IBS kivizsgálás

Irritábilisbél-szindróma: felismerés, elfogadás és megküzdés

Az irritábilisbél-szindróma (irritable bowel syndrome – IBS) a vastagbelet érintő funkcionális emésztőrendszeri rendellenesség. „Funkcionális” alatt azