Gyermek is szenvedhet depressziótól

Jóllehet a depresszió részben hasonló tünetekkel jár gyermekkorban, mint a felnőtteknél, megnyilvánulásai eltérőek is lehetnek. A sejtés általában a szülőben ébred fel először. A diagnózisért szakemberhez kell fordulni, a felépülésben a támogató családi és iskolai környezetnek kulcsszerepe van.

A gyermekkori depresszió sokféle okra – vagy az okok valamilyen kombinációjára – vezethető vissza, beleértve az egészséggel, életeseményekkel, családi előzményekkel, környezettel, genetikai sérülékenységgel vagy a biokémiai egyensúly esetleges felborulásával kapcsolatos tényezőket.

A depresszió nem pusztán átmeneti hangulatváltozás, megfelelő kezelés híján nem múlik el magától!

Vegyük észre a változást!

A depresszió tünetei változatosak. Gyakori, hogy a gyermek abbahagyja vagy hanyagolja azokat a tevékenységeket, amelyeket korábban szabadon élvezett. Az aktív, barátkozó gyermek néha visszahúzódóvá válik, izolálja magát, nem akar pajtásaival lenni. Előfordulhat az is, hogy dühösnek vagy ingerültnek tűnik, jóllehet valójában szomorúságot érez. Úgy érzi, semmi sem segít neki, hogy jobb kedvre derüljön, érzéseit nem tudja értelmezni.

Bejelentkezés pszichológusokhoz

Amennyiben pszichológus, pszichoterapeuta kollégánkhoz szeretne bejelentkezni, kérjük kattintson ide.

A depresszió tünetei korosztály szerint is különbözhetnek. A kisebb gyermekek megtorpanhatnak, akár vissza is léphetnek a fejlődésükben, abbahagyhatják például a játszást vagy olyan dolgok végrehajtását, amiket korábban már megtanultak. A kisgyermek esetleg sír, kiabál vagy elhúzódik azoktól, akik megpróbálják megvigasztalni. A hat-hét évesnél idősebb depressziósoknak gondot okozhat a figyelem, a gondolkodás és a mindennapi elkötelezettség fenntartása, ami megnehezítheti a koncentrációt az iskolában és a házi feladatok elkészítése során.

Összefoglalóan a gyermekkori depresszió az alábbi tünetekkel jelentkezhet:

 • tartósan rossz hangulat, szomorúság vagy levertség
 • csökkent érdeklődés a korábban élvezett tevékenységek iránt
 • alacsony önértékelés vagy csekély önbizalom
 • alvászavar, például álmatlanság vagy túlzott alvás
 • étvágytalanság vagy túlevés
 • csökkent koncentrációs képesség vagy döntéshozatali nehézségek
 • fáradtság vagy energiahiány
 • irritabilitás vagy dühkitörések
 • értéktelenség érzése vagy túlzott bűntudat
 • fizikai panaszok, például fejfájás vagy hasfájás
 • társas visszahúzódás, a barátok és a család kerülése
 • halál- vagy öngyilkossági gondolatok (serdülőkorban jellemzőbb)

Mi történik a kivizsgálás során?

Két hét elteltével, ha a depressziós tünetek nem múlnak, érdemes gyermekgyógyászhoz fordulni az esetleges fizikai okok azonosítása, illetve kizárása érdekében. A gyermek mentális egészségének szakértője viszont a gyermekpszichiáter és gyermekpszichológus: ők segítenek a lelki mögöttes feltárásában, a diagnózis felállításában, a megfelelő kezelés kiválasztásában.

A gyermekkori depresszió diagnosztizálása komplex folyamat, amelyben a gyermek találkozik az orvossal vagy a klinikai gyermekszakpszichológussal. A találkozón, a gyermek életkorától függően, a szülők is jelen vannak. A vizsgálatot végző szakembereknek több találkozóra lehet szükségük ahhoz, hogy megállapítsák, a gyermek valóban depresszióban szenved-e, illetve milyen más mentális probléma állhat a tünetek hátterében, ami hozzájárul a depresszióhoz. Ilyen lehet például az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar), a különböző viselkedési zavarok vagy az OCD (obszesszív-kompulzív zavar).

A vizsgálat során a gyermek az orvos vagy pszichológus kérdésére elmondja, milyen állapotban van, hogyan érzi magát, hogyan teljesít az iskolában, hogyan alszik éjszakánként, milyen az étvágya, milyenek a baráti kapcsolatai, tapasztal-e nehézségeket a koncentráció során stb. A kisebb gyermekek, akik nehezen tudják kifejezni gondolataikat és érzéseiket, játék keretében kapnak segítséget.

Miért fontos szakemberhez fordulni?

A vizsgálat fontos lépés a gyermekkori depresszió felismerésében és diagnosztizálásában. Ezt követően a szakemberek kezelési lehetőségeket javasolnak. A pszichoterápia hatékony eszközként segítheti a gyermeket gondolatainak, viselkedésének és érzelmeinek kezelésében. Súlyosabb esetekben – illetve ha más terápiás módszerek nem hatékonyak –, gyógyszeres kezelésre is szükség lehet, kizárólag szakorvos felügyelete mellett.

A támogató családi környezet kialakításának fontos szerepe van a gyermek gyógyulásában, ezért családterápia is szóba jöhet, ami segítséget nyújt a családtagok számára. Sokszor az iskola bevonása is szóba kerül, hiszen a tanítók és az iskolai személyzet közreműködése kiemelten fontos a gyermek tanulmányi és társas működésének támogatásához.

Fontos hangsúlyozni, hogy a gyermekkori depresszió aggasztó és kínzó állapot, amelyre időben, megfelelő módon kell reagálni. Felismerése és kezelése segít elkerülni a negatív hatásokat az érzelmi, társas és tanulmányi fejlődés terén. A szakember bevonása, a pontos diagnózis, a megfelelő kezelés és a környezet támogatása egyaránt szükséges, hogy a depresszióban szenvedő gyermekek lelki egészsége helyreálljon.

Panoráma Poliklinika

(A cikk Baráth Emire pszichológus, alkalmazott egészségpszichológus szakpszichológus-jelölt szakmai segítségével készült.)

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Bejelentkezés

Egyes ellátásainkhoz – pszichológusainkhoz, pszichoterapeutáinkhoz és pszichiátereink egy részéhez, valamint gyógypedagógusunkhoz – előzetes időpont-egyeztetés szükséges. Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot. Ezt követően telefonon vagy e-mailben felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Kapcsolódó szolgáltatások

Blog - PszichoLogic

Cikkek, podcastok

A PszichoLogic oldalon podcastokat hallgathatnak és cikkeket, blogokat olvashatnak olyan témákról, amelyek reményeink szerint Önöket is érdekelni fogják.

Comments are disabled.