PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Gyomortükrözés és vastagbéltükrözés gyermekek számára

A gyermekkori gyomor-bél rendszeri (gasztrointesztinális) panaszok egyre gyakoribbak és egyre fiatalabb korban jelentkeznek.

A panaszok néha életkori sajátosságból fakadnak, vagyis kinőhetőek, máskor azonban komoly, sürgős ellátást igénylő kórképek, pl. fertőzések, gyulladások, illetve egyes esetekben az életvitelt, életminőséget tartósan megváltoztató tartós állapotok – ételallergiák, ételintoleranciák, autoimmun folyamatok – húzódnak meg mögöttük. Az is előfordul, hogy valamilyen lelki tényező, például a gyerek szorongása vagy megnövekedett stressz-szintje nyilvánul meg testi – gyomor-bél rendszeri – panaszok formájában.

Különösen fontos ezért, hogy az érintett gyermek hozzáértő gyermek-gasztroenterológus elé kerüljön, aki képes a változatos és sokszor átfedésben lévő tünetek, tünetegyüttesek mögött diagnosztizálni a problémát, és megfelelő kezelést javasolni rá.

Miből áll a tükrözéses vizsgálat?

A felső és alsó endoszkópos betekintés (gyomortükrözés és vastagbéltükrözés) mára a felnőttek és a gyermekek gasztroenterológiai ellátásában első számú, széles körben hozzáférhető diagnosztikai eszközzé vált. A gyomortükrözés (gasztroszkópia) a nyelőcső, a gyomor és a vékonybél kezdeti szakasza (a patkóbél), a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) a vékonybél utolsó szakasza és a teljes vastagbél vizsgálatára szolgál.

Az endoszkópos vizsgálat ma már rutinszerű: a szakorvos az altatott beteg bélcsatornájába vékony, hajlékony, fényforrással és kamerával ellátott eszközt vezet, ami képet közvetít a csatlakozó monitorra, lehetővé téve a vizsgált szervek alapos szemügyre vételét. Az endoszkóp munkacsatornával is rendelkezik, amelyen keresztül kisebb beavatkozások is elvégezhetők. Ilyen beavatkozás jellemzően a szövetmintavétel a rendellenességet mutató területen, esetleg idegen test eltávolítása a nyelőcsőből vagy kisebb polipok azonnali „lecsípése” a vastagbélben.

A Panoráma Poliklinika budai szakrendelőjében, a Derkovits utca 10. szám alatti gasztroenterológiai diagnosztikai centrumban nemcsak felnőttek, hanem gyerekek tükrözéses vizsgálatát is el tudjuk végezni. A vizsgálatok altatásban történnek, így a beavatkozást aneszteziológiai konzultáció előzi meg a biztonságos altatás érdekében. Ez azt jelenti, hogy a páciensnek előzetes vizsgálatokon (laborvizsgálat) és aneszteziológussal történő egyeztetésen kell részt vennie az altatással járó kockázatok minimálisra csökkentése érdekében.

Milyen szakértelmet kíván a gyermekek endoszkópos vizsgálata?

A gyerekek eltérő anatómiáját, továbbá azokat a kórképeket, amelyek a csecsemőkre, gyerekekre jellemzőek, a gyermek-gasztroenterológus ismeri kimerítően.

Emellett ennél a korosztálynál a kezelés folyamatának is másnak kell lennie. A felnőtteknek már vannak tapasztalataik az orvosi beavatkozásokról, ám a kicsik esetében természetes, hogy tartanak az idegen környezettől, félnek a fájdalomtól, esetleg szoronganak, mi fog történni velük. Ha nem érzik biztonságban magukat, nem lesznek együttműködők, sőt akár kézzel-lábbal tiltakoznak a beavatkozás ellen.

A Panoráma gyermekrendelésein ezért minden esetben figyelmet fordítunk a biztonságos, barátságos környezetre, és arra, hogy tapasztalt, a gyerekekkel hangot találó szakemberek játékos formában magyarázzák el a szülők jelenlétében az ifjú pácienseknek saját érettségi szintjükön, mi, miért és hogyan fog történni velük.

Komplikáltabb esetekben, ha a gyerek nagyon fél a beavatkozástól, például mert máshol rossz tapasztalatot szerzett, a folyamatba gyermekpszichológus szakember is bevonható. Rendelkezésre áll továbbá a gyerekek kedvence, a Panoráma Poliklinika terápiás ebe, Frici.

