PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Helicobacter pylori: a Nobel-díjas baktérium

A Helicobacter pylori kitenyésztése az 1980-as években óriási – utóbb Nobel-díjat érő – előrelépést jelentett az orvostudomány számára: a korábban ismeretlen bélbaktérium felelős ugyanis a gyomor- és nyombélfekélyek döntő részének kialakulásáért. A felfedezés nyomán a betegség antibiotikus kezeléssel gyakorlatilag gyógyíthatóvá vált.

A Helicobacter pylori kitenyésztése az 1980-as években óriási – utóbb Nobel-díjat érő – előrelépést jelentett az orvostudomány számára

A baktérium nem „rezidens” az emberi bélrendszerben, hanem szájon át történő fertőzés során kerül oda, gyakran már gyermekkorban. A fertőzés lehet tünetmentes – ebben az esetben nem beszélhetünk betegségről –, illetve okozhat megbetegedést: a páciens ilyenkor a gyomorhurut, illetve a gyomor- és nyombélfekély tüneteit tapasztalja:

 • Rossz emésztés (diszpepszia) tünetei: gyomorégés, émelygés, puffadás.
 • Fájdalom, ami tipikusan éjszaka, illetve éhgyomorra jelentkezik, és étkezés vagy savcsökkentő bevétele után enyhül.
 • Felfúvódás, bélgázosság ugyancsak jellemző lehet.
 • Megjelenhetnek refluxra jellemző panaszok is, pl. égő érzés a mellkasban.
 • Hányinger, hányás jelentkezhet, ha a fekély súlyosbodik.
 • Súlyvesztés: a krónikus fekély és a hozzá kapcsolódó fájdalom az étvágy és a testsúly csökkenéséhez vezethet.
 • Egyéb ritka bélrendszeren kívüli tünetek – terápiarezisztens vashiány, immuneredetű trombocitopénia (vérlemezkeszám-csökkenés) – jelenhetnek meg.

A H. pylori-fertőzés ismereteink szerint növeli a gyomorrák kialakulásának kockázatát is.

Min múlik, hogy a bakteriális fertőzés megbetegedést okoz-e?

A Helicobacter pylori baktérium minden második ember bélrendszerében jelen van, de korántsem mindenkinél okoz megbetegedést: hat fertőzöttből öt tünetmentesen hordozza a kórokozót. Az ő esetükben a gyomor és a vékonybél felső szakaszának nyálkahártyája sérülés nélkül képes tolerálni a baktérium tartós jelenlétét. A hurut vagy fekély kialakulása jelenlegi tudásunk szerint az alábbi tényezők egyéni kombinációjától függ:

 • Genetikai tényezők: Egyes emberek genetikailag hajlamosabbak lehetnek a H. pylori okozta megbetegedésekre.
 • Immunválasz hatásossága: Az immunrendszer képessége a fertőzés kordában tartására (túlzott elszaporodásának megakadályozására) változó, beleértve a genetikai és életkori faktorokat, valamint az esetleges társbetegségeket. Az életmód, a táplálkozás, a személyi higiéné és az egyéb környezeti tényezők ugyancsak befolyásolhatják a H. pylori-fertőzés kialakulását és kimenetelét.
 • A baktériumtörzs tulajdonságai: A H. pylori törzsek virulenciája változó. Egyes baktériumtörzsek nagyobb, mások kisebb mértékben képesek túlélni és szaporodni a gazdaszervezetben.

A fertőzés megelőzése, kimutatása és kezelése

A fertőzés a kézhigiéné betartásával és a bélrendszerbe juttatott folyadékok és szilárd élelmiszerek megfelelő tisztításával, ill. hőkezelésével előzhető meg.

A baktérium jelenlétét a gyomorban speciális tesztekkel lehet kimutatni, ami történhet

 • kilégzéses teszttel,
 • vérvizsgálattal,
 • széklet-antigénvizsgálattal vagy
 • endoszkópia révén szövettani vizsgálattal.

A szövetmintavételt követő laboratóriumi tenyésztés minden kétséget kizáróan megerősíti (vagy kizárja) a H. pylori baktérium jelenlétét a bélrendszerben. A biopszia gyomortükrözés (gasztroszkópia) során történik az orvos által szájon át gyomorba vezetett vékony, hajlékony, eszköz (endoszkóp) segítségével. A diagnózis legbiztosabb módja tehát a gyomortükrözés és mintavétel, míg a terápia hatékonyságának követésére a kilégzéses vagy széklet tesztek szolgálhatnak.

Megbetegedés esetén a fertőzés megszüntetésére az orvos antibiotikumokkal történő kezelést ír elő a H. pylori kiirtására, amihez sav- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek is társulhatnak.

Összességében elmondható, hogy a Helicobacter pylori-fertőzés gyanúja valamilyen tünetes gyomor- és bélrendszeri panasz vagy megbetegedés kapcsán merül fel. Az állapot jól diagnosztizálható és általában sikeresen kezelhető, gyógyítható.

A cikk szakértője dr. Cseh Áron PhD a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumának vezetője.

ADHD-val a mindennapokban

Élő Facebook-beszélgetés május 9-én 17.30-tól. Csatlakozzon hozzánk élőben! Regisztráljon e-mailen: panorama@panoramaklinika.hu Az ADHD az egyik leggyakoribb gyermek- és serdülőkori viselkedési zavar. Dr. Baracskai Mónika gyermek- és ifjúságpszichiáter 16 évnyi svédországi tapasztalatot hozott haza Magyarországra: klinikánkon az érintett gyermekekkel és szüleikkel foglalkozik. KÉRDEZZENEK – VÁLASZOLUNK! Facebook eseményünk itt érhető el: https://www.facebook.com/events/354328100952692 Csatlakozzon hozzánk élőben!   Az élő Facebook-beszélgetésben […]

Tovább

Dolgos utcai rendelőnkkel épületen belül költözünk

Tisztelt Pácienseink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy azok a pszichoterápiák (egyéni és csoportos ülések), amelyeknek eddig a 1126 Budapest, Dolgos utca 2., 2. lépcsőház 1. emeletén található rendelőnk biztosított helyszínt, 2024. április 2-ától épületen belül a Dolgos utca 2. 1/A címre költöznek. A magasföldszinti helyiségek bejárata a Dolgos utca sarkán, a Brassai Sámuel utca csatlakozásánál található. Szeretettel […]

Tovább

Riasztó? – öt tényező, ami növeli az emlődaganat kialakulásának kockázatát

Örökletes-e az emlődaganat, a petefészekrák? Genetikai fogékonyság kétségkívül létezik, de a tudományos eredmények statisztikai jellegűek, és nem pótolják az alapos kivizsgálást és egyéni kockázatértékelést – figyelmeztet dr. Mühl Dorottya klinikai onkológus. Kétségtelen, hogy az emlődaganatok kialakulásában vannak hajlamosító tényezők, amelyekre a betegség prevenciója során érdemes odafigyelni. Vannak köztük befolyásolható és nem befolyásolható tényezők egyaránt. Vegyük […]

Tovább