Isiász, azaz kínzó idegirritáció: legtöbbször a fájdalomterápia segít

Az isiász (vagy magyarul ülőidegzsába) egy olyan idegbántalmat jelent, amely az ülőideg megnyomódásából vagy irritációjából fakad. Az ülőideg a deréktól a lábfejekig terjed, így derékban, fartájékon, lágyékban és ágyékban, illetve az alsó végtagon okozhat fájdalmat vagy a kompresszió okozta károsodás tükrében egyéb funkcióvesztést is.

Megfelelő kezelése a Fájdalomambulancián azt eredményezheti, hogy a terápia hatására a fájdalom 1-2 hét alatt teljesen elmúlhat, súlyosabb esetekben azonban a tünetek tovább is tarthatnak.

Rendelőnkben az isiász és más fájdalomszindrómák kezelését dr. Amirinejad Meyssamdr. Ilyés Levente és  dr. Nagy Máté gerincsebész, idegsebész szakorvosok végzik, fájdalomambulancia szakrendelés keretein belül.

Miből sejthetjük, hogy isiász áll a fájdalmak hátterében?

Fontos: fájdalomszakértő orvos diagnózisa minden esetben szükséges ahhoz, hogy a tünetek alapján pontosan azonosítható legyen az idegzsába kialakulása.

Ha az ülep részen (fenék) a lábai hátsó részén, a lábszárán vagy lábfején:

 • fájdalmat – szúró, égető vagy hasító érzetet
 • zsibbadást
 • érzékvesztést
 • gyengeséget

tapasztal, olyankor érdemes isiászra gyanakodni és fájdalomszakértő orvosunkhoz fordulni.

A fenti tünetek tüsszentés, mozgás és köhögés közben felerősödhetnek.

Előfordulhat, hogy hát- és derékfájás is jelentkezik a fenti tünetekkel együtt, ez azonban általában enyhébb, mint ami akár a csípő területére is kisugárzó, vagy egészen a bokáig lesugárzó fájdalom. Ha kizárólag hátfájása jelentkezik, olyankor nagy valószínűséggel nem isiászról van szó.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot fájdalomambulancia szakrendelésünkre online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Hogyan enyhítheti tüneteit otthon?

Az isiász általában hetek alatt spontán, illetve pihenésre is jelentősen enyhül, azonban komolyabb esetben tovább is tarthat.

A fájdalmak csökkentéséhet és a gyógyulás elősegítéséhez az alábbiakat javasoljuk:

 • tartson maximális gerinckíméletet, ne emeljen, ne hajoljon, derékból ne forduljon
 • végezzen kifejezetten isiászra előírt gyógytornát
 • enyhébb esetben a jegelés a fájdalmat kellő mértékben csillapíthatja, a meleg a görcsös izmokat lazíthatja
 • alváskor oldalán feküdjön és helyezzen egy puha párnát térdei közé vagy sokaknak a háton keményebb talajon való fekvés térdek felhúzásával jelenti az egyetlen elviselhető pihenési pózt

Mit ne csináljon, ha isiászos fájdalmai vannak?

Isiászos panaszok esetén az alábbiakat igyekezzen elkerülni, mivel rosszabbá tehetik állapotát:

 • ha a fizikai munkát tovább végzi
 • ha a fájdalomcsillapítókat, izomlazítókat savcsökkentők nélkül szedi
 • ha pontos diagnózis nélkül „kezelteti magát”

Mikor forduljon orvoshoz isiásszal?

Mindenképpen szükséges felkeresni fájdalomambulancia szakrendelést, ha:

 • tünetei az otthoni kezelési módok hatására sem enyhültek 5 nap alatt
 • tünetei egyre rosszabbá váltak
 • a fájdalom és egyéb tünetek miatt nem képes normál életvitelt folytatni

Milyen kezelést végez szakorvosunk isiász esetén?

Rendelőnkben a fájdalomambulancia kezelést szakértő idegsebész szakorvos végzi.

Az időpontra való érkezés után az orvos nagyon alapos vizsgálatot végez, amelynek része a tünetek részletes átbeszélése, a problémák kialakulásának és történetének végighallgatása, a CT, MR és egyéb képalkotó felvételek átnézése (amennyiben már rendelkezésre állnak) és a részletes fizikális vizsgálat. A fizikális vizsgálat során az orvos speciális tesztek elvégzésével felméri az idegek állapotát, megállapítja a probléma kialakulásának pontos okát és helyét a differenciál diagnosztikai szempontokat is figyelembe véve.

A vizsgálatot követően szakorvosunk az alábbi kezelési módokat javasolhatja:

Azonnali kezelés: Ennek során fájdalomcsillapító injekció, speciális fájdalomcsillapító gyógyszerek vagy infúziós fájdalomcsillapítás segíthet a tünetek 24 órán belüli enyhítésében.

Oki kezelés: A kezelésnek ez a szakasza az azonnali fájdalomcsillapítás után következik. Ilyenkor a tünetek ideiglenesen már a legtöbb esetben lecsökkentek annyira, hogy további mozgásszervi (gyógytorna, manuálterápia) kezeléssel, infúziós kezeléssel, gerincközeli szelektív idegblokáddal, vagy egyéb tartós – neuropátiás –  gyógyszerterápiával megvalósítható a teljes gyógyulás. Isiászos panaszok esetén gyakori kezelési mód a manuálterápiás mozgásszervi kezelés.

Komplex csapat segít az isiász kezelésében fájdalomambulanciánkon

Rendelőnkben isiászos panaszok esetén fájdalomszakértő idegsebész szakorvosunk kezelése mellett más szakterületek ellátói is (pl.: ideggyógyász, gyógyszerész) segítenek a panaszok gyorsabb, hatékonyabb és tartósabb enyhítésében.

Amennyiben az isiászos tünetek mögött lelki okok is állnak, rendelőnk tapasztalt pszichoszomatikával foglalkozó szakorvosai és egészségpszichológus kollégái is segíthetik a testi gyógyulást.

A műtéti kezelés úgynevezett relatív indikációja lehet a felsorolt terápiák ellenére is legalább 8 hete fennálló fájdalom. Súlyos esetben, mely széklet-, vizelet szabályozási zavart, gáttájéki zsibbadást vagy durva izomgyengeséget jelent, a műtéti kezelés abszolút indikálttá válhat.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Kapcsolódó szolgáltatások

Blog - PszichoLogic

Cikkek, podcastok

A PszichoLogic oldalon podcastokat hallgathatnak és cikkeket, blogokat olvashatnak olyan témákról, amelyek reményeink szerint Önöket is érdekelni fogják.

Comments are disabled.