PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Gasztroszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A gasztroszkópos vizsgálat, más néven felső endoszkópia során az orvos speciális, kamerával felszerelt eszközzel tekinti meg az emésztőrendszer felső részeit: a nyelőcsövet, a gyomrot és a nyombél első szakaszát. A vizsgálat számos emésztőrendszeri probléma – például gyomorfekélyek, nyelőcső visszerek, nyelőcső-, gyomor-, patkóbél daganatok – diagnosztizálásában segít, és kisebb beavatkozások elvégzésére is alkalmas.

A vizsgálatra a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumának korszerű helyiségében kerül sor Budán, a Derkovits utca 10. szám alatt. A gasztroszkópia alapesetben helyi érzéstelenítésben kerül elvégzésre, de mivel kellemetlenséggel jár, intézetünkben altatásban is kérhető.

 gasztroszkópia

Előkészületek

A vizsgálathoz a gyomornak üresnek kell lennie. Az étel- és italfogyasztással, pár órás böjtöléssel kapcsolatban a gasztroenterológus ad pontos utasítást, miután tájékozódott a páciens általános állapota és állandóan szedett gyógyszerei felől. Ha a beavatkozás altatásban történik, a beteg biztonsága érdekében megelőzőleg aneszteziológiai konzultációra is szükség van.

A vizsgálat menete

A páciens szájába csutorát helyezünk, a garatívet lidocain spray-vel érzéstelenítjük, a vékony, hajlékony eszközt ezt követően óvatosan a nyelőcsőbe vezetjük. A tápcsatornába szabályozott mennyiségben gázkeveréket juttatunk a szemrevételezett helyek tágítása érdekében – ez kis feszítő érzést okoz. A vizsgálat során mozgó- és állókép-felvételeket tudunk készíteni a nyelőcsőről, a gyomorról, a patkóbélről, továbbá lehetőség van a kisebb polipok „lecsippentésére”, valamint szövetmintavételre (biopszia) is. A vizsgálat az endoszkóp óvatos visszahúzásával ér véget; a helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás időtartama alapesetben10–20 perc.

Vizsgálat után

A vizsgálat után a páciensnek rövid pihenést írunk elő. Az alkalmazott nyugtatók és érzéstelenítők miatt a beavatkozás utáni órákban nem ajánlatos gépjárművet vezetni vagy alkoholt fogyasztani.

Mire jó a gasztroszkópia?

Az emésztőrendszer testen belül helyezkedik el, ezért a gasztroszkópia a kolonoszkópia mellett a legfontosabb diagnosztikai eszköz az gasztroenterológus kezében. Segítségével olyan problémák ismerhetők fel, mint a nyelőcsőgyulladás, a nyelőcsővisszerek, a Barrett-szindróma, a nyelőcső-, gyomor- vagy patkóbéldaganatok, a gyomorfekélyek, valamint különböző gyulladásos állapotok és anatómiai eltérések.

A felső endoszkópia beavatkozások elvégzésére is lehetőséget nyújt. A kisebb daganatok (polipok) menet közben eltávolíthatók, az ezekből vett mintákat patológushoz küldjük a rosszindulatú burjánzás kizárására. A gasztroszkópia az emésztőrendszeri vérzések azonosítására és kezelésére is alkalmas.

Gasztroszkópiával igazolható továbbá a lisztérzékenység (cöliákia), hiszen a glutén fogyasztására adott reakció a patkóbél nyálkahártyáján jellegzetes eltéréseket okoz.

Hasfájás és társai: funkcionális gyomor-bél rendszeri kórképek gyermekkorban

Már csecsemőkortól ismerünk olyan betegségeket, amelyek bár valódi szervi, azon belül főleg gyomor-bél rendszeri tüneteket okoznak, a kiváltó okot mégsem a bélben kell keresni. Nagyon sok tünet esetében ma már tudottan a megváltozott bél-agy tengely kétirányú kapcsolata áll, amelynek hibás működése többek között pszichoszomatikus jellegű betegségekben is felmerül. Már csecsemő- és kisdedkorban okozhat tüneteket a […]

Tovább

Gyomortükrözés és vastagbéltükrözés gyermekek számára

A gyermekkori gyomor-bél rendszeri (gasztrointesztinális) panaszok egyre gyakoribbak és egyre fiatalabb korban jelentkeznek. A panaszok néha életkori sajátosságból fakadnak, vagyis kinőhetőek, máskor azonban komoly, sürgős ellátást igénylő kórképek, pl. fertőzések, gyulladások, illetve egyes esetekben az életvitelt, életminőséget tartósan megváltoztató tartós állapotok – ételallergiák, ételintoleranciák, autoimmun folyamatok – húzódnak meg mögöttük. Az is előfordul, hogy valamilyen […]

Tovább

Irritábilisbél-szindróma: felismerés, elfogadás és megküzdés

Az irritábilisbél-szindróma (irritable bowel syndrome – IBS) a vastagbelet érintő funkcionális emésztőrendszeri rendellenesség. „Funkcionális” alatt azt értjük, hogy a megbetegedés és a tünetek mögött nincsen egyértelműen diagnosztizálható szervi eltérés. A szaporodó esetszámok és a kimutatható stresszfaktor arra vall, hogy az IBS civilizációs betegség. Mivel a testi tünetek mögött lelki okok állhatnak, az IBS kezelése komplex […]

Tovább