Idegsebészeti konzultáció a Panoráma Poliklinikán

Rendelőnkben az idegsebészeti konzultációkat dr. Nagy Máté profilvezető ideg- és gerincsebész, fájdalomcsillapítás- specialista  dr. Ilyés Levente idegsebész  és dr. Amirinejad Meyssam idegsebész végzi a Fájdalomambulancia szakrendelésen.

Az idegsebészeti konzultáció célja részben az, hogy megállapítsuk:

 • milyen kezelésekkel enyhíthetünk a kialakult fájdalmon,
 • mennyi időre számíthatunk a teljes vagy részleges gyógyulásig,
 • szükség lehet-e az adott panasszal idegsebészeti műtétre a gyógyuláshoz.

Messze a legtöbb esetben nem műtéti (konzervatív) kezelés szükséges csak. Ilyenkor a kezelést, a legtöbb esetben már az első vizsgálat alkalmával el tudjuk kezdeni.

A konzultáció menete

Rendelőnkben az idegsebészeti konzultáció az alábbiak szerint zajlik:

 1. Idegsebészeti vizsgálat

Az idegsebészeti vizsgálat során szükséges:

 1. Szóbeli vizsgálat – A rendelés minden esetben azzal kezdődik, hogy részletesen elmondhatja a jelenlegi és korábbi panaszait és minden egyebet, amit fontosnak tart a betegségével kapcsolatban. Az orvos ezt empatikus figyelemmel végighallgatja és közben tisztázó kérdéseket tesz fel.
 2. Leletek áttekintése. – A legtöbb idegsebészeti konzultáción már elérhetőek korábbi orvosi és diagnosztikai vélemények, amelyek alapján az orvos közelebb juthat a panaszok pontos okának feltárásához és a kezeléséhez szükséges lépések megállapításához. Ha véletlenül nincsenek korábbi leletek, az sem gond, ilyenkor az orvos több időt tölt a szóbeli és fizikális vizsgálattal. Érdemes pontos gyógyszerlistával érkezni, illetve a CT és MR vizsgálatokról a CD lemezeket is elhozni (kikérni az adott diagnosztikai központtól, ha nem adták volna oda automatikusan).
 3. Fizikális vizsgálat – Miután az orvos átfogó képet kapott a betegségről a panaszok meghallgatása és a leletek áttekintése után, sor kerülhet a fizikális vizsgálatra. Ennek során a szakorvos különböző mozdulatok hatását figyeli, illetve igyekszik megállapítani, hogy milyen funkciók károsodtak a szervezetben és pontosan hol jelentkezik a leggyötrőbb fájdalom.

A fenti három vizsgálati elem elvégzése után a specialista tisztábban látja az idegprobléma súlyosságát és jellegét, kérhet további vizsgálatokat (ultrahang, MRI, CT, röntgen, ENG, labor) a mind pontosabb diagnózis felállításához, hogy megtervezhesse a leghatékonyabb kezelési utat a gyógyuláshoz.

Attól függően, hogy milyen mértékű és jellegű idegkárosodásról van szó, az idegsebész javasolhat sebészeti kezelést (a súlyosabb esetekben) vagy nem műtéti kezelést. A nem műtéti kezeléseket életmódtanácsokkal, dietetikus segítségével, speciális idegekre ható, szájon át szedhető, vagy infúzióban adott gyógyszerekkel, injekciókkal, illetve gyógytornával, mauálterápiával végezzük. Gyakori esetekben nem csak a testet, hanem a lelket is kell gyógyítani, és pszichoterápiát is javaslunk.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot fájdalomambulancia szakrendelésünkre online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Komplex segítség a rendelőnkben

Mivel az idegsérülések komoly tüneteket okozhatnak, amelyek az egész életvitelünkre hatással lehetnek, ezért nagyon fontos, hogy a testi gyógyítás mellett lelki segítséget is kaphassunk a terápia során.

Rendelőnkben ezért az idegsebészeti konzultáción megbeszélt kezelési tervnek része lehet a pszichoterapeutával vagy pszichológussal közös munka is, amely segíthet a gyorsabb és teljesebb gyógyulás elérésében.

A társszakmák, mint például az ortopédia és a neurológia, vagy a radiológia, a pontos diagnózis felállításában lehetnek kiegészítői a komplex vizsgálatnak, illetve az ideggyógyász szakorvos bevonásával magának a terápiás folyamatnak is része lehet.

A maréknyi gyógyszert vagy régóta ugyan azokat a tablettákat szedő betegeink esetében nagyon hasznos lehet, ha gyógyszerészünk felülvizsgálja az aktuális gyógyszerelést, és az esetleges egymásra hatások tekintetében tanácsokat ad a harmonizálásra dietetikusunkkal is konzultálva.

Milyen esetekben szükséges idegsebészeti konzultáció?

Megszámolni is nehéz, annyi különböző sérülési típus és betegség létezik, amelyek kezeléséhez idegsebészeti konzultációra lehet szükség (sok esetben a társszakmák bevonásával).

Az idegi tünetek leggyakoribb okai az alábbiak:

 • Kopásos (úgynevezett degeneratív) vagy másnéven korral járó, lassan kialakuló elváltozások
 • Balesetek (leggyakrabban közlekedési- vagy sport- vagy háztartásibalesetek)
 • Idegenkezűség (pl.: gyermekbántalmazás)
 • Daganatok (elsődlegesek vagy áttétetek)
 • Gyulladások
 • Belgyógyászati betegségek (pl.: cukorbetegség), neurológiai betegségek (pl.: Parkinson-kór), autoimmun elváltozások (Bechterew-kór)

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Blog - PszichoLogic

Cikkek, podcastok

A PszichoLogic oldalon podcastokat hallgathatnak és cikkeket, blogokat olvashatnak olyan témákról, amelyek reményeink szerint Önöket is érdekelni fogják.

Comments are disabled.