PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Irritábilisbél-szindróma: felismerés, elfogadás és megküzdés

Az irritábilisbél-szindróma (irritable bowel syndrome – IBS) a vastagbelet érintő funkcionális emésztőrendszeri rendellenesség. „Funkcionális” alatt azt értjük, hogy a megbetegedés és a tünetek mögött nincsen egyértelműen diagnosztizálható szervi eltérés. A szaporodó esetszámok és a kimutatható stresszfaktor arra vall, hogy az IBS civilizációs betegség.

Mivel a testi tünetek mögött lelki okok állhatnak, az IBS kezelése komplex megközelítést kíván, amire a hagyományos szakrendelői rendszerben működő intézmények többsége nincsen felkészülve. Másfelől az irritábilisbél-szindrómával küzdő, gyakran kiszolgáltatott (szégyenkező) betegeknek a kuruzslás különféle formáitól is óvakodniuk kell: a hosszú távon is eredményes komplex megközelítésnek a bizonyítékokon alapuló orvoslás keretei között kell maradnia.

A betegség az alábbi változatos, gyakran bizonytalan, a szubjektív megélés szintjén változó erősségű tünetekkel jelentkezik:

 • hasi diszkomfort, esetleg fájdalom,
 • puffadás, szelesség,
 • a vastagbél fokozott érzékenysége, ingerlékenysége („irritabilitása”)
 • székrekedés vagy hasmenés,
 • gyakori székelési inger

A tünetek mögött jelenlegi tudásunk szerint a bél–agy tengely szabályozási zavara (a bél és az agy közötti kommunikáció zavara), a bélflóra megváltozása, központi idegrendszeri zavarok állhatnak, ami összefüggésbe hozható a beteget ért traumákkal vagy a fokozott stressz-szinttel. Az IBS gyakran jár jegyben pszichés zavarokkal, mint a szorongás, a pánikbetegség vagy a depresszió, illetve egyéb testi és funkcionális tünetekkel, pl. fejfájás, hátfájás, fáradtság, alvászavarok.

A betegség kialakulásában genetikai hajlamosító tényezők és környezeti hatások is szerepet játszhatnak.

Szervi okok kizárása

Ha a beteg emésztőrendszeri panaszokkal jelentkezik a szakrendelésen, a gasztroenterológus először azt próbálja meg kideríteni, van-e szervi ok a tünetek mögött. Az IBS-hez hasonló tünetekkel járó szervi rendellenesség lehet gyomor- és nyombélfekély, különféle ételérzékenységek, fertőzéses és egyéb eredetű gyulladásos bélbetegségek, a máj, a hasnyálmirigy és az epeutak betegségei. Az irritábilisbél-szindróma diagnózisának felállításához ezeket a kórképeket feltétlenül ki kell zárni.

Vizsgálati lehetőségek:

 • a páciens kikérdezése panaszairól, valamint étkezési és székürítési szokásairól;
 • családi és egyéni kórelőzmények feltérképezése;
 • tapintásos fizikai vizsgálat;
 • hasi ultrahangvizsgálat;
 • laboratóriumi rutinvizsgálatok (vér, vizelet);
 • széklettenyésztés, székletvérvizsgálat;
 • alsó endoszkópos betekintés a vastagbélbe (kolonoszkópia);
 • laktózintoleranciát, cöliákiát és egyéb ételérzékenységeket kizáró vizsgálatok.

A komplex betegséget komplex módon kell kezelni

Számos páciens már diagnózissal érkezik a gasztroenterológiai szakrendelésre, sajnos egyúttal annak a tapasztalatnak a birtokában is, hogy nem képesek meggyógyítani, sőt sok helyen nem is foglalkoznak szívesen vele. Ebben alkalmasint az a generációkon keresztül átörökített vélekedés tükröződik, ami a lelki hátterű rendellenességeket nem tartja igazi betegségnek, továbbá az ilyen beteget hajlamos személyében is megbélyegezni. Az orvosi szemlélet mára ezen sikeresen túllendült, az intézményes orvosi gyakorlat azonban nem mindig: az IBS-t problémás, kudarcos kórképnek érzik, a betegtől, ha nem is tudatosan, igyekeznek szabadulni.

Megfelelő szervi terápia híján az irritábilisbél-szindróma az úgynevezett bio-pszicho-szociális modell szerint, a tüneti és pszichés kezelések egyénre szabott kombinációjával kezelhető, ami a páciens számára életminőségének javítását, helyreállítását jelenti. A megfelelő terápia kialakításához rendszerint teammunka szükséges: a gasztroenterológus szakorvos előírja a megfelelő tüneti kezelést, a megfelelő étrend kialakításához dietetikust, a lelki okok feltárására és kezelésére pszichológus szakembert von be.

A pszichológiai módszerek közül bizonyítottan hatékony a kognitív és viselkedésterápia, a hipnoterápia, a mindfulness meditáción alapuló stresszcsökkentés, illetve a különböző relaxációs technikák. Mindegyik esetben fontos elem a beteg edukációja, amelynek célja, hogy a beteg megismerje és elfogadja saját állapotát, azonosítsa azokat a stresszforrásokat, konfliktushelyzeteket, amelyek a tünetek fellángolásához vezetnek. A kezelések emellett azokra a hatékony, bizonyítékon alapuló technikákra koncentrálnak, amelyek segítséget nyújtanak a testi feszültség csökkentésében és a tünetek menedzselésében.

A sikeres pszichológiai támogatás történhet egyéni kezelésekkel, de sokak számára jó megoldás a csoportterápiás forma, azon belül is az irritábilisbél-szindrómával élőkre szabott speciális tematikájú IBS-csoport.

Hasfájás és társai: funkcionális gyomor-bél rendszeri kórképek gyermekkorban

Már csecsemőkortól ismerünk olyan betegségeket, amelyek bár valódi szervi, azon belül főleg gyomor-bél rendszeri tüneteket okoznak, a kiváltó okot mégsem a bélben kell keresni. Nagyon sok tünet esetében ma már tudottan a megváltozott bél-agy tengely kétirányú kapcsolata áll, amelynek hibás működése többek között pszichoszomatikus jellegű betegségekben is felmerül. Már csecsemő- és kisdedkorban okozhat tüneteket a […]

Tovább

Gyomortükrözés és vastagbéltükrözés gyermekek számára

A gyermekkori gyomor-bél rendszeri (gasztrointesztinális) panaszok egyre gyakoribbak és egyre fiatalabb korban jelentkeznek. A panaszok néha életkori sajátosságból fakadnak, vagyis kinőhetőek, máskor azonban komoly, sürgős ellátást igénylő kórképek, pl. fertőzések, gyulladások, illetve egyes esetekben az életvitelt, életminőséget tartósan megváltoztató tartós állapotok – ételallergiák, ételintoleranciák, autoimmun folyamatok – húzódnak meg mögöttük. Az is előfordul, hogy valamilyen […]

Tovább

Irritábilisbél-szindróma: felismerés, elfogadás és megküzdés

Az irritábilisbél-szindróma (irritable bowel syndrome – IBS) a vastagbelet érintő funkcionális emésztőrendszeri rendellenesség. „Funkcionális” alatt azt értjük, hogy a megbetegedés és a tünetek mögött nincsen egyértelműen diagnosztizálható szervi eltérés. A szaporodó esetszámok és a kimutatható stresszfaktor arra vall, hogy az IBS civilizációs betegség. Mivel a testi tünetek mögött lelki okok állhatnak, az IBS kezelése komplex […]

Tovább