PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Jól működő orvoscsapat segít a post-COVID tüneteken

Mióta a koronavírus-járvány felütötte a fejét, számtalan új kifejezéssel bővült a szókincsünk. Ezek közé tartozik például a Long Covid (azaz hosszú Covid) szindróma, a post-Covid (azaz Covid utáni) tünetegyüttes, amelyeknek nem csak a jelentésével, hanem a kezelésével – illetve első körben a diagnosztizálásával – is érdemes tisztában lenni!

A post-Covid, azaz a lezajlott koronavírus-fertőzés után jelentkező tünetek akkor is nagy mértékben beárnyékolhatják a hétköznapokat, amikor a vírus már nincs jelen a szervezetben, hiszen a vírusfertőzés vagy az elhúzódó immunválasz következtében kialakuló szervkárosodások nem múlnak el pusztán attól, hogy a fertőzésen átesett pácienst gyógyultnak nyilvánították. Cikkünkben Dr. Spányik András az úgynevezett post-Covid szűrővizsgálatok fontosságáról beszélt, amelyeket akkor is érdemes lenne minden Covid fertőzésen átesettnek elvégeztetni, ha a fertőzés tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel zajlott, illetve ha a betegséget követően semmilyen aggodalmat keltő panasz nem jelentkezik.

  • A Covid-fertőzés rendkívül szerteágazó tüneteket hagyhat maga után, amelyek kezelése sok esetben nem egyetlen orvosi szakterület képviselőinek feladata: sokkal célravezetőbb, ha a szakorvosok csapatmunkában próbálnak segíteni a hozzájuk fordulókon, és komplex szemlélettel tekintenek a páciensek panaszaira. A Panorama Poliklinika szakemberei ezt az ars poeticat követik a munkájuk során, ami alól a post-Covid tünetekre megoldást kereső páciensek sem képeznek kivételt!
  • A post-Covid tünetek igen gyakoriak, és ami sokak számára meglepő, hogy nem függenek össze a betegség lefolyásának súlyosságával: a koronavírus-fertőzés után kialakuló panaszok nem csak azoknál jelentkeznek, akiket nagyon leterített a betegség, hanem azoknál is felüthetik a fejüket, akik enyhe tünetekkel vagy tünetek nélkül vészelték át a fertőzést.
  • Spányik András szerint egyre több szakember véli úgy, hogy az egészségügynek a jövőben arra is be kell rendezkednie, hogy számtalan, úgynevezett post-Covid szindrómában érintett beteget kell majd ellátni.
  • Mivel a Covid-betegség észrevétlenül is kárt tehet a tüdőben, a gyógyulás után 3 hónappal mindenkinek ajánlott tüdőgyógyászhoz fordulni és mellkasröntgent végeztetni. Ha a fertőzés lezajlása közben tüdőgyulladása is volt a betegnek, CT-vizsgálatra is tanácsos sort keríteni.

a Covid-betegség észrevétlenül is kárt tehet a tüdőben

Post-COVID szűrővizsgálatok: a labor és a röntgen mindenkinek fontos!

A szakmai ajánlások között találkozhatunk olyannal, amely szerint minden koronavírus-fertőzésen átesett betegnek érdemes lenne speciális, szerteágazó laborvizsgálatot készíttetnie a gyógyulás után 4-6 héttel. „A laborvizsgálat ideális esetben megnyugtató eredménnyel zárul, így a páciens fellélegezhet, ugyanakkor előfordulhat az is, hogy további vizsgálatokat tesz szükségessé a vérvétel eredménye: aggodalomra ekkor sincs ok, hiszen a korai felismerés miatt időben közbeléphetünk, és elejét vehetjük annak, hogy komolyabb gond legyen” – részletezi Dr. Spányik András.

Ezekből az úgynevezett Covid-specifikus laborvizsgálatokból és ultrahang vizsgálatokból, valamint alapos anamnézisfelvételből kiderülhet például, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett páciens szervezetében vérrög képződött (a COVID az erek belhártyájának károsítása révén növeli a vérrögképződés valószínűségét), aminek kezelésével olyan súlyos, látszólag derült égből villámcsapásként kialakuló szövődményeknek lehet elejét venni, mint amilyen a mélyvénás trombózis vagy annak további szövődményeként kialakuló tüdőembólia. Ahhoz, hogy a szakemberek teljes képet kapjanak a szervezet állapotáról, a laborvizsgálat eredménye indokolttá teheti az úgynevezett Angio-CT vizsgálat elvégzését is, ami feltérképezi többek között a tüdő érhálózatát.

A szakemberek úgy vélik, hogy a fertőzés után 3 hónappal készített mellkasröntgen és a pulmonológiai (azaz tüdőgyógyászati) vizsgálat egyáltalán nem nevezhető túlzott óvatosságnak, akkor sem, ha a fertőzésen átesett páciensnek nincsenek tüdőkárosodásra utaló panaszai: „A Covid-fertőzés után sajnos akár úgynevezett tüdőfibrózis is kialakulhat a betegeknél, amire egy egyszerű röntgenfelvétel és a gondos szakorvosi vizsgálat, esetleg légzésfunkciós vizsgálat is fényt deríthet. Az időben történt felismerés – még a tünetek megjelenése előtt! – jelentősége rendkívüli, hiszen lehetővé teszi, hogy korai szakaszban kezdetét vegye a szükséges kezelés, még azelőtt, hogy a betegség túlzottan előre haladna” – hangsúlyozza Spányik doktor, aki szerint nagyon lényeges, hogy a vizsgálatra a gyógyulás után 3 hónappal kerüljön sor, annál korábban ugyanis fals negatív eredmény születhet.

