PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Gyermekkori asztma: ijesztő, de kézben tartható probléma

Amíg valaki nem látja testközelből, talán el sem tudja képzelni, milyen ijesztő tünetekkel járhat együtt az asztma, ami napjainkban a gyerekek csaknem 10%-át érinti és a szakemberek tapasztalata szerint ez tovább növekedhet, különösen a fejlett országokban.

Ennek fényében nem meglepő, hogy az asztmát a leggyakoribb gyermekkori krónikus betegségként tartják számon, dióhéjban azt mondhatjuk róla, hogy a hörgők állandósult gyulladását jelenti, aminek hátterében különféle okok állhatnak. A Panoráma Poliklinika hazánkban egyedülálló módon, egymással szorosan együttműködő orvosokkal várja a pácienseit: gyermek tüdőgyógyász, gyermek allergológus és immunológus szakorvosaink naprakész tudással és nagy tapasztalattal állítják fel a diagnózist, majd azt a személyre szabott terápiát, ami segít a gyerekeknek – és nem mellesleg az egész családnak – abban, hogy teljes életet élhessenek.

Gyermek tüdőgyógyászunk Dr. Kincs Judit.

A gyermekkori asztma tünetei

Az asztmáról tudni kell, hogy a különböző életkorokban más-más megjelenési formái lehetnek. Öt éves kor alatt még lehet átmeneti tünetekről van csak szó, de a kisiskolások asztmájánál  a krónikus légúti gyulladást csökkenteni kell, ha ugyanis ez elmarad, a gyermeket érintő kellemetlenségek állandósulása mellett a tüdőben olyan visszafordíthatatlan károk keletkezhetnek, amelyek felnőtt korra jelentősen ronthatják a légzésfunkciókat.

  • Kisebb korban gyakori, hogy vírusfertőzések során a gyermek fullad és asztmatikus hörghurut kínozza
  • Az asztma folyamatosan is fennállhat, ilyen esetben gondolni kell arra, hogy a panaszokat valamilyen légúti allergén okozza
  • A szakemberek gyakran találkoznak úgynevezett hullámzó lefolyású asztmával is, ami ijesztő rohamok ismétlődését jelenti, tünetmentes szakaszokkal elkülönítve.

Az asztmás gyerekek ismertetőjegye, hogy kilégzéskor sípoló hangot hallatnak, de emellett a szapora, ziháló légzés, a nehézlégzés, a légszomj is tipikus asztmás tünetnek tekinthető. A panaszok fokozódhatnak légúti fertőzések alkalmával, de akadnak olyanok is, akiknél fizikai terhelés pl. futás hatására jelentkeznek a tünetek.

Gyakori panasz a fentiek mellett a rohamokban jelentkező száraz köhögés, ami nagyon megterhelő és egyben ijesztő is a gyermek számára.

Az asztmás gyerekek ismertetőjegye, hogy kilégzéskor sípoló hangot hallatnak, de emellett a szapora, ziháló légzés, a nehézlégzés, a légszomj is tipikus asztmás tünetnek tekinthető.

A gyermekkori asztma okai

A gyermek tüdőgyógyásszal vagy gyermek allergológussal való találkozás során a szülők gyakran felteszik a kérdést a szakembernek, hogy mégis, miért alakulhatott ki asztma a gyermeküknél. Teljesen természetes, hogy a családok szeretnének erre választ kapni, ez azonban nem mindig egyszerű feladat, az asztma kialakulásának hátterében ugyanis szerteágazó okok húzódhatnak. Csak hogy néhányat említsünk ezek közül:

  • Családi halmozódás, genetikai tényezők (allergia, szénanátha, asztma, ekcéma a szülőknél)
  • Fertőzések
  • Fokozott légszennyezés
  • Légúti allergének belégzése
  • Táplálékallergia
  • Fizikai megerőltetés
  • Stressz

Akár fény derül arra, hogy mi okozza a gyermek panaszait, akár nem, kiemelten fontos, hogy a szülők együttműködjenek az asztmás családtagot kezelő orvossal – ez az egyik alappillére annak, hogy a kezelés sikeres legyen, és a gyermek a szó szoros értelmében véve fellélegezhessen.

