PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Gyermekkori ekcéma és a bőrápolás

Az ekcéma/atópiás dermatitisz az egyik leggyakoribb csecsemő, – és gyermekkori krónikus bőrbetegség.  Dr. Szalbot Orsolya  csecsemő- és gyermekgyógyász, bőrgyógyász szakorvosjelölt az alábbi cikkben foglalja össze a szülők számára is fontos információkat.

Dr. Szalbot Orsolya rendelésére bejelentkezés online a linkre kattintva: IDŐPONTFOGLALÁS

A betegség oka:

Oka pontosan nem ismert, azonban kialakulásában többféle tényező játszik szerepet. Egyik ilyen tényező a genetikai meghatározottság, mely esetében a bőr külső rétege védelméért felelős molekulát (ún. fillagrin) kódoló gén mutációjával hozható összefüggésbe. Ennek eredményeképpen a felhám (epidermisz) védőrétege megbomlik, és könnyen behatolhatnak rajta az idegen molekulák, kórokozók melyeket allergénként azonosíthat az immunrendszer. A sérült bőrön át vagy szájon át bejutott ételek vagy pollenek molekulái allergénként viselkedhetnek és szerepet játszhatnak az ekcéma provokálásában.

Ezen kívül környezeti tényezők is hozzájárulnak a kialakulásához. Ezek lehetnek irritáló anyagok, hőhatás, páratartalom, stressz.

Miről ismerhető fel a betegség?

Általánosságban véve a bőrszárazság uralja a képet, melyhez intenzív viszketés, vakarózás társulhat.

Emellett az akut ekcémás tünetekre jellemző a vörös, gyulladt beszűrődés, nedvedző pörkösödő területek, diszkrét hámlás.

– Csecsemőknél a folyamat általában az orcákon, hajas fejbőrön, homlokon kezdődik, mely később a törzsre és végtagok feszítő felszínére is terjed.

– Idősebb gyermekeknél a könyök, térdhajlat, nyak, szem körüli terület érintett gyakrabban.

Példaként mérsékelt tünetek:

Hogyan tudom csökkenteni a tüneteket? Mit tehetek az akut fellángolások megelőzése érdekében?

  • Első és legfontosabb az egész bőrfelület hidratáltságának fenntartása, melyre különösen a téli hónapokban kifejezett hangsúlyt érdemes fektetni. Reggel illetve este fürdés után az egész testfelszínt illatanyag, allergénmentes, kifejezetten gyermekeknek ajánlott testápolóval javasolt a gyermekeket bekenni. (pl. Cremor aquosus gyógyszertári készítmény). A hidratáló fontos tulajdonsága, hogy ne legyen tömény, zsíros hatású, mert a gyermekek nehezen viselik el magukon az ilyen jellegű készítményeket, és irritáció is felléphet.
  • Lehetőleg gyors, langyos zuhany alkalmazása fürdés helyett.
  • Szappanok, detergensek használatának kerülése! (tovább szárítják a bőrt)
  • Szintetikus (poliészter) ruházat mellőzése.
  • Kerülni a füllesztő, fokozott izzadással járó helyzeteket.
  • Egyértelmű összefüggés esetén a feltételezett ételallergén kerülése.

Hogyan kezelhető az ekcéma/atópiás dermatitisz?

A kezelés során az ekcémás tünetek mérséklésére és megszűntetésére, a tünetmentesség elérése után pedig a folyamat fellángolásának megelőzésére törekedünk.

Fenntartó kezelésként a száraz bőr ápolása és a bőrbarrier támogatása kulcsfontosságú. Ennek alapját képezik a már a tisztálkodásnál használt lipidpótló, helyreállító készítmények (pl olajtusfürdők, krémtusfürdők), valamint a napi rendszeres bőrhidratálásra használt testápolók (leginkább vizes alapú készítmények, pl. cremor aquosus).

Akut ekcémás tünetek (vörös foltok, nedvedző területek, sebek) jelentkezésekor rendszerint helyi kortikoszteroid tartalmú kevert krémekre is szükség van. Ezek vényköteles készítmények, általában bőrgyógyász, de gyermekorvos is felírhatja őket. A kortikoszteroidok a gyulladás megszűntetésére kiváló készítmények, azonban néhány dolgot be kell tartani használatuk során. Különösen fontos, hogy csakis a bőrgyógyász/gyermekorvos által felírt krémet, az általa javasolt ideig és gyakorisággal használjuk, hiszen a szteroid tartalma miatt nem elég körültekintő használat során nem kívánt hatásokkal szembesülhetünk. A viszketés csillapítására jól bevált, szájon át szedhető szerek az antihisztaminok (pl. Cetirizin, Aerius, Fenistil).

