PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Gluténérzékenység: nem mindegy, mikor derül ki…

Az egészségpszichológus szemével nézve nem mindegy, hogy a gluténérzékenység kisebb gyermekkorban vagy később serdülőkorban derül ki. A szülők szempontjából ugyanakkor az is lényeges, hogy a váratlan diagnózis után a család minél gyorsabban adaptálódjon a megváltozott helyzethez, amely a beteg szempontjából egy életre szól. Ebben segít az egészségpszichológus, aki a friss diagnózisra fókuszáltan, strukturáltan foglalkozik a problémával. Így a szakember abban segít leginkább a családnak, hogy minél hatékonyabban alakuljanak ki az új étkezési és egyéb más napi rutinok. Gajdos Panna egészségpszichológus írása.

Nem mindegy, a gyermek mely életkorában derül ki a diagnózis

Ha kisebb gyermekkorban érkezik a diagnózis, a szülők értelemszerűen átveszik a felelősségét az állapottal járó mindennapi koordinációnak. Az összetevők beszerzésétől a másként készített ételek elkészítésén át a konyhai eszközök elkülönítéséig. A gyermek belenő abba a helyzetbe, hogy az Ő étkezése így teljes. A gyermek növekedése közben azonban eljön az a pont, amikor azzal szembesül, hogy számára ez a típusú táplálkozás élethosszig tartóan meghatározott, ahogy maga az egészségügyi problémája is, így ennek a helyzetnek a „menedzselését” egy idő után át kell vennie a szüleitől és saját magának folytatnia. Ez okozhat gondot, akár átmeneti nehézséget a fiatal életében, amellyel meg kell küzdeni.

Amikor a serdülő, kamaszkorú fiatal számára derül ki azonban a gluténérzékenység diagnózisa, az nehezebb helyzetet is teremthet a családban.  A diagnózissal járó, felelősségteljes magatartást igénylő táplálkozás az életciklusbéli adottságok miatt szenvedhet csorbát. A szülőktől való leválás, függetlenedés, identitáskeresés korszakában, amely amúgy is konfliktusoktól lehet terhelt, függő helyzetbe hozza a serdülőt. Az összetevők megvásárlásával, az ételek elkészítésével a szülő, anya foglalkozik, ugyanakkor függetlenedni vágyó kamasz a betegség miatt rá van utalva a családra továbbra is. Ez feszült helyzeteket teremthet, amelynek kifejezése lehet, hogy a gyermek szándékosan nem tartja a diétát, vagy megszegi a szabályokat.

Az egészségpszichológus szemével nézve nem mindegy, hogy a gluténérzékenység kisebb gyermekkorban vagy később serdülőkorban derül ki.

Új kihívás a konyhában és a család életében

Gluténérzékenység esetén nemcsak az ételt kell elkülöníteni, de a konyhai eszközöket is meg kell válogatni, nem lehet összekeverni őket az ételek készítésekor, vagyis vannak a gluténes ételekhez és a nem gluténes ételekhez használható eszközök a konyhában. Ez, különösen az elején nagy kihívást jelent a mindennapokban.

