PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Hogy segít az allergiásoknak az immunterápia?

Egyre többször esik szó az immunterápiáról az allergia kapcsán is, azt azonban még az érintettek között is csak kevesen tudják, mit is jelent pontosan ez a rendkívül hatékony és korszerű kezelési módszer. Az úgynevezett allergénspecifikus immunterápia, ami a Panoráma Poliklinikán is elérhető, azt a célt szolgálja, hogy fokozatosan hozzászoktassa a szervezetet az allergénekhez, vagyis azokhoz az anyagokhoz, amelyek az allergiás tüneteket kiváltják.

Az allergia jól bevált kezelési módszere a gyógyszeres terápia, melynek során az allergológus szakorvosok antihisztaminokat és szteroidokat írnak fel a betegeknek azért, hogy tüneteiket enyhítsék, vagyis tüneti kezelésnek tekinthető. Ez azt jelenti, hogy a különféle, allergiára felírt készítmények megkönnyítik ugyan az érintettek mindennapjait, az allergia miatt kialakult gyulladás okát azonban nem szünteti meg. (Ezzel magyarázható az is, hogy a gyógyszerszedés abbahagyásával a tünetek is visszatérnek, felerősödnek.) Az immunterápia viszont valódi gyógyulást hozhat, mivel az allergia alapmechanizmusára hat.

Allergia kezelése immunterápiával

Az immunterápia remekül alkalmazható nyírfa, pázsitfű, parlagfű, fekete üröm, penészgomba, háziporatka, kutya-, macska- és lószőr allergia esetén. „A kezelés a pollenszezont 2 hónappal megelelőzően kezdődik és az adott pollen szezonjának végéig tart, poratka, penészgomba, állati szőr esetén pedig egész évben zajlik és összesen legalább 3 évig vagy 3 egymást követő szezonban tart” – tette hozzá Dr. Csáki Csilla a Panoráma Poliklinika gyermekallergológus szakorvosa.

Az allergia esetén alkalmazott immunterápia tulajdonképpen elfogadásra tanítja az immunrendszert, fokozatosan megtanítva a szervezetnek, hogy az eddigitől eltérően reagáljon az allergénre, azaz az allergiát kiváltó anyagra.

Az allergia esetén alkalmazott immunterápia tulajdonképpen elfogadásra tanítja az immunrendszert, fokozatosan megtanítva a szervezetnek, hogy az eddigitől eltérően reagáljon az allergénre, azaz az allergiát kiváltó anyagra. Az immunterápia során az allergént fokozatosan emelt töménységben juttatják a szervezetbe, amelynek köszönhetően idővel megbarátkozik az allergiát kiváltó anyaggal.

Az immunterápia hatékonyságát nagy klinikai vizsgálatok igazolják, használata hazánkban mégsem terjedt el olyan mértékben, mint a többi nyugat-európai országban. Ez a rendkívül eredményes módszer légúti allergia (amelyet kiválthatnak pollenek vagy például poratka) és rovarméreg allergia esetén sikerrel alkalmazható felnőtt és gyermekkorban egyaránt.

Az immunterápiával kapcsolatban sok tévhit kering a köztudatban, ami visszatartó lehet az allergiás betegek számára. Sokan úgy gondolják, hogy ez a terápiás lehetőség csak kevesek számára megfizethető, pedig a költségei mára jelentősen csökkentek, így elmondható, hogy nem jelent nagyobb anyagi megterhelést a hagyományos gyógyszeresnél.

Hogy működik az immunterápia?

  • Az immunterápiás allergiakezelés során a szájban feloldódó tablettákat vagy a nyelv alá fújható sprayt használnak az allergiás betegek.
  • Ezek a készítmények a panaszokat kiváltó allergének kivonatát tartalmazzák, nincs bennük semmilyen gyógyszer vagy egyéb hatóanyag.
  • Az immunterápia során kiemelten fontos tényező az idő: a gyógyulási folyamat időigényes, ám nem szabad elfelejteni, hogy végleges megoldást ígér. Kiemelten fontos a rendszeresség is, fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy ne maradjon ki egyetlen adag sem.
  • Érdemes kitartónak lenni, az immunterápia sikeres alkalmazásának köszönhetően ugyanis letehető az allergiára szedett gyulladáscsökkentő (antihisztamin vagy szteroid), ami az érintettek szervezete mellett a pénztárcájukat is tehermentesíti.

Neurológiai panaszok a pszichoszomatika szemléletével

A neurológiai tünetek rendkívül sokféle módon jelentkezhetnek, és változatosak abban a tekintetben is, hogy a szervezet mely területét érintik. Emiatt a neurológusok számos más orvosi szakterülettel együttműködve dolgoznak gyógyító munkájuk során. A Panoráma Poliklinika pszichoszomatikus szemléletű rendelésein, az emberi szervezetre, mint egymással összefüggő folyamatok rendszerére is figyel a szakorvos, így módjában áll figyelembe venni a […]

Tovább

Fókuszban az allergia lelki oldala

Az utóbbi 10-20 évben robbanásszerűen nőtt az allergiás betegségek száma a fejlett országokban. Az allergiás tünetek jelentkezésekor allergológushoz, pulmonólugoshoz, gasztroenterológushoz fordulnak a páciensek, azonban az új kihívások könnyebb legküzdésében, a diagnózis után a  mindennapok újraépítésében az egészségpszichológus segítségére is érdemes támaszkodnunk. Miért és mikor érdemes igénybe venni a segítségét? Rendelőnk egészségpszichológusa, Gajdos Panna eddig talán […]

Tovább

Küzdelem a fájdalommal – amikor már a pirula sem segít

Folyamatos fájdalomban élni rendkívül megterhelő. Függetlenül attól, hogy akut, visszatérő, vagy éppen szüntelenül fennálló, krónikus fájdalomról van szó, a fájdalom az élet minden területét képes megkeseríteni. Korlátozhat bennünket a mindennapi tevékenységeink, a munkánk elvégzésében, és az is gyakori, hogy olyan hobbit adunk fel miatta, mely korábban átlendített minket a nehézségeken. Mit tehet az orvos, ha […]

Tovább