Az altatásos vizsgálat teljesen fájdalommentes. A kisebb kellemetlenségeken, pl. a vérvételen való átlendülést a helyi fájdalomcsillapítás mellett játékos eszközök segítik. A szülő mindaddig a gyermek mellett van, amíg el nem alszik, és ébresztéskor már várja az őrzőben.

A felső endoszkópia időigénye altatással és ébredéssel együtt kb. fél óra, az alsó endoszkópiáé kb. egy óra. Indokolt esetben – tekintettel az altatásra – a felső és az alsó endoszkópia egyszerre történő elvégzése is lehetséges gyermekekben. Az altatás vénás kanülön át adott altatószerekkel történik. A vizsgálat alatt érzékelőket helyezünk fel, amelyek mérik a vérnyomást, a pulzust és az egyéb életfunkciókat.

A vizsgálat végeztével, ébresztés és a szükséges pihenőidő után, a távozásra az altatóorvos ad engedélyt.

Felkészülés a vizsgálatra

A gyomortükrözés altatásban történik az erre a célra kialakított helyiségben. Éhgyomorra kell érkezni, a gyermek a vizsgálat előtti nap éjfélig ehet még. A vizsgálat napján vizet ihat, a vizsgálat előtt egy órával már azt sem.

Az eredményes kolonoszkópiához ki kell tisztítani a beleket. Ha ez nem megfelelő, a vizsgálat értékelhetetlen lesz, ismétlés szükséges. Ennek érdekében két nappal a vizsgálat előtt már csak pépes ételt szabad enni, és a vizsgálat előtti napon könnyű reggeli után már csak folyadék fogyasztható (ami lehet rostos gyümölcslé vagy akár szűrt leves is). A vizsgálat előtti napon a beleket hashajtóval és sok folyadék fogyasztásával kell kitisztítani, amihez a gasztroenterológus hashajtó gyógyszerkészítményt ír fel. A hashajtás mellett a vizsgálat előtti napon 2-4 liter folyadékot kell meginni. A vizsgálatra éhgyomorra kell érkezni. A vizsgálat napján a gyermek vizet ihat, de a vizsgálat előtt egy órával ezt is be kell szüntetni.

Ha a felső és alsó endoszkópia egy ülésben történik, természetesen a szigorúbb – a kolonoszkópiára vonatkozó – szabályokat kell követni.

Hurutos panasz vagy egyéb betegség esetén az altatásos tükrözést az altatóorvos kontraindikálhatja. Ebben az esetben gyógyulás után új időpontot adunk.

Panoráma Poliklinika

Hasfájás és társai: funkcionális gyomor-bél rendszeri kórképek gyermekkorban

Már csecsemőkortól ismerünk olyan betegségeket, amelyek bár valódi szervi, azon belül főleg gyomor-bél rendszeri tüneteket okoznak, a kiváltó okot mégsem a bélben kell keresni. Nagyon sok tünet esetében ma már tudottan a megváltozott bél-agy tengely kétirányú kapcsolata áll, amelynek hibás működése többek között pszichoszomatikus jellegű betegségekben is felmerül. Már csecsemő- és kisdedkorban okozhat tüneteket a […]

Tovább

Gyomortükrözés és vastagbéltükrözés gyermekek számára

A gyermekkori gyomor-bél rendszeri (gasztrointesztinális) panaszok egyre gyakoribbak és egyre fiatalabb korban jelentkeznek. A panaszok néha életkori sajátosságból fakadnak, vagyis kinőhetőek, máskor azonban komoly, sürgős ellátást igénylő kórképek, pl. fertőzések, gyulladások, illetve egyes esetekben az életvitelt, életminőséget tartósan megváltoztató tartós állapotok – ételallergiák, ételintoleranciák, autoimmun folyamatok – húzódnak meg mögöttük. Az is előfordul, hogy valamilyen […]

Tovább

Irritábilisbél-szindróma: felismerés, elfogadás és megküzdés

Az irritábilisbél-szindróma (irritable bowel syndrome – IBS) a vastagbelet érintő funkcionális emésztőrendszeri rendellenesség. „Funkcionális” alatt azt értjük, hogy a megbetegedés és a tünetek mögött nincsen egyértelműen diagnosztizálható szervi eltérés. A szaporodó esetszámok és a kimutatható stresszfaktor arra vall, hogy az IBS civilizációs betegség. Mivel a testi tünetek mögött lelki okok állhatnak, az IBS kezelése komplex […]

Tovább