PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Idegsebészeti konzultáció a Panoráma Poliklinikán

Idegsebészeti konzultáció a Panoráma Poliklinikán

Rendelőnkben az idegsebészeti konzultációkat dr. Nagy Máté profilvezető ideg- és gerincsebész, fájdalomcsillapítás- specialista  dr. Ilyés Levente idegsebész  és dr. Rácz Adrien idegsebész végzi a Fájdalomambulancia szakrendelésen.

Az idegsebészeti konzultáció célja részben az, hogy megállapítsuk:

– milyen kezelésekkel enyhíthetünk a kialakult fájdalmon,

– mennyi időre számíthatunk a teljes vagy részleges gyógyulásig,

– szükség lehet-e az adott panasszal idegsebészeti műtétre a gyógyuláshoz.

Messze a legtöbb esetben nem műtéti (konzervatív) kezelés szükséges csak. Ilyenkor a kezelést, a legtöbb esetben már az első vizsgálat alkalmával el tudjuk kezdeni.


Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


A konzultáció menete

Rendelőnkben az idegsebészeti konzultáció az alábbiak szerint zajlik:

  1. Idegsebészeti vizsgálat

Az idegsebészeti vizsgálat során szükséges:

  1. Szóbeli vizsgálat – A rendelés minden esetben azzal kezdődik, hogy részletesen elmondhatja a jelenlegi és korábbi panaszait és minden egyebet, amit fontosnak tart a betegségével kapcsolatban. Az orvos ezt empatikus figyelemmel végighallgatja és közben tisztázó kérdéseket tesz fel.
  2. Leletek áttekintése. – A legtöbb idegsebészeti konzultáción már elérhetőek korábbi orvosi és diagnosztikai vélemények, amelyek alapján az orvos közelebb juthat a panaszok pontos okának feltárásához és a kezeléséhez szükséges lépések megállapításához. Ha véletlenül nincsenek korábbi leletek, az sem gond, ilyenkor az orvos több időt tölt a szóbeli és fizikális vizsgálattal. Érdemes pontos gyógyszerlistával érkezni, illetve a CT és MR vizsgálatokról a CD lemezeket is elhozni (kikérni az adott diagnosztikai központtól, ha nem adták volna oda automatikusan).
  3. Fizikális vizsgálat – Miután az orvos átfogó képet kapott a betegségről a panaszok meghallgatása és a leletek áttekintése után, sor kerülhet a fizikális vizsgálatra. Ennek során a szakorvos különböző mozdulatok hatását figyeli, illetve igyekszik megállapítani, hogy milyen funkciók károsodtak a szervezetben és pontosan hol jelentkezik a leggyötrőbb fájdalom.

A fenti három vizsgálati elem elvégzése után a specialista tisztábban látja az idegprobléma súlyosságát és jellegét, kérhet további vizsgálatokat (ultrahang, MRI, CT, röntgen, ENG, labor) a mind pontosabb diagnózis felállításához, hogy megtervezhesse a leghatékonyabb kezelési utat a gyógyuláshoz.

Attól függően, hogy milyen mértékű és jellegű idegkárosodásról van szó, az idegsebész javasolhat sebészeti kezelést (a súlyosabb esetekben) vagy nem műtéti kezelést. A nem műtéti kezeléseket életmódtanácsokkal, dietetikus segítségével, speciális idegekre ható, szájon át szedhető, vagy infúzióban adott gyógyszerekkel, injekciókkal, illetve gyógytornával, mauálterápiával végezzük. Gyakori esetekben nem csak a testet, hanem a lelket is kell gyógyítani, és pszichoterápiát is javaslunk.

Rendelőnkben az idegsebészeti konzultációkat Dr. Nagy Máté profilvezető ideg- és gerincsebész, fájdalomcsillapítás specialista  végzi, Fájdalomambulancia szakrendelésén.

Komplex segítség a rendelőnkben

Mivel az idegsérülések komoly tüneteket okozhatnak, amelyek az egész életvitelünkre hatással lehetnek, ezért nagyon fontos, hogy a testi gyógyítás mellett lelki segítséget is kaphassunk a terápia során.

Rendelőnkben ezért az idegsebészeti konzultáción megbeszélt kezelési tervnek része lehet a pszichoterapeutával vagy pszichológussal közös munka is, amely segíthet a gyorsabb és teljesebb gyógyulás elérésében.

A társszakmák, mint például az ortopédia és a neurológia, vagy a radiológia, a pontos diagnózis felállításában lehetnek kiegészítői a komplex vizsgálatnak, illetve az ideggyógyász szakorvos bevonásával magának a terápiás folyamatnak is része lehet.

A maréknyi gyógyszert vagy régóta ugyan azokat a tablettákat szedő betegeink esetében nagyon hasznos lehet, ha gyógyszerészünk felülvizsgálja az aktuális gyógyszerelést, és az esetleges egymásra hatások tekintetében tanácsokat ad a harmonizálásra dietetikusunkkal is konzultálva.

Milyen esetekben szükséges idegsebészeti konzultáció?

Megszámolni is nehéz, annyi különböző sérülési típus és betegség létezik, amelyek kezeléséhez idegsebészeti konzultációra lehet szükség (sok esetben a társszakmák bevonásával).

Az idegi tünetek leggyakoribb okai az alábbiak:

  • Kopásos (úgynevezett degeneratív) vagy másnéven korral járó, lassan kialakuló elváltozások
  • Balesetek (leggyakrabban közlekedési- vagy sport- vagy háztartásibalesetek)
  • Idegenkezűség (pl.: gyermekbántalmazás)
  • Daganatok (elsődlegesek vagy áttétetek)
  • Gyulladások
  • Belgyógyászati betegségek (pl.: cukorbetegség), neurológiai betegségek (pl.: Parkinson-kór), autoimmun elváltozások (Bechterew-kór)

 


Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


Budára költözik az UH-diagnosztika és a kardiológiai szakrendelés

2024 márciusától a XII. kerület Derkovits utca 10. szám alatt található kiemelt kezelőnk ad otthont az ultrahang-diagnosztikai vizsgálatoknak. Vizsgálatra érkezéskor minden esetben a szemközti épületben található recepción (Derkovits utca 7.) kell bejelentkezni. A változás a felnőttek és gyermekek (csecsemők) ultrahang-diagnosztikája mellett kardiológiai szakrendelésünket is érinti. UH felnőtteknek Dr. Szendi Péter radiológus szakrendelése szerda délelőttönkét lesz […]

Tovább

Pillantás a hídra – külsősöknek is megnyitjuk a Panoráma Szalont!

Bokor László és Csepeli György lesz a soron következő Panoráma Szalon vendége 2024. február 2-án. Az „egyén – csoport – társadalom; egyéni és csoportterápiák” gondolatkörben mozgó szakmai esthez jelképes díj fejében külsős kollégák is csatlakozhatnak személyesen és online formában is. A klinikai tevékenységet folytató orvosok és pszichológusok a beszélgetést és büfévacsorát követő Bálint-csoportra is jelentkezhetnek. […]

Tovább

KARÁCSONYI SZÜNET

Kedves Pácienseink! Szakrendeléseink a karácsonyi ünnepek alatt szünetelnek, 2023. december 23-a és 2024. január 1-je között rendelőnk zárva tart. Első munkanapunk az új évben január 2-a, kedd. Szakorvosi rendeléseinkre és pszichiátereink egy részének rendeléseire az online bejelentkezés az ünnepi szünet alatt zavartalan, online időpontfoglalónk segítségével januári gyermek- és felnőtt szakrendeléseinkre helyet lehet foglalni. Pszichiátereink és […]

Tovább