 

Szűrővizsgálat Covid után: szívleljük meg az orvos tanácsát!

A Panorama Poliklinika szakértője arra is felhívja a figyelmet, hogy a koronavírus-fertőzés után szerencsére ritka, de nem elhanyagolható szövődmény a szívizomgyulladás kialakulása, ami kezeletlenül később akár szívelégtelenséghez is vezethet. A szívizomgyulladás felismerése nem mindig könnyű, az olyan tünetek esetén, mint a fáradékonyság, az erős szívdobogás-érzés, a szabálytalan szívverés, a gyengeség, a nehézlégzés vagy épp a terhelhetőség csökkenése érdemes erre az eshetőségre is gondolni! Ilyenkor mindenképpen tanácsos kardiológushoz fordulni, és utánajárni, hogy mi okozza a kellemetlenségeket. „A szívizomgyulladásnak nincs specifikus terápiája, az azonban kiemelten fontos, hogy tudjunk róla és a beteget figyelemmel kísérjük, nehogy komolyabb következményei legyenek a problémának” – teszi hozzá Dr. Spányik András.

 

Neurológiai tünetek Covid után – Így segít az ideggyógyász

A koronavírus-fertőzést követően az idegrendszert érintő tünetek is jelentkezhetnek, illetve visszamaradhatnak a betegséggel járó panaszok közül. A neurológusok szakrendelésein egyre több Covidon átesett páciens jelentkezik tartós fejfájással, alvászavarral, neuropátiás fájdalommal, szédüléssel, fülzúgással, sőt vannak, akik furcsa bőrérzetek kialakulása miatt fordulnak orvoshoz. Nem ritka az sem, hogy alvászavarokkal, illetve fokozott fáradékonysággal küzdenek a Covid-fertőzésből kigyógyult páciensek, ezekkel a panaszokkal is érdemes felkeresni egy ideggyógyászt, vagy belgyógyászt.

 

A Covid a lelket is megterheli

A koronavírus-fertőzés nagyon sok esetben jár együtt szorongással akkor is, ha a beteg nem szorul kórházi ápolásra. Mind az otthon, mind a kórházban kezelt pácienseknél kialakulhat egyfajta lelki kimerülés a betegség után, de poszt-traumás stressz szindróma és depresszió is gondot okozhat. „A lelket érintő Covid-szövődményeket ugyanolyan komolyan kell venni, mint a testi panaszokat, ha ugyanis nem kapnak kellő figyelmet, nem csak a mindennapos jóllétet sodorhatják veszélybe, hanem akár a keresőképességet is ellehetetleníthetik” – magyarázza Spányik doktor. Ezek a sok esetben komoly lelki problémák pszichoterápiával, relaxációval, illetve szükség esetén gyógyszeres kezeléssel hatékonyan kezelhetőek, vagyis nem kell attól tartani, hogy örökre a beteggel maradnak!

Miért pont én?

A különböző daganatos betegségek különböző életkorban jelennek meg a betegpopulációkban, például a Magyarországon a nők körében leggyakoribbnak számító emlőtumor jellemzően 50-65 éves kor között alakul ki, azonban fiatalabb nőknél is megjelenhet, akár 40 éves kor alatt is. A heretumoros férfi betegek életkora leginkább 15-35 éves korra tehető. Így a cél nemcsak a gyógyulás/gyógyítás, de a […]

Tovább

Autogén Tréning csoport folyamatosan indul a Panoráma Poliklinikán

Jelentkezés folyamatosan a csoport@panoramaklinika.hu e-mail címen. A legközelebbi csoport kezdési időpontja 2023. február 24. Stresszkezelés, problémamegoldási stratégiák, az immun- és az endokrin rendszer működésének helyreállítása Számos olyan stresszfaktort ismerünk, melyeket sajnos nincs lehetőségünk kiiktatni a mindennapjainkból. Gondolhatunk itt a munkahelyünk vagy a magánéletünk kihívásaira, különböző szerepeink, feladataink ellátására, a feszes napirendekre vagy éppen a világjárvány okozta […]

Tovább

Pszichodráma csoport indul februárban a Panoráma Poliklinikán

A pszichodráma csoportot javasoljuk azoknak, akik: számára nehézséget okoz az érzelmeik megfogalmazása – azt sokszor testi tünetekkel kommunikálják szociális szorongást élnek át nehézségeket élnek át a kapcsolatteremtésben, vagy életük egyes területein (pl.: munka, tanulás, család) segítséget szeretnének kapni konfliktuskezelés, érzelmi szabályozás kapcsán reálisabb önértékelésre, nagyobb önbizalomra vágynak A csoport két hetente kedd esténként 17:30-tól 20:45-ig […]

Tovább