Megnyugtatásként szolgálhat az a tény, hogy az ekcémával küzdő gyermekek tünetei az évek múlásával fokozatosan mérséklődnek és sok esetben megszűnnek.

Említésre méltó, hogy bár ijesztő tünetekkel járhat, azonban ez nem fertőző betegség!

Atópiás dermatitiszben a bőr károsodott védelmi szerepe miatt gyakrabban előfordulhat a bőrtünetek felülfertőződése. Ilyenkor pl. ótvar (impetigo contagiosa) jelenhet meg, vagy az egyébként diszkrét megjelenésű uszodaszemölcs (molluscum contagiosum) is kifejezett szóródást tud mutatni a bőrfelszínen.

Fontos szem előtt tartani, hogy az ekcéma egy krónikus betegség, melynek kezelése, szinten tartása folyamatos figyelmet és kitartást igényel mind a beteg gyermek, mind az őt gondozó felnőtt részéről.

A stressz, mint befolyásoló tényező

A stressz az ekcémás tünetek fellángolását, romlását válthatja ki, illetve  a családon belüli pszichodinamikus tényezők is meghatározhatják a betegség lefolyását. Ilyenkor a szervezeten belül a gyulladásos sejtek képzése felerősödik, és ennek kapcsán intenzív viszketés majd vakarás útján önfenntartó kör alakul ki. Az állandó viszketés, alvászavar befolyásolja a gyermekek fejlődését, kihat a teljesítményükre is. Ezért hangsúlyt kell fektetni a gyermekek pszichés jóllétének elősegítésére, az őket érő mindennapi stresszfaktorok csökkentésére. Mindezek mellett előfordulhat, hogy a gyermek szakember általi pszichés vezetése is szükségessé válhat.

A cikket készítette: Dr. Szalbot Orsolya gyermekgyógyász szakorvos, bőrgyógyász szakorvosjelölt

Forrás: Gyermekbőrgyógyászat tankönyv. Szerkesztette: Prof. Dr. Szalai Zsuzsanna
Up to date: Patient education: Eczema (atopic dermatitis)

Ha tetszett, vagy Önt is érinti a cikk, jelentkezzen be Dr. Szalbot Orsolya gyermekgyógyász, bőrgyógyász szakorvosjelölt rendelésére: IDŐPONTFOGLALÁS


A Panoráma Poliklinika a cikk témájához szorosan kapcsolódó
online Pszichoszomatika Konferenciát rendez február 26 -án (szombaton) orvosoknak,
pszichológusoknak. A konferencia előadásai között szó lesz a komplex egészségügyi ellátás
és diagnosztika alapelveiről valamint egy-egy kórkép bio-pszicho-szociális szempontú
megközelítésébe is betekintést nyerhetnek a résztvevők.

További részletek elérhetőek weboldalunkon:
https://panoramaklinika.hu/online-pszichoszomatika-konferencia/


 

Budára költözik az UH-diagnosztika és a kardiológiai szakrendelés

2024 márciusától a XII. kerület Derkovits utca 10. szám alatt található kiemelt kezelőnk ad otthont az ultrahang-diagnosztikai vizsgálatoknak. Vizsgálatra érkezéskor minden esetben a szemközti épületben található recepción (Derkovits utca 7.) kell bejelentkezni. A változás a felnőttek és gyermekek (csecsemők) ultrahang-diagnosztikája mellett kardiológiai szakrendelésünket is érinti. UH felnőtteknek Dr. Szendi Péter radiológus szakrendelése szerda délelőttönkét lesz […]

Tovább

Pillantás a hídra – külsősöknek is megnyitjuk a Panoráma Szalont!

Bokor László és Csepeli György lesz a soron következő Panoráma Szalon vendége 2024. február 2-án. Az „egyén – csoport – társadalom; egyéni és csoportterápiák” gondolatkörben mozgó szakmai esthez jelképes díj fejében külsős kollégák is csatlakozhatnak személyesen és online formában is. A klinikai tevékenységet folytató orvosok és pszichológusok a beszélgetést és büfévacsorát követő Bálint-csoportra is jelentkezhetnek. […]

Tovább

KARÁCSONYI SZÜNET

Kedves Pácienseink! Szakrendeléseink a karácsonyi ünnepek alatt szünetelnek, 2023. december 23-a és 2024. január 1-je között rendelőnk zárva tart. Első munkanapunk az új évben január 2-a, kedd. Szakorvosi rendeléseinkre és pszichiátereink egy részének rendeléseire az online bejelentkezés az ünnepi szünet alatt zavartalan, online időpontfoglalónk segítségével januári gyermek- és felnőtt szakrendeléseinkre helyet lehet foglalni. Pszichiátereink és […]

Tovább