PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Így gyógyítanak a pszichoszomatikus orvosok, azaz a test és lélek doktorai

Stresszhelyzetekkel mindannyian találkozunk egy nap folyamán akár többször is, a nagy kérdés az, hogy miként birkózunk meg ezekkel. Dr. Kiss Zoltán PhD, aki korábban a Panoráma Poliklinika pszichoszomatikus orvoscsapatát erősítette, a test és lélek doktoraként kollégáival együtt nagy segítséget nyújtott azoknak, akik úgy érezték, nehezen találnak kiutat egy-egy szorongató helyzetből.

Ahogy Selye János, a stresszelmélet kidolgozója mondja, két alapvető lehetőség közül választhatunk, amikor nehéz helyzetbe kerülünk: az egyik, hogy hadat üzenünk a problémának és küzdelmek árán próbálunk kikeveredni a zűrös szituációból, a másik pedig, hogy menekülőre fogjuk, vagyis hátat fordítunk a kihívásnak („fight or flight” – ahogy az angol kifejezés hangzik). Mi, emberek azonban nem csak ezek közül a lehetőségek közül választhatunk, hiszen magasabb intellektusunknak köszönhetően képesek vagyunk arra, hogy felülírjuk a régi érzelmeink által vezérelt tevékenységeinket. Ez nem csak ahhoz járul hozzá, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, hanem a sok esetben lelki eredetű betegségek kialakulását is megelőzheti.

Stresszkezelés okosan: nem kell, hogy belebetegedjen!

A megküzdés és a megfutamodás mellett gyakran megfigyelhető harmadik reakció stresszhelyzetben a lemerevedés, azaz az érintettek a fent említett támadás és menekülés helyett inkább hosszú időre „beleragadnak” abba a helyzetbe, amit saját erejükből nem képesek megoldani. „Selye professzor – gondolatával szorosan kapcsolódva a pszichoszomatikához – úgy véli, hogy ez a lehető legrosszabb, amit stresszhelyzetben választhatunk, ez az út ugyanis az esetek többségében betegséghez vezet. Ugyanakkor az elmenekülés sem mindig jó döntés, azzal ugyanis, hogy továbbállunk, nem oldjuk meg a problémát, ami nagy valószínűséggel egy másik élethelyzetben ismét elénk kerül majd” – fejti ki Kiss doktor, aki szerint az sem mindig célravezető, ha harcolni kezdünk, hiszen nem győzhetünk mindig, illetve nem oldhatunk meg minden helyzetet egyedül.

pszichoszomatikus orvoslás

Tegye le a terheket!

Bár nem mindig jut eszünkbe, amikor kiutat keresünk egy stresszes élethelyzetből, jó, ha tudjuk, hogy negyedik lehetőségként nem szégyen segítséget kérni. A pszichoszomatikával foglalkozó szakemberek segíthetnek a betegségekkel és különböző problémákkal küzdő embereknek abban, hogy ráleljenek egy helyesebb irányra, és az adott helyzetből kihozzák a legtöbbet. Ha közösen tekintünk rá a bajra és együtt gondolkodunk, könnyebben találunk megoldást, és megelőzhetjük azt is, hogy egy újabb élethelyzetben ismét felmerüljön a lelki és testi szenvedést okozó probléma, legyen szó munkahelyi vagy magánéleti válságról. A hozzánk fordulóknak segíthetünk abban is, hogy ne örlődjenek fel egy nehéz helyzetben és kimozduljanak egy elakadásból” – osztja meg a pszichoszomatikában jártas szakember.

Lássuk meg, ha baj van!

Dr. Kiss Zoltán szerint a történelmileg erős alapjaink ellenére hazánkban jelenleg a pszichoszomatikában a segítségkérés és a segítségnyújtás terén is megfigyelhető egyfajta társadalmi lemaradás a nyugati világhoz képest, s ahhoz, hogy ezt behozzuk, mind egyéni, mind társadalmi szinten változtatnunk kellene. „A megoldásnak sokszor mi magunk állunk az útjába, persze legtöbbször nem tudatosan. Sajnálatos tény, hogy sok ember inkább a testi-lelki szenvedést vagy a betegséget »választja« hatékonyabb megoldások, többek között a segítségkérés helyett. Más kérdés, hogy a hazai társadalom sem siet, hogy felkínálja a nagyobb fokú stresszben élőknek azt a lehetőséget, amit egy pszichoszomatikus rendelés hordoz magában– folytatja a szakértő, aki természetesen tisztában van azzal is, hogy adott esetben komoly erőfeszítést igényel az érintettől egy speciális szakrendelésen való aktív részvétel.