Nagyon lényeges, hogy az első asztmás roham jelentkezése alkalmával  mindenképpen lássa orvos a kicsit, nem túlzás egy ilyen roham esetén sűrgősségi osztályra, kórházba vinni a gyermeket. Ha a panaszok többször visszatérnek, netán állandósulnak, ajánlott gyermek tüdőgyógyászhoz  fordulni. Ugyanez igaz akkor is, ha a rendszeres kontrollok közötti időben a szülő állapotromlást vagy bármilyen változást tapasztal a gyermeknél. A Panoráma Poliklinika gyermekgyógyászai számára lényeges a családokkal való kapcsolattartás és aktív kommunikáció, így minden ilyen esetben, illetve menet közben felmerülő kérdés esetén is rendelkezésre állnak.

A gyermekkori asztma diagnózisa

A gyermekkori asztma diagnózisának felállítása gyermek tüdőgyógyász feladata. Amikor a szakember találkozik a családdal, részletesen kikérdezi a szülőket a tünetekről, azok előfordulási gyakoriságáról és szót ejtenek a családi halmozódásról is. Ezt követően légzésfunkciós vizsgálatokra kerül sor hat éves kor felett, illetve, ha indokolt allergiavizsgálatokat is végeznek – ez nagyon fontos a célzott, személyre szabott terápia összeállításához.

Amint rendelkezésre állnak a vizsgálati eredmények, a tüdőgyógyász felírja a gyermeknek azokat a gyógyszereket, amelyek segíthetnek a krónikus gyulladás csökkentésében, illetve olyan rohamoldó készítményekkel látja el a családot, amelyek hathatós segítséget nyújtanak egy esetleges asztmás roham esetén.

A gyógyszerek adagolását a panaszok alakulásának függvényében időről-időre lehet, sőt kell is változtatni, ezért nagyon fontos a folyamatos kapcsolattartás a kezelőorvossal és a részvétel az előre megbeszélt ellenőrzéseken. Tünetmentes időszakokban a gyógyszerek mennyisége csökkenthető vagy akár el is hagyható az orvosság, ennek megítélése azonban mindig az orvos feladata, ebben a kérdésben még akkor sem szabad a szülőnek döntenie, ha “gyakorlott” az asztmás gyermek kezelésében!

Ahogy említettük, az asztma kiváltó okai között légúti allergén vagy allergiás reakciót kiváltó ételek fogyasztása is szerepel – ha erre fény derül, rendkívül sokat hozzátehet a javuláshoz az, hogy kiiktatják (vagy a lehetőségekhez képest csökkentik) a szervezet heves reakcióját előidéző allergéneket. Ebben az esetben is sokat segít az allergia kínzó tüneteit csillapító gyógyszerek időszakos vagy állandó szedése és a rendszeres szakorvosi kontroll.

A Dolgos utcai rendelőnkkel épületen belül költözünk

Tisztelt Pácienseink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy azok a pszichoterápiák (egyéni és csoportos ülések), amelyeknek eddig a1126 Budapest, Dolgos utca 2., 2. lépcsőház 1. emeletén található rendelőnk biztosított helyszínt, 2024. április 2-ától épületen belül a Dolgos utca 2. 1/A címre költöznek. A magasföldszinti helyiségek bejárata a Dolgos utca sarkán, a Brassai Sámuel utca csatlakozásánál található. Szeretettel várjuk […]

Tovább

Riasztó? – öt tényező, ami növeli az emlődaganat kialakulásának kockázatát

Örökletes-e az emlődaganat, a petefészekrák? Genetikai fogékonyság kétségkívül létezik, de a tudományos eredmények statisztikai jellegűek, és nem pótolják az alapos kivizsgálást és egyéni kockázatértékelést – figyelmeztet dr. Mühl Dorottya, klinikai onkológus. Kétségtelen, hogy az emlődaganatok kialakulásában vannak hajlamosító tényezők, amelyekre a betegség prevenciója során érdemes odafigyelni. Vannak köztük befolyásolható és nem befolyásolható tényezők egyaránt. Vegyük […]

Tovább

Budára költözik az UH-diagnosztika és a kardiológiai szakrendelés

2024 márciusától a XII. kerület Derkovits utca 10. szám alatt található kiemelt kezelőnk ad otthont az ultrahang-diagnosztikai vizsgálatoknak. Vizsgálatra érkezéskor minden esetben a szemközti épületben található recepción (Derkovits utca 7.) kell bejelentkezni. A változás a felnőttek és gyermekek (csecsemők) ultrahang-diagnosztikája mellett kardiológiai szakrendelésünket is érinti. UH felnőtteknek Dr. Szendi Péter radiológus szakrendelése szerda délelőttönkét lesz […]

Tovább