Reflux betegség kivizsgálása

A refluxbetegségről röviden

A refluxbetegség – teljes nevén gasztroözofageális refluxbetegség – gyakorinak számító emésztőrendszeri (gasztroenterológiai) rendellenesség. Lényege, hogy a nyelőcső és a gyomor közötti ún. alsó nyelőcső-záróizom nem működik megfelelően (szelepszerűen), ezért a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe.

A gyomorsav meglepően erős: pH-értéke általában 1 és 3 között van. A gyomor nyálkahártyája ellenálló ezzel a savassággal szemben. Ugyanez nem mondható el a nyelőcsőről, amelyben a savas reflux irritációt, gyulladást, fájdalmat okoz. A visszaáramlás hosszabb távon szövődményekhez, például nyelőcsőgyulladáshoz vezethet, vagy akár ún. Barrett-nyelőcső kialakulásához, ami sejtes elváltozást jelent a nyelőcsőben, és rákmegelőző állapotnak számít.

Miről ismerhető fel a refluxbetegség?

A refluxbetegség jellemző tünetei

  • a gyomorégés;
  • maró érzés a nyelőcsőben, fájdalom vagy kellemetlen érzés a mellkasban;
  • savas felböfögés, savas ízű visszaáramlás a szájba (ami rossz szájízzel jár és idővel a fogakat is károsítja), a fokozott nyáltermelés;
  • nehezített vagy fájdalmas nyelés;
  • torokfájás, rekedtség, gyakori köhögés vagy fulladás.

Ha a hasűri nyomás megnő – például kiadós étkezést követően vagy hirtelen testmozdulatoknál –, a gyomortartalom visszaáramlása egészséges emberben is előfordul. Betegségről akkor beszélünk, ha a reflux ismétlődő, rendszeres.

A betegség leggyakoribb oka a túlzott savtermelés, illetve az alsó nyelőcső-záróizom gyengesége vagy rendellenes működése. Speciális eset, amikor a záróizom gyengesége mögött rekeszizomsérv áll. A szervi okok mellett életmódfaktorok is szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában, ilyenek a túlzott alkohol- és kávéfogyasztás, a dohányzás, a túlsúly. Egyénfüggően egyes savas vagy fűszeres ételek (és italok) rendszeres fogyasztása is növelheti a reflux kockázatát.

Időpontfoglalás:

Foglaljon időpontot online!  Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

A betegség diagnózisa

A refluxbetegség diagnózisa a tipikus tünetek alapján viszonylag egyszerű. Kétség esetén szükséges  speciális teszteket alkalmazni.  Barrett-nyelőcső vagy egyéb szövődmény gyanúja esetén a gasztroenterológus endoszkópos nyelőcsőtükrözést javasol, ilyenkor szövetmintavételre is lehetőség van.

Mint az emésztőrendszeri tüneteknél általában, refluxbetegség gyanúja esetén sem szabad halogatni a gasztroenterológus szakorvos felkeresését. A korai diagnózis és a megfelelő, személyre szabott terápia, illetve az életmód megváltoztatására vonatkozó tanácsok segítenek elkerülni a súlyos szövődmények kialakulását.

A reflux kezelése

A kezelések célja a tünetek enyhítése, a szövődmények megelőzése. Enyhe esetekben életmódváltással, például az étrend módosításával, túlsúly esetében fogyással, éjszakai reflux esetén a lefekvés előtt evés mellőzésével vagy az alvási pozíció megváltoztatásával érdemben lehet enyhíteni a tüneteket. Túlzott savtermelés esetén gyógyszerek – savcsökkentők, protonpumpagátlók – is alkalmazhatók. (Súlyosabb esetekben, valamint ha a gyógyszeres kezelés nem kellően eredményes, az orvos páciensével egyetértésben mérlegelheti a  – kórházi körülmények között végzendő – műtéti beavatkozást is, ami a nyelőcső alsó záróizmának megerősítésére szolgál.)

Összességében elmondható, hogy a táplálkozási szokásokon keresztül a refluxbetegség erősen kötődik napjaink hajszolt életmódjához, joggal nevezhető civilizációs betegségnek. A helytelen és rendszertelen táplálkozás, az elhízás, a serkentő és nyugtató hatású italok mértéktelen fogyasztása mögött gyakran húzódik meg a beteg szorongása, magas stressz-szintje. A szervi terápiát emiatt tanácsos lehet kiegészíteni szakorvos által javasolt, pl. stresszcsökkentő pszichoterápiával.

A cikk szakértője dr. Cseh Áron PhD a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumának vezetője.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Rendelés helyszíne

Panoráma Poliklinika (Buda)
1126 Budapest, Derkovits u. 10.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Rendelő szakemberek

Dr. Iliás Ákos

belgyógyász, gasztroenterológus

Baráth Emire

pszichológus, alkalmazott egészségpszichológus szakpszichológus-jelölt

dr. Alibrahim Jihad

belgyógyász, gasztroenterológus, endoszkópos specialista

dr. Patai Árpád

gasztroenterológus, belgyógyász, obezitológus

dr. Cseh Áron

gyermek-gasztroenterológus, egyetemi adjunktus, a Panoráma Poliklinika gyermek- és felnőtt gasztroenterológiai centrumának profilvezetője

Gajdos Panna

pszichológus, alkalmazott egészségpszichológia szakpszichológus