Laktózérzékenység vizsgálatok

Laktózérzékenység: természetes állapot vagy betegség?

A tejcukor emésztését a vékonybél hámjában képződő laktáz enzim teszi lehetővé. Ha ez a fontos fehérje hiányzik, vagy termelődése csökken, az emésztetlen tejcukor a bélcsatornában marad, és igen kellemetlen tüneteket – gázképződést, görcsös hasmenést – válthat ki.

A genetikai vizsgálatok arra utalnak, hogy a laktáztermelődés csökkenése valójában „természetes állapot”: a felnőtt homo sapiens étrendjének eredetileg nem volt része a tej, így megemésztésére sem volt szükség.

Éppenséggel a laktázenzim aktivitásának felnőtt korban való fennmaradása tekinthető friss genetikai fejleménynek, ami a bőrszín kifehéredésével együtt ahhoz a szükséglethez köthető, hogy a nagyobb földrajzi szélességre költöző D-vitamin-hiányos ember kalciumfelvétele tejalapú táplálékokkal kiegészülve kielégítő legyen. Ennek megfelelően a felnőtt népességre jellemző ún. elsődleges laktózintolerancia az egyes népcsoportok eredete és földrajzi elhelyezkedése függvényében nagyon széles skálán, 5–10 százalék (Észak-Európa) és 80–90 százalék (Afrika, Ázsia) között mozog.

Közép-Európában nagyjából minden harmadik ember él valamilyen fokú tejcukor-érzékenységgel.

Időpontfoglalás:

Foglaljon időpontot online!  Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

A laktózérzékenységre összességében emésztési zavarként tekinthetünk (és nem keverendő össze a tejallergiával, melynek során a szervezet immunválaszt ad a tejfehérje bevitelére).

Másodlagos laktózérzékenység

A másodlagos laktózintolerancia olyan rendellenességek vagy betegségek következménye, amelyek károsítják a vékonybél nyálkahártyáját. Ilyen például cöliákia, a Crohn-betegség vagy akár a közönséges fertőzéses bélhurut. Ezekben az esetekben ha az alapbetegséget sikerül meggyógyítani, a tejcukor megemésztésnek képessége értelemszerűen helyreáll.

A laktózintolerancia tünetei

A kellemetlen tünetek a laktózt tartalmazó ételek vagy italok fogyasztását követően jelentkeznek. A tejcukor-érzékenység tünetei változatosak. Gyakori panaszok:

  • puffadás, fokozott gázképződés, szélgörcsök – az emésztetlen laktóz miatt a bélben gázok termelődnek;
  • hasmenés – az emésztetlen laktóz vízvonzó hatású;
  • hasi fájdalom – az emésztetlen laktóz erjedésnek indul.

Ritkábban tapasztalt tünetek:

  • hányinger,
  • fáradtság,

A tünetek és erősségük egyénenként eltérnek, továbbá összefüggenek az elfogyasztott mennyiséggel, a tejes táplálékkal együtt emésztett nem tejes étel típusával, valamint az esetlegesen fennálló egyéb krónikus vagy akut betegségekkel (pl. ételallergia, hurutos bélfertőzés).

Diagnózis

Mivel a laktózérzékenység tünetei egybeeshetnek más, esetleg súlyosabb bélrendszeri megbetegedések tüneteivel, öndiagnózis helyett fontos szakemberhez (gasztroenterológus szakorvoshoz) fordulni, aki az tejcukor-érzékenység fennállását specifikus módszerekkel és tesztekkel lépes igazolni (vagy kizárni). Rendszeresen alkalmazott eljárások a szakrendelésen:

  • a beteg kikérdezése, tünetek értékelése;
  • fizikális vizsgálat tapintással, a bélműködés meghallgatásával;
  • étrendi napló vezetése és értékelése;
  • megvonásos diéta – annak megfigyelése, a laktóz elhagyása az étrendből mérsékli, ill. megszünteti-e a tüneteket;
  • Ha a fentiek megalapozzák a laktózintolerancia gyanúját, a diagnózist a hidrogénkilégzési (H2) teszttel lehet megerősíteni, melysorán az emésztetlen tejcukor erjedése hidrogéntermeléssel jár, ami mérhető a leheletben.

További vizsgálatok, így vérvétel, tükrözés és szövettani vizsgálat a más hasonló tünetekkel járó bélrendszeri rendellenességektől való elkülönítéshez lehetnek szükségesek.

Terápia

Az elsődleges laktózérzékenység nem gyógyítható állapot, fokozatosan alakul ki kora gyermekkortól felnőttkorig. Az életkor előrehaladtával – a laktáztermelés hanyatlásával – az intolerancia tünetei általában fokozódnak.

A legfőbb terápiás eszköz a mérsékelt vagy szelektált laktózbevitel, illetve a teljesen laktózmentes diéta annak függvényében, hogy az egyén milyen mennyiségben és formába képes a tejcukrot tolerálni. Számos laktázhiányos ember képes kis mennyiségű vagy erjesztett tejterméket tolerálni anélkül, hogy kellemetlen tüneteket tapasztalna. Az ő esetükben a joghurt, a kefír, bizonyos típusú sajtok stb. fogyasztása nem feltétlenül ellenjavallt.

A laktózmentes diéta során a tejcukorérzékeny ember számos olyan táplálékról kénytelen lemondani, ami máskülönben fontos része az egészséges táplálkozásnak, az ásványianyag-bevitelnek. Az élelmiszerboltokban ma már számos helyettesítő termék, pl. laktózmentes tejtermék, növényi tejek kaphatók. Az egyén számára optimális étrend kialakításához dietetikus szakember tanácsát kell kérni.

Laktázenzim-pótló gyógyszerek

A piacon – jellemzően rágótabletta vagy cseppek formájában – ma már elérhetők olyan gyógyszerek, amelyek étkezés előtt beszedve képesek pótolni a hiányzó laktáz enzimet. Fontos tudni, hogy a gyógyszer a laktózintoleranciát nem gyógyítja, hanem csak felmentést ad az étrendi korlátozás alól a következő étkezés erejéig, vagyis a páciens, miután beszedi a gyógyszert, kis mennyiségben laktóztartalmú ételt vagy ital is fogyaszthat. A gyógyszer adagolásával és időzítésével, a megengedett ételekkel és mennyiségekkel kapcsolatban a gasztroenterológus és a dietetikus tud felvilágosítást adni.

A cikk szakértője dr. Cseh Áron PhD a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumának vezetője.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Rendelés helyszíne

Panoráma Poliklinika (Buda)
1126 Budapest, Derkovits u. 10.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Rendelő szakemberek

Dr. Iliás Ákos

belgyógyász, gasztroenterológus

Baráth Emire

pszichológus, alkalmazott egészségpszichológus szakpszichológus-jelölt

dr. Alibrahim Jihad

belgyógyász, gasztroenterológus, endoszkópos specialista

dr. Patai Árpád

gasztroenterológus, belgyógyász, obezitológus

dr. Cseh Áron

gyermek-gasztroenterológus, egyetemi adjunktus, a Panoráma Poliklinika gyermek- és felnőtt gasztroenterológiai centrumának profilvezetője

Gajdos Panna

pszichológus, alkalmazott egészségpszichológia szakpszichológus