PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Keresztallergia

Önnel is előfordult már, hogy egy szeretett, gyakran fogyasztott étel után egyszer csak felduzzadt az ajka, esetleg viszketett, könnyezett a szeme, vagy mintha náthás lenne, zsebkendőért nyúlt? Ha igen, akkor bizony Ön is azok közé tartozhat, akiknél keresztallergia alakulhatott ki. Kiket érint a leggyakrabban a keresztallergia, és mitől alakul ki? Mit tehetünk ellene? Allergológusunk segítségével megválaszoljuk a keresztallergiával kapcsolatosan felmerült leggyakoribb kérdéseket, és összegyűjtöttünk néhány gyakorlatias tanácsot is az érintettek számára.

Az allergiások száma évről-évre egyre nő hazánkban is. Magyarországon kb. a lakosság harmadánál diagnosztizáltak már valamilyen allergiát. Leggyakrabban a különböző pollenek okoznak allergiát, ilyen például a parlagfű, a fekete üröm, a mogyorófélék, a kőris, a nyír- és nyárfa, valamint a pázsitfű. Ezen növények termései olyan légúti allergiás tüneteket okozhatnak, mint a tüsszögés, vizes orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, köhögés. Szintén gyakran okoz allergiát a poratka vagy a latex, mely a gumikesztyű, illetve számos más orvosi eszköz alapanya. Allergia szinte bármely életkorban kialakulhat – akár 60 éves kor felett is –, és ezzel együtt a sokak által kevéssé ismert keresztallergia is megjelenhet.

Mit jelent a keresztallergia?

Az allergiával élők között előfordul, hogy a fokozott érzékenység miatt az egyén szervezete a már ismert allergént (pl. pollent) „összetéveszti” más anyagokkal. A különböző légúti allergének, pl. pollenek bizonyos ételekkel azonos típusú fehérjét tartalmaznak, és ez „becsaphatja” az immunrendszert. Így fordulhat elő, hogy valaki, aki tudomása szerint eddig csak a parlagfűre volt allergiás, az például a görögdinnye elfogyasztásakor is tapasztal allergiás reakciót. A pollen-étel keresztallergia csupán az allergiások 5-10%-át érinti, azonban a nyírfa pollenére allergiások 30%-ánál jelentkezhet keresztreakció pl. alma, őszibarack, szilva vagy cseresznye fogyasztásakor.

Allergia szinte bármely életkorban kialakulhat – akár 60 éves kor felett is –, és ezzel együtt a sokak által kevéssé ismert keresztallergia is megjelenhet.

Milyen tünetek utalhatnak keresztallergiára?

A keresztallergia jellemzően ajakduzzanatot, száj körüli csalánkiütést, nyelvdagadást, hasi görcsöt okoz, csak ritkán jár egyéb, komolyabb panaszokkal, például anafilaxiával. A keresztallergia tehát a pollenallergiára jellemző légúti panaszoktól eltérő, úgynevezett orális (szájüregben fellépő) allergia szindrómát okoz, melyet legyakrabban valamilyen nyers zöldség, gyümölcs, vagy tengeri rákféle fogyasztása válthat ki.

Melyek a leggyakoribb keresztallergiák?

Parlagfű allergia esetén allergiás reakciót válthatnak ki a következő ételek: sárgadinnye, görögdinnye, paradicsom, cukkini, uborka, banán. Ugyanakkor érzékennyé válhat az egyén az avokádóra, a mangóra és a fügére is.

A fekete ürömre allergiások számíthatnak keresztallergiás reakcióra, ha pl. olyan, indiai ételekben is gyakran használt fűszereket fogyasztanak, mint paprika, zeller, kömény, petrezselyem, ánizs, bors, csilibors, mustármag, borsmenta, szerecsendió, bazsalikom, majoránna, oregánó, vagy koriander.

A nyírfapollenre érzékenyek harmada jó, ha óvatos az almával, őszibarackkal, cseresznyével, szilvával, dió- és mogyorófélékkel, valamint a burgonyával, kókuszdióval és kivivel.

