PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Gasztroszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A gasztroszkópos vizsgálat, más néven felső endoszkópia során az orvos speciális, kamerával felszerelt eszközzel tekinti meg az emésztőrendszer felső részeit: a nyelőcsövet, a gyomrot és a nyombél első szakaszát. A vizsgálat számos emésztőrendszeri probléma – például gyomorfekélyek, nyelőcső visszerek, nyelőcső-, gyomor-, patkóbél daganatok – diagnosztizálásában segít, és kisebb beavatkozások elvégzésére is alkalmas.

A vizsgálatra a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumának korszerű helyiségében kerül sor Budán, a Derkovits utca 10. szám alatt. A gasztroszkópia kellemetlenséggel jár, ezért intézetünkben altatásban végezzük.

 gasztroszkópia

Előkészületek

A vizsgálathoz a gyomornak üresnek kell lennie. Az étel- és italfogyasztással, pár órás böjtöléssel kapcsolatban a gasztroenterológus ad pontos utasítást, miután tájékozódott a páciens általános állapota és állandóan szedett gyógyszerei felől. Ha a beavatkozás altatásban történik, a beteg biztonsága érdekében megelőzőleg aneszteziológiai konzultációra is szükség van.

A vizsgálat menete

A páciens szájába csutorát helyezünk, a garatívet lidocain spray-vel érzéstelenítjük, a vékony, hajlékony eszközt ezt követően óvatosan a nyelőcsőbe vezetjük. A tápcsatornába szabályozott mennyiségben gázkeveréket juttatunk a szemrevételezett helyek tágítása érdekében – ez kis feszítő érzést okoz. A vizsgálat során mozgó- és állókép-felvételeket tudunk készíteni a nyelőcsőről, a gyomorról, a patkóbélről, továbbá lehetőség van a kisebb polipok „lecsippentésére”, valamint szövetmintavételre (biopszia) is. A vizsgálat az endoszkóp óvatos visszahúzásával ér véget; a helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás időtartama alapesetben10–20 perc.

Vizsgálat után

A vizsgálat után a páciensnek rövid pihenést írunk elő. Az alkalmazott nyugtatók és érzéstelenítők miatt a beavatkozás utáni órákban nem ajánlatos gépjárművet vezetni vagy alkoholt fogyasztani.

Mire jó a gasztroszkópia?

Az emésztőrendszer testen belül helyezkedik el, ezért a gasztroszkópia a kolonoszkópia mellett a legfontosabb diagnosztikai eszköz az gasztroenterológus kezében. Segítségével olyan problémák ismerhetők fel, mint a nyelőcsőgyulladás, a nyelőcsővisszerek, a Barrett-szindróma, a nyelőcső-, gyomor- vagy patkóbéldaganatok, a gyomorfekélyek, valamint különböző gyulladásos állapotok és anatómiai eltérések.

A felső endoszkópia beavatkozások elvégzésére is lehetőséget nyújt. A kisebb daganatok (polipok) menet közben eltávolíthatók, az ezekből vett mintákat patológushoz küldjük a rosszindulatú burjánzás kizárására. A gasztroszkópia az emésztőrendszeri vérzések azonosítására és kezelésére is alkalmas.

Gasztroszkópiával igazolható továbbá a lisztérzékenység (cöliákia), hiszen a glutén fogyasztására adott reakció a patkóbél nyálkahártyáján jellegzetes eltéréseket okoz.

ADHD-val a mindennapokban

Élő Facebook-beszélgetés május 9-én 17.30-tól. Csatlakozzon hozzánk élőben! Regisztráljon e-mailen: panorama@panoramaklinika.hu Az ADHD az egyik leggyakoribb gyermek- és serdülőkori viselkedési zavar. Dr. Baracskai Mónika gyermek- és ifjúságpszichiáter 16 évnyi svédországi tapasztalatot hozott haza Magyarországra: klinikánkon az érintett gyermekekkel és szüleikkel foglalkozik. KÉRDEZZENEK – VÁLASZOLUNK! Facebook eseményünk itt érhető el: https://www.facebook.com/events/354328100952692 Csatlakozzon hozzánk élőben!   Az élő Facebook-beszélgetésben […]

Tovább

Dolgos utcai rendelőnkkel épületen belül költözünk

Tisztelt Pácienseink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy azok a pszichoterápiák (egyéni és csoportos ülések), amelyeknek eddig a 1126 Budapest, Dolgos utca 2., 2. lépcsőház 1. emeletén található rendelőnk biztosított helyszínt, 2024. április 2-ától épületen belül a Dolgos utca 2. 1/A címre költöznek. A magasföldszinti helyiségek bejárata a Dolgos utca sarkán, a Brassai Sámuel utca csatlakozásánál található. Szeretettel […]

Tovább

Riasztó? – öt tényező, ami növeli az emlődaganat kialakulásának kockázatát

Örökletes-e az emlődaganat, a petefészekrák? Genetikai fogékonyság kétségkívül létezik, de a tudományos eredmények statisztikai jellegűek, és nem pótolják az alapos kivizsgálást és egyéni kockázatértékelést – figyelmeztet dr. Mühl Dorottya klinikai onkológus. Kétségtelen, hogy az emlődaganatok kialakulásában vannak hajlamosító tényezők, amelyekre a betegség prevenciója során érdemes odafigyelni. Vannak köztük befolyásolható és nem befolyásolható tényezők egyaránt. Vegyük […]

Tovább