Mint kertben a fű

Kiss doktor szerint a korlátozott anyagi lehetőségek mellett gond az is – főleg a kisebb vidéki városokban vagy falvakban -, hogy az érintetteknek szűkebb környezetükben egyszerűen nincs hova fordulni. „Sokak számára a magánegészségügyben egyetlen alkalom kifizetése is elérhetetlennek tűnik, pedig a megoldások feltérképezéséhez általában több beszélgetésre van szükség – a pszichológia nem olyan, mint amikor gyorsan múló torokgyulladással fordul valaki orvoshoz, ahhoz ugyanis, hogy az együttműködés sikeres legyen, akár 25-30 találkozásra is szükség lehet. Azt is szokták mondani, hogy a nagy változások ezen a téren úgy alakulnak, ahogy a fű nő a kertben, vagyis észrevétlenül. Ha minden reggel kimegyünk az udvarra, az lehet a benyomásunk, hogy a gyep tegnap óta nem nőtt semmit, ha viszont egy hét elmúltával pillantunk rá a kertre, valószínűleg sokkal szembetűnőbb lesz a változás. A pszichológia is így működik: egy-egy nap nem feltétlenül hoz látványos eredményt, hosszabb távon azonban megfelelő feltételekkel és közös aktív munkával jó eséllyel megtérülhet a befektetés.”

Pszichoszomatikus gyógyítás

A Panoráma Poliklinika szakorvosai (azaz a testi tünetekkel foglalkozó orvosai) és pszichológusai között nemcsak szoros, hanem nagyon hatékony is az együttműködés, a kimondottan pszichoszomatikus orvosok részvételével pedig kivételesen eredményes a testet és a lelket gyógyító szakemberek munkája. A Panoráma Poliklinika orvosai nemcsak fogékonyak az együtt gondolkodásra, hanem naprakész tudással is rendelkeznek a pszichoszomatikus problémákkal kapcsolatban. Lehetőség adódik arra is, hogy egészségpszichológus segítse a páciensek testi-lelki felépülését – ez a szakember a páciens lelki támogatására és megerősítésére koncentrál, hogy könnyebbé tegye a gyógyulást vagy a krónikus betegséggel való együttélést.

 

Miért pont én?

A különböző daganatos betegségek különböző életkorban jelennek meg a betegpopulációkban, például a Magyarországon a nők körében leggyakoribbnak számító emlőtumor jellemzően 50-65 éves kor között alakul ki, azonban fiatalabb nőknél is megjelenhet, akár 40 éves kor alatt is. A heretumoros férfi betegek életkora leginkább 15-35 éves korra tehető. Így a cél nemcsak a gyógyulás/gyógyítás, de a […]

Tovább

Autogén Tréning csoport folyamatosan indul a Panoráma Poliklinikán

Jelentkezés folyamatosan a csoport@panoramaklinika.hu e-mail címen. A legközelebbi csoport kezdési időpontja 2023. február 24. Stresszkezelés, problémamegoldási stratégiák, az immun- és az endokrin rendszer működésének helyreállítása Számos olyan stresszfaktort ismerünk, melyeket sajnos nincs lehetőségünk kiiktatni a mindennapjainkból. Gondolhatunk itt a munkahelyünk vagy a magánéletünk kihívásaira, különböző szerepeink, feladataink ellátására, a feszes napirendekre vagy éppen a világjárvány okozta […]

Tovább

Pszichodráma csoport indul februárban a Panoráma Poliklinikán

A pszichodráma csoportot javasoljuk azoknak, akik: számára nehézséget okoz az érzelmeik megfogalmazása – azt sokszor testi tünetekkel kommunikálják szociális szorongást élnek át nehézségeket élnek át a kapcsolatteremtésben, vagy életük egyes területein (pl.: munka, tanulás, család) segítséget szeretnének kapni konfliktuskezelés, érzelmi szabályozás kapcsán reálisabb önértékelésre, nagyobb önbizalomra vágynak A csoport két hetente kedd esténként 17:30-tól 20:45-ig […]

Tovább