Gyermekkori ultrahangvizsgálatok: mikor és miért menjünk UH-ra?

Az ultrahangvizsgálatok hiába képezik fontos részét a hazai kismamagondozásának, a radiológus szakorvosok továbbra is sok tévhittel találkoznak, akár gyermekeket, akár felnőtteket vizsgálnak. Cikkünkben Dr. Vančo Ildikó, a Panoráma Poliklinika gyermekradiológus szakorvosa nemcsak a téves elképzelésekkel kapcsolatban önt tiszta vizet a pohárba, hanem a gyermekkori ultrahangvizsgálatokról is minden fontosat elmond. 

Az ultrahangvizsgálat egy rohamléptekben fejlődő diagnosztikai eszköz, amely nemcsak fájdalommentes, hanem teljesen biztonságos is, hiszen – szemben például a röntgenvizsgálattal – nem jár együtt sugárterheléssel. Rendkívül jól alkalmazható a különféle szűrővizsgálatok során magzati korban, csecsemőknél, kisgyermekeknél, kamaszoknál, felnőtteknél és időseknél egyaránt.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!  Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Mikor kell ultrahangvizsgálatot végeztetni? 

Dr. Vančo Ildikó szerint az ultrahangvizsgálatot érdemes „korán kezdeni”, például a csecsemők egészségi állapotáról 6-8 hetes koruk körül átfogó képet adhat. Ebben az életkorban a gyermekradiológusok igyekeznek kizárni az esetleges fejlődési rendellenességeket és kiszűrni a szülés során bekövetkezett sérüléseket. A szakemberek alaposan megvizsgálják a kicsi koponyáját és a hasát, illetve sor kerül a csípőrendellenességek szűrésére is. Ha az alapos vizsgálat során a gyermekradiológusok nem találnak semmilyen eltérést, a későbbiekben elegendő a gyermekekkel panasz esetén ultrahangvizsgálatot kérni, felnőtt korban azonban szűrés céljából érdemes élni az ultrahang nyújtotta lehetőségekkel.

A doktornő mindezt azzal magyarázza, hogy az idő múlásával és a szervezet idősödésével óhatatlanul nő bizonyos betegségek kockázata, ami miatt tünetmentesen is ajánlott szűrővizsgálatra jelentkezni. „Konkrét életkort nem egyszerű kijelölni, az évek száma helyett jobb az életmódra hagyatkozni. Annak, aki kamaszkora óta dohányzik, nagyobb gondot kellene fordítania a szűrővizsgálatokra akár már 30 éves korától kezdve, mint azoknak, akik egyáltalán nem cigarettáznak” – mondja a doktornő, majd hozzáteszi, hogy a füstölgés mellett az elhízás és a stresszes életmód is komoly rizikófaktornak tekinthető .

Testi baj vagy lelki baj?

Ahogy a gyermekradiológustól megtudjuk, legtöbbször hasfájás, végtagfájdalom vagy fejfájás miatt keresik fel a páciensek, ő pedig mindent megtesz azért, hogy felderítse, anatómiai eltérések állnak-e a panaszok hátterében. Tapasztalatai alapján azt mondja, hogy a hasfájás oka sok esetben gyulladásos bélbetegség, de gyakori az is, hogy valamilyen ételallergia vagy –érzékenység váltja ki a tüneteket.

Panoráma Poliklinika orvosai a felnőtt és gyermek páciensek testi panaszai mellett nagy figyelmet fordítanak a lelki egyensúlyukra is, hiszen a gyermekkori panaszok hátterében is állhatnak pszichés okok„Ezek főleg akkor árnyékolják be a kisebbek mindennapjait, ha valamilyen nehezebb élethelyzetbe kerültek, ám mielőtt ezen a vonalon indulnának el a szülők, érdemes kizárni a testi okokat” – hangsúlyozza a gyermek ultrahangos szakorvos.

Nyirokcsomó-megnagyobbodás: nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni!

Vančo doktornő kitér arra is, hogy a gyermekkori ultrahangvizsgálatok nagy segítséget nyújthatnak a nyirokcsomók megnagyobbodása esetén is. Ez a jelenség gyakrabban fordul elő a gyermekeknél, mint hinnénk, az ő immunrendszerük ugyanis nagyon aktívan működik, amelynek következtében egy-egy nyirokcsomó megnagyobbodhat, legtöbbször a nyakon. „Ez ijesztő a szülők számára, az esetek legnagyobb részében azonban csak banális fertőzés áll a háttérben, de az is lehet, hogy egy rossz fog okozza a problémát. Ha a megnagyobbodott nyirokcsomó mérete 1-2 hét után sem csökken, fájdalmatlan és nincs mellette torokfájás vagy kezelésre váró fogszuvasodás, akkor ajánlott ultrahangvizsgálatra jelentkezni, hogy ki lehessen zárni a rosszindulatú megbetegedést” – foglalja össze a gyermekradiológus, akitől megtudjuk, hogy az esetek túlnyomó többségében meg tudják nyugtatni a szülőket.

Miért jó, ha a gyermeket gyerekradiológus vizsgálja

„A kicsiknél eltérő betegségek fordulnak elő gyakrabban mint a felnőtteknél, így a gyermekradiológiában jártas szakemberek más elváltozásokat keresnek, mint azok, akik a felnőttek vizsgálatában rutinosak” – emeli ki Dr. Vančo Ildikó, aki szerint egy felnőtt radiológus is megvizsgálhatja ügyesen a gyerekeket, az azonban megeshet, hogy az ő figyelmét elkerüli egy olyan eltérés, ami a gyermekradiológus számára egyértelmű, és ez fordítva is igaz.

Vigyázz, kész, ultrahang!

Az, hogy az ultrahangvizsgálatra jobb telt húgyhólyaggal érkezni, a gyermekek esetében is fontos. „Hogy a kicsi békésebben viselje a vizsgálatot, nyugodtan ihat cumisüvegből akár a vizsgálat közben is, és azt sem fogják szóvá tenni az orvosok, ha a gyermeket kedvenc játéka vagy cumija is elkíséri a rendelőbe” – mondja a doktornő.

Gyermekkorban éhgyomorra csak akkor fontos ultrahangvizsgálatra érkezni, ha epehólyagot érintő kérdéseket szeretnének tisztázni, erre azonban viszonylag ritkán kerül sor. „Enni tehát szabad a gyerekeknek, sőt szerencsésebb is, ha nem üres pocakkal jönnek, hiszen így kevésbé sírósak vagy nyűgösek. Ha netán mégis szükségessé válna, hogy éhgyomorra vizsgáljuk a kicsit, elég, ha az ultrahang előtt 4-6 órával eszik utoljára, nem kell hosszan éheztetni!” – mondja zárásképp az előkészületekről a doktornő.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Blog - PszichoLogic

Cikkek, podcastok

A PszichoLogic oldalon podcastokat hallgathatnak és cikkeket, blogokat olvashatnak olyan témákról, amelyek reményeink szerint Önöket is érdekelni fogják.

Comments are disabled.