Pázsitfű allergia esetén a paradicsom, a búzaliszt, a rozsliszt, a szója és a borsó okozhat panaszt, illetve a manapság egyre népszerűbb csicseriborsó, valamint az abból készült liszt.

Azok, akiknél latex-allergiát diagnosztizáltak, gyakori a keresztallergiás reakció a gesztenyére, a banánra, a spenótra, az avokádóra, a mangóra, a kivire, a citrusfélékre, valamint a fügére.

A poratkára érzékenyek vigyázzanak a tengeri rákokkal, különösen nyers, vagy alig átfőzött állapotban, mert igen heves reakciót válthatnak ki.

Hogyan különböztethető meg az ételallergia és a keresztallergia? 

A keresztallergia nem összetévesztendő az ételallergiával. Ételallergia esetén az allergiateszt is kimutatja az érzékenységet, és ilyenkor az allergiás reakciók elkerülése érdekében az ételt teljes mértékben ki kell iktatni az étrendből. Keresztallergia azonban akkor is jelentkezhet, ha az egyén az adott ételre nem, csupán valamilyen egyéb allergénre, például pollenre vagy poratkára mutatott pozitív teszteredményt az allergiavizsgálat során. Jó hír, hogy keresztallergia miatt nem szükséges az étel végleges elhagyása, általában a főzött ételek már nem okoznak panaszt.

Fontos azonban az allergiavizsgálatot bizonyos időközönként megismételni, hiszen bármikor érzékennyé válhatunk bizonyos allergénekre. Panasz, vagy akár a keresztallergia gyanúja esetén is javasolt mind a légúti, mind a táplálékallergiatesztet elvégeztetni. A teszteredmény alapján a kezelőorvos a keresztallergiás eshetőségekre is felhívhatja a páciens figyelmét, így a beteget egy egzotikus utazás, vagy különleges étel kipróbálása esetén sem érheti kellemetlen meglepetés.

Panoráma Poliklinika

Szakértő: Dr. Pászka Dóra gyermekallergológus

Miért pont én?

A különböző daganatos betegségek különböző életkorban jelennek meg a betegpopulációkban, például a Magyarországon a nők körében leggyakoribbnak számító emlőtumor jellemzően 50-65 éves kor között alakul ki, azonban fiatalabb nőknél is megjelenhet, akár 40 éves kor alatt is. A heretumoros férfi betegek életkora leginkább 15-35 éves korra tehető. Így a cél nemcsak a gyógyulás/gyógyítás, de a […]

Tovább

Autogén Tréning csoport folyamatosan indul a Panoráma Poliklinikán

Jelentkezés folyamatosan a csoport@panoramaklinika.hu e-mail címen. A legközelebbi csoport kezdési időpontja 2023. február 24. Stresszkezelés, problémamegoldási stratégiák, az immun- és az endokrin rendszer működésének helyreállítása Számos olyan stresszfaktort ismerünk, melyeket sajnos nincs lehetőségünk kiiktatni a mindennapjainkból. Gondolhatunk itt a munkahelyünk vagy a magánéletünk kihívásaira, különböző szerepeink, feladataink ellátására, a feszes napirendekre vagy éppen a világjárvány okozta […]

Tovább

Pszichodráma csoport indul februárban a Panoráma Poliklinikán

A pszichodráma csoportot javasoljuk azoknak, akik: számára nehézséget okoz az érzelmeik megfogalmazása – azt sokszor testi tünetekkel kommunikálják szociális szorongást élnek át nehézségeket élnek át a kapcsolatteremtésben, vagy életük egyes területein (pl.: munka, tanulás, család) segítséget szeretnének kapni konfliktuskezelés, érzelmi szabályozás kapcsán reálisabb önértékelésre, nagyobb önbizalomra vágynak A csoport két hetente kedd esténként 17:30-tól 20:45-ig […]

Tovább