Hogyan lehet elkerülni a gerincműtétet?

A 20. század második fele a gerincsebészet nagy felfutását hozta el az orvosi gyakorlatban. A krónikus vagy visszatérő hátfájással, gerinctáji panaszokkal élő betegek számára a gerincsebészeti beavatkozás olyan ígéretként jelent meg, ami nemcsak tartósan, de véglegesen képes megszabadítani őket kínzó fájdalmaiktól.

A gerincműtét olyan állapotokra tűnt elsődleges megoldásnak, mint a

 • porckorongsérv,
 • degeneratív porckorong-betegség,
 • gerinccsatorna-szűkület,
 • spondilózis (csigolyák közötti kisízületek degeneratív vagy kopásos elváltozásai),
 • csigolyakompressziós törések,
 • gerincferdülés,
 • egyes gerincfertőzések, gerincízületi gyulladások,

Idővel, a betegek hosszú távú utókövetésével nyert tapasztalatok birtokában a kép árnyaltabbá vált. A sebészeti beavatkozás nem minden esetben hozta meg a kívánt eredményt, másfelől kiderült, egyes kóros állapotok spontán módon is gyógyulhatnak – például a gerincsérv (porckorongsérv) esetében. A gerincműtétek ráadásul rendkívül érzékeny helyen – a központi idegrendszer közelében – zajlanak, az invazív beavatkozás kockázatokkal jár, nem kívánt következményei lehetnek, a beteg állapota javulás helyett akár rosszabbodhat is. A teljes mértékben sikeres háti műtétek aránya valójában nem éri el az 50 százalékot.

A gerincműtétek kockázatai között ki kell emelni az alábbiakat:

 • fertőzések,
 • belső vérzés,
 • mélyvénás trombózis,
 • idegkárosodás (bénulás, izomgyengeség, görcsök, motoros funkciók zavara, szúró érzés vagy zsibbadás, érzésvesztés).

A szakmai konszenzus mindezek miatt a konzervatív vagy kis sebzéssel járó precíziós kezelések – fájdalomcsillapítás, gyógyszeres kezelések, minimálinvazív beavatkozások, fizioterápia, életmódváltás – felé mozdult el.

Van más megoldás!

A gerincsebészeti beavatkozás maradjon olyan végső lehetőség, amire akkor kerül sor, ha a kevésbé kockázatos, kíméletesebb terápiák lehetőségei kimerültek. A Panoráma Poliklinika Fájdalomambulanciájának idegsebész, gerincsebész, neurológus szakorvos és egészségpszichológus szakember alkotta teamje az invazív sebészeti beavatkozás elkerülésére törekszik – ha lehetséges. A Fájdalomambulancia igénybevétele ebből a szempontból nem pusztán fájdalomcsillapítást (és gyors könnyebbséget) jelent a beteg számára, hanem annak a lehetőségét is, hogy a fájdalom mérséklése vagy akár megszüntetése, az életminőség konszolidálása után olyan konzervatív vagy minimálinvazív terápiát – illetve a kezelések megfelelő kombinációját – lehessen lefolytatni, ami kiváltja a kockázatos nagyműtétet.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Blog - PszichoLogic

Cikkek, podcastok

A PszichoLogic oldalon podcastokat hallgathatnak és cikkeket, blogokat olvashatnak olyan témákról, amelyek reményeink szerint Önöket is érdekelni fogják.

Comments are disabled.