Kolonoszkópia (vastagbéltükrözés)

kolonoszkópos vizsgálat (vastagbéltükrözés), más néven alsó endoszkópia a vastagbélben található problémák – pl. daganatok, gyulladás, divertikulózis – diagnosztizálásában segít. Az eljárás során a gasztroenterológus szakorvos egy kamerával ellátott hajlékony eszközt vezet az altatott vagy bódításban lévő páciens vastagbelébe a végbélnyíláson keresztül. Az alapos betekintés mellett az eljárás szövetminták vételezésére is alkalmas: a vastagbélben talált gyanús képletekből az orvos néhány darabot lecsippent, és ezeket szövettani vizsgálatra küldi a pontosabb diagnózis érdekében.

A vizsgálatra a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumának korszerű helyiségében kerül sor Budán, a Derkovits utca 10. szám alatt. A beavatkozás után a páciens a csatlakozó fektetőben pihen elbocsátásáig. A vizsgálat kérhető altatásban vagy bódításban. Az utóbbi eljárás egyszerűbb és olcsóbb, de – változó mértékű, egyénfüggő – kellemetlenségérzés kísérheti.

Előkészületek

A vizsgálat előtti időszakban speciális diétát kell követni, majd a vastagbelet az orvos által előírt hashajtóval kell megtisztítani. A kolonoszkópos vizsgálat alapvetően fájdalommentes. A vastagbél kitágításakor kényelmetlen feszítő érzés jelentkezhet, ezért sokan döntenek az altatás mellett. Ebben az esetben aneszteziológiai konzultációra is szükség van a biztonságos altatás érdekében.

A vizsgálat menete

A páciens oldalfekvésben van, a végbélen keresztül óvatosan bevezetjük az endoszkópot vastagbélbe. A vastagbelet a „jobb látási viszonyok érdekében” gázeleggyel tágítjuk, ez feszítő érzést okozhat, ha a beteg nincsen altatásban. A kamera élő képet továbbít a monitorra. Menet közben az orvos álló- és mozgóképeket rögzíthet az eszközzel, eltávolíthatja a kisebb polipokat, illetve szövetmintavételt (biopsziát) is végezhet. A cél a vastagbél teljes áttekintése, beleértve a vakbelet és a vékonybél legalsó szakaszát. Miután elvégezte a szükséges vizsgálatokat és kezeléseket, a beavatkozást végző szakember lassan visszahúzza az endoszkópot, és a vizsgálat befejeződik. A kolonoszkópia időigénye az elvégzett vizsgálatoktól és beavatkozásoktól függően 20–45 perc. Az eszköz eltávolítását követően a pácienst ébresztik.

Időpontfoglalás:

Foglaljon időpontot online!  Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Mire jó a kolonoszkópia?

Mivel az emésztőrendszer testen belül helyezkedik el, a kolonoszkópia a gasztroszkópia mellett a legfontosabb diagnosztikai eszköz az gasztroenterológus kezében. Segítségével felismerhetők a különféle gyulladásos bélbetegségek, például a Crohn-betegség vagy a colitis ulcerosa. Az alsó endoszkópia egyéb tünetek, pl. a véres széklet okainak tisztázásában is fontos eszköz.

A kolonoszkópia beavatkozások elvégzésére is lehetőséget nyújt. A kisebb daganatok (polipok) menet közben eltávolíthatók, az ezekből vett mintákat szövettani vizsgálatra küldjük a rosszindulatú átalakulás kizárására.

Miért fontos egészségesen is vastagbéltükrözésre menni?

A kolonoszkópiát a gasztroenterológiai szakrendelést tünetekkel felkereső páciensnek szakorvosunk írja elő. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a vastagbéltükrözésnek kiemelkedő preventív (betegségmegelőző) szerepe van, ezért tünetek nélkül, szűrővizsgálatként is javasolható a negyven év feletti korosztálynak.

A vastagbélrák Magyarországon a férfiak körében a szív- és érrendszeri betegségek mellett, a nők körében az emlőrák mellett vezető halálok. Hazánk helyzete a vastagbéldaganatok korai felismerése terén nemzetközi összehasonlításban is elkeserítő. A megelőzésnek, a rákmegelőző állapot időben történő felismerésének elsődleges eszköze a kolonoszkópia. A negyven év felett végzett, néhány évente megismételt szűrővizsgálatokra a világ számos országában közegészségügyi programot hoztak létre.

A vastagbél rákos megbetegedésének oka az esetek többségében valamilyen jóindulatú képlet (polip) észrevétlen elfajulása. A vastagbéltükrözés a vastagbélrák egyes számú megelőző eszköze, hiszen a betegség sokáig tünetmentes. A közhiedelemmel ellentétben a székletvérvizsgálat nem pótolja a kolonoszkópiát, a tünetek (a vérzés) észlelésekor a betegség gyógyításának esélye már jócskán megcsappan!

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Rendelés helyszíne

Panoráma Poliklinika (Buda)
1126 Budapest, Derkovits u. 10.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Rendelő szakemberek

dr. Alibrahim Jihad

belgyógyász, gasztroenterológus, endoszkópos specialista

Dr. Iliás Ákos

belgyógyász, gasztroenterológus

dr. Patai Árpád

gasztroenterológus, belgyógyász, obezitológus