PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Hogy segít az allergiásoknak az immunterápia?

Egyre többször esik szó az immunterápiáról az allergia kapcsán is, azt azonban még az érintettek között is csak kevesen tudják, mit is jelent pontosan ez a rendkívül hatékony és korszerű kezelési módszer. Az úgynevezett allergénspecifikus immunterápia, ami a Panoráma Poliklinikán is elérhető, azt a célt szolgálja, hogy fokozatosan hozzászoktassa a szervezetet az allergénekhez, vagyis azokhoz az anyagokhoz, amelyek az allergiás tüneteket kiváltják.

Az allergia jól bevált kezelési módszere a gyógyszeres terápia, melynek során az allergológus szakorvosok antihisztaminokat és szteroidokat írnak fel a betegeknek azért, hogy tüneteiket enyhítsék, vagyis tüneti kezelésnek tekinthető. Ez azt jelenti, hogy a különféle, allergiára felírt készítmények megkönnyítik ugyan az érintettek mindennapjait, az allergia miatt kialakult gyulladás okát azonban nem szünteti meg. (Ezzel magyarázható az is, hogy a gyógyszerszedés abbahagyásával a tünetek is visszatérnek, felerősödnek.) Az immunterápia viszont valódi gyógyulást hozhat, mivel az allergia alapmechanizmusára hat.

Allergia kezelése immunterápiával

Az immunterápia remekül alkalmazható nyírfa, pázsitfű, parlagfű, fekete üröm, penészgomba, háziporatka, kutya-, macska- és lószőr allergia esetén. „A kezelés a pollenszezont 2 hónappal megelelőzően kezdődik és az adott pollen szezonjának végéig tart, poratka, penészgomba, állati szőr esetén pedig egész évben zajlik és összesen legalább 3 évig vagy 3 egymást követő szezonban tart” – tette hozzá Dr. Csáki Csilla a Panoráma Poliklinika gyermekallergológus szakorvosa.

Az allergia esetén alkalmazott immunterápia tulajdonképpen elfogadásra tanítja az immunrendszert, fokozatosan megtanítva a szervezetnek, hogy az eddigitől eltérően reagáljon az allergénre, azaz az allergiát kiváltó anyagra.

Az allergia esetén alkalmazott immunterápia tulajdonképpen elfogadásra tanítja az immunrendszert, fokozatosan megtanítva a szervezetnek, hogy az eddigitől eltérően reagáljon az allergénre, azaz az allergiát kiváltó anyagra. Az immunterápia során az allergént fokozatosan emelt töménységben juttatják a szervezetbe, amelynek köszönhetően idővel megbarátkozik az allergiát kiváltó anyaggal.

Az immunterápia hatékonyságát nagy klinikai vizsgálatok igazolják, használata hazánkban mégsem terjedt el olyan mértékben, mint a többi nyugat-európai országban. Ez a rendkívül eredményes módszer légúti allergia (amelyet kiválthatnak pollenek vagy például poratka) és rovarméreg allergia esetén sikerrel alkalmazható felnőtt és gyermekkorban egyaránt.

Az immunterápiával kapcsolatban sok tévhit kering a köztudatban, ami visszatartó lehet az allergiás betegek számára. Sokan úgy gondolják, hogy ez a terápiás lehetőség csak kevesek számára megfizethető, pedig a költségei mára jelentősen csökkentek, így elmondható, hogy nem jelent nagyobb anyagi megterhelést a hagyományos gyógyszeresnél.

Hogy működik az immunterápia?

  • Az immunterápiás allergiakezelés során a szájban feloldódó tablettákat vagy a nyelv alá fújható sprayt használnak az allergiás betegek.
  • Ezek a készítmények a panaszokat kiváltó allergének kivonatát tartalmazzák, nincs bennük semmilyen gyógyszer vagy egyéb hatóanyag.
  • Az immunterápia során kiemelten fontos tényező az idő: a gyógyulási folyamat időigényes, ám nem szabad elfelejteni, hogy végleges megoldást ígér. Kiemelten fontos a rendszeresség is, fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy ne maradjon ki egyetlen adag sem.
  • Érdemes kitartónak lenni, az immunterápia sikeres alkalmazásának köszönhetően ugyanis letehető az allergiára szedett gyulladáscsökkentő (antihisztamin vagy szteroid), ami az érintettek szervezete mellett a pénztárcájukat is tehermentesíti.

Gasztroszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A gasztroszkópos vizsgálat, más néven felső endoszkópia során az orvos speciális, kamerával felszerelt eszközzel tekinti meg az emésztőrendszer felső részeit: a nyelőcsövet, a gyomrot és a nyombél első szakaszát. A vizsgálat számos emésztőrendszeri probléma – például gyomorfekélyek, nyelőcső visszerek, nyelőcső-, gyomor-, patkóbél daganatok – diagnosztizálásában segít, és kisebb beavatkozások elvégzésére is alkalmas. A vizsgálatra a […]

Tovább

Kolonoszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A kolonoszkópos vizsgálat (vastagbéltükrözés), más néven alsó endoszkópia a vastagbélben található problémák – pl. daganatok, gyulladás, divertikulózis – diagnosztizálásában segít. Az eljárás során a gasztroenterológus szakorvos egy kamerával ellátott hajlékony eszközt vezet az altatott vagy bódításban lévő páciens vastagbelébe a végbélnyíláson keresztül. Az alapos betekintés mellett az eljárás szövetminták vételezésére is alkalmas: a vastagbélben talált […]

Tovább

A fájdalomtól meg lehet szabadulni

Folyamatosan fennálló vagy visszatérő fájdalommal élni fizikailag és pszichésen is gyötrelmes. A fájdalomérzet ráadásul nem konstans, idővel növekedhet, a hosszan tartó erős fájdalom hatására ugyanis csökken a fájdalomküszöb az érintett testrészben. A beteg fokozódó, akár elviselhetetlen fájdalmat él át, életkedve, életminősége hanyatlik, problémáján családja, környezete is osztozni kénytelen. Szerencsére elmúltak azok az idők, amikor az […]

Tovább