PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Gyomor- és nyombélfekély

Gyomorfekély és nyombélfekély az az eset, amikor a gyomor vagy a nyombél – a vékonybél gyomorhoz csatlakozó felső szakasza – nyálkahártyáján a védőréteg megbomlik, sebek keletkeznek, amelyeket az erősen savas emésztőnedvek folyamatosan marnak. A sebek kialakulása lehet krónikus, de gyorsan lezajló akut folyamat is.

A fekélyek fájdalmasak lehetnek, a megfelelő kezelés elmaradása további egészségügyi problémákhoz vezet – tünetek esetén minél hamarabb szakorvoshoz kell fordulni!

Gyomorfekély és nyombélfekély az az eset, amikor a gyomor vagy a nyombél – a vékonybél gyomorhoz csatlakozó felső szakasza – nyálkahártyáján a védőréteg megbomlik

A betegség kialakulásának tipikus okai:

 • Helicobacter pylori-fertőzés – a gyomor- és nyombélfekélyek kialakulásának leggyakoribb forrása. A baktérium megtelepszik és elszaporodik a gyomor nyálkahártyáján, sérüléseket és gyulladást okozva.
 • Gyógyszerszedés – a szteroidtartalmú gyógyszerek, illetve bizonyos nem szteroid gyulladáscsökkentők és bizonyos fájdalomcsillapítók – például ibuprofén, diklofenák vagy aszpirin – szedése hosszabb távon fekélyesedést okozhat.
 • Extrém gyomorsavtermelés – ezt a ritka kóros folyamatot az emésztőrendszer kis méretű hormontermelő daganatai, a gasztrinómák okozzák.
 • Stressz és dohányzás – bár nem tekinthetők közvetlen oknak, ezek az életmódényezők növelhetik a fekélyek kialakulásának kockázatát, súlyosbíthatják a betegséget (pl. a stressz fokozott gyomorsavtermeléssel járhat), hátráltathatják a gyógyulást.

Tünetek

A gyomor- és nyombélfekély jellegzetes tüneteket mutat, amelyek azonban részben vagy teljesen egybeeshetnek más emésztőrendszeri rendellenességek tüneteivel:

 • Fájdalom, ami tipikusan éjszaka, illetve éhgyomorra jelentkezik, és étkezés vagy savcsökkentő bevétele után enyhül.
 • Felfúvódás, bélgázosság ugyancsak jellemző lehet.
 • Megjelenhetnek refluxra jellemző panaszok is, pl. égő érzés a mellkasban.
 • Hányinger, hányás jelentkezhet, ha a fekély súlyosbodik.
 • Súlyvesztés: a krónikus fekély és a hozzá kapcsolódó fájdalom az étvágy és a testsúly csökkenéséhez vezethet.

A betegség diagnózisa

A betegséget a gasztroenterológus elsődlegesen a kórelőzmények és a tünetek alapján azonosítja a szakrendelésen. A diagnózis megerősítésére az alábbi vizsgálati eszközök állnak rendelkezésre:

 • Helicobacter pylori-tesztek: A baktérium jelenlétét a gyomorban speciális tesztekkel lehet kimutatni. A vizsgálat lehet leheletteszt, vérvizsgálat vagy székletteszt.
 • Biopszia: A betegség felderítésének biztos eszköze a gasztroszkópia, vagyis a gyomortükrözés. Az orvos vékony, hajlékony, kamerával ellátott eszközt (endoszkópot) vezet a szájon keresztül a gyomorba. A gyomornyálkahártyáról vett minta szövettani vizsgálatával a Helibacter pylori baktérium jelenléte minden kétséget kizárva megerősíthető.

A gyomor- és nyombélfekély kezelése

A gyomor- és nyombélfekély napjainkra gyógyítható betegség. A kezelés tipikus lépései:

 • Gyógyszeres terápia: Ma már megfelelő antibiotikus kezelés áll rendelkezésre, amivel a H. pylori-baktériumot el lehet pusztítani a gyomorban. Kiegészítésképpen a szakorvos általában gyulladáscsökkentő és savcsökkentő gyógyszer szedését is előírja.
 • Életmódváltás: Kerülni kell a fűszeres ételeket, az alkoholt, a dohányzást és azokat a gyógyszereket, amelyek a gyomor- és nyombélnyálkahártya irritációját okozzák.
 • Sebészi beavatkozásra csak akkor van szükség, ha a fekély nem reagál a gyógyszeres kezelésre, illetve súlyos szövődményes esetekben (gyomorszűkület, gyomorvérzés, perforáció).

Összefoglalóan elmondható, hogy a gyomor- és nyombélfekély fizikai okokra – az esetek döntő részében bakteriális fertőzésre – visszavezethető betegség, amit életmódbeli tényezők is súlyosbíthatnak. A betegség a rendelkezésre álló eszközökkel és gyógyszerekkel napjainkban jól diagnosztizálható és gyógyítható a páciens együttműködése és életmódváltásra való elszántsága esetén.

A cikk szakértője dr. Cseh Áron PhD a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumának vezetője.

Panoráma Poliklinika

Hasfájás és társai: funkcionális gyomor-bél rendszeri kórképek gyermekkorban

Már csecsemőkortól ismerünk olyan betegségeket, amelyek bár valódi szervi, azon belül főleg gyomor-bél rendszeri tüneteket okoznak, a kiváltó okot mégsem a bélben kell keresni. Nagyon sok tünet esetében ma már tudottan a megváltozott bél-agy tengely kétirányú kapcsolata áll, amelynek hibás működése többek között pszichoszomatikus jellegű betegségekben is felmerül. Már csecsemő- és kisdedkorban okozhat tüneteket a […]

Tovább

Gyomortükrözés és vastagbéltükrözés gyermekek számára

A gyermekkori gyomor-bél rendszeri (gasztrointesztinális) panaszok egyre gyakoribbak és egyre fiatalabb korban jelentkeznek. A panaszok néha életkori sajátosságból fakadnak, vagyis kinőhetőek, máskor azonban komoly, sürgős ellátást igénylő kórképek, pl. fertőzések, gyulladások, illetve egyes esetekben az életvitelt, életminőséget tartósan megváltoztató tartós állapotok – ételallergiák, ételintoleranciák, autoimmun folyamatok – húzódnak meg mögöttük. Az is előfordul, hogy valamilyen […]

Tovább

Irritábilisbél-szindróma: felismerés, elfogadás és megküzdés

Az irritábilisbél-szindróma (irritable bowel syndrome – IBS) a vastagbelet érintő funkcionális emésztőrendszeri rendellenesség. „Funkcionális” alatt azt értjük, hogy a megbetegedés és a tünetek mögött nincsen egyértelműen diagnosztizálható szervi eltérés. A szaporodó esetszámok és a kimutatható stresszfaktor arra vall, hogy az IBS civilizációs betegség. Mivel a testi tünetek mögött lelki okok állhatnak, az IBS kezelése komplex […]

Tovább