Ezekben az esetekben az élet átszervezése mellett új, a konyhában alkalmazott készségek megtanulása is kihívás elé állítja az édesanyát, a szülőket, amely feszültséggel teli helyzeteket eredményezhet, különösen a diagnózist követő hetekben. Aggodalmas kérdésként jelenhet meg a szülők fejében, hogy hogyan pótolják a tejet, a tojást a különböző ételekben, az elején különösen stresszes lehet a bevásárlás, több időt is igénybe vehet, hiszen figyelni kell az ételek választásánál, elolvasni az ételek összetevőit. Lényeges, hogy praktikus tanácsokat kapjanak a szülők, megfelelő szakértői segítséggel vezetve visszakapják a kontroll érzetét a családi élet napi rutinja felett. Az egészségpszichológus, a friss diagnózisra fókuszáltan segít ezekben a helyzetekben, akár mindössze egy vagy néhány alkalommal, hiszen a család olyan egészségügyi kihívás elé került, amellyel nem egyszerű megküzdeni.  A kontroll visszaszerzése mellett abban is segítséget kap a család/szülő vagy páciens, hogy visszanyerje a pszichológiai szakszóval nevezett „énhatékonyság” érzetét. Az egészségpszichológusi konzultációkon célzottan stratégiákat is megtanul a szülő/páciens arra vonatkozóan, hogy hogyan tud kezelni egy-egy hasonló, vagy akár nehezebb helyzetet. Mindezek mellett a tágabb családdal, a barátokkal való kommunikációt is átbeszéli a családdal az egészségpszichológus, hiszen nem egyszerű feladat, kommunikálni a tágabb családtagok felé az allergiás gyermek vagy családtag, diétájának jelentőségét a „divat diéták” korában, amelyekről naponta olvashatunk. Ezek erősödésével ugyanis az a társadalomban kialakult sztereotípia, amely szerint „trendi” ha valaki valamit kihagy az étkezéséből, könnyen összekeveredik a valódi ételallergia fogalmával. Ezért is lényeges, hogy a szülők/páciens nemcsak azt tanulhatja meg az egészségpszichológusi konzultáción, hogy milyen viselkedéses technikákkal lehet képes könnyebben alkalmazkodni a család az új élethelyzethez, hanem azt is, hogy hogyan kommunikáljon a barátokkal, tágabb családdal, esetleg az iskolával, óvodával, és azt is, hogy hogyan tudja közvetíteni a közvetlen és tágabb környezete szereplői felé az allergiával járó realitásokat.

Gajdos Panna egészségpszichológus
Panoráma Poliklinika


Időpontfoglalás

Egészségpszichológusunkhoz
Ali Emire rendelésére:

Panoráma Poliklinika (Buda):1126 Bp. Derkovits u. 7. (kedd)

Időpontfoglalás (Buda)

Panoráma Poliklinika (Pest): 1147 Ilosvai Selymes u.81. (szerda – péntek)

Időpontfoglalás (Pest)

Bejelentkezés egészégpszichológushoz űrlap kitöltésével


 

ADHD-val a mindennapokban

Élő Facebook-beszélgetés május 9-én 17.30-tól. Csatlakozzon hozzánk élőben! Regisztráljon e-mailen: panorama@panoramaklinika.hu Az ADHD az egyik leggyakoribb gyermek- és serdülőkori viselkedési zavar. Dr. Baracskai Mónika gyermek- és ifjúságpszichiáter 16 évnyi svédországi tapasztalatot hozott haza Magyarországra: klinikánkon az érintett gyermekekkel és szüleikkel foglalkozik. KÉRDEZZENEK – VÁLASZOLUNK! Facebook eseményünk itt érhető el: https://www.facebook.com/events/354328100952692 Csatlakozzon hozzánk élőben!   Az élő Facebook-beszélgetésben […]

Tovább

Dolgos utcai rendelőnkkel épületen belül költözünk

Tisztelt Pácienseink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy azok a pszichoterápiák (egyéni és csoportos ülések), amelyeknek eddig a 1126 Budapest, Dolgos utca 2., 2. lépcsőház 1. emeletén található rendelőnk biztosított helyszínt, 2024. április 2-ától épületen belül a Dolgos utca 2. 1/A címre költöznek. A magasföldszinti helyiségek bejárata a Dolgos utca sarkán, a Brassai Sámuel utca csatlakozásánál található. Szeretettel […]

Tovább

Riasztó? – öt tényező, ami növeli az emlődaganat kialakulásának kockázatát

Örökletes-e az emlődaganat, a petefészekrák? Genetikai fogékonyság kétségkívül létezik, de a tudományos eredmények statisztikai jellegűek, és nem pótolják az alapos kivizsgálást és egyéni kockázatértékelést – figyelmeztet dr. Mühl Dorottya klinikai onkológus. Kétségtelen, hogy az emlődaganatok kialakulásában vannak hajlamosító tényezők, amelyekre a betegség prevenciója során érdemes odafigyelni. Vannak köztük befolyásolható és nem befolyásolható tényezők egyaránt. Vegyük […]

Tovább