallergológus

Budára költözik az UH-diagnosztika és a kardiológiai szakrendelés

2024 márciusától a XII. kerület Derkovits utca 10. szám alatt található kiemelt kezelőnk ad otthont az ultrahang-diagnosztikai vizsgálatoknak. Vizsgálatra érkezéskor minden esetben a szemközti épületben található recepción (Derkovits utca 7.) kell bejelentkezni. A változás a felnőttek és gyermekek (csecsemők) ultrahang-diagnosztikája mellett kardiológiai szakrendelésünket is érinti. UH felnőtteknek Dr. Szendi Péter radiológus szakrendelése szerda délelőttönkét lesz […]

Tovább

Pillantás a hídra – külsősöknek is megnyitjuk a Panoráma Szalont!

Bokor László és Csepeli György lesz a soron következő Panoráma Szalon vendége 2024. február 2-án. Az „egyén – csoport – társadalom; egyéni és csoportterápiák” gondolatkörben mozgó szakmai esthez jelképes díj fejében külsős kollégák is csatlakozhatnak személyesen és online formában is. A klinikai tevékenységet folytató orvosok és pszichológusok a beszélgetést és büfévacsorát követő Bálint-csoportra is jelentkezhetnek. […]

Tovább

KARÁCSONYI SZÜNET

Kedves Pácienseink! Szakrendeléseink a karácsonyi ünnepek alatt szünetelnek, 2023. december 23-a és 2024. január 1-je között rendelőnk zárva tart. Első munkanapunk az új évben január 2-a, kedd. Szakorvosi rendeléseinkre és pszichiátereink egy részének rendeléseire az online bejelentkezés az ünnepi szünet alatt zavartalan, online időpontfoglalónk segítségével januári gyermek- és felnőtt szakrendeléseinkre helyet lehet foglalni. Pszichiátereink és […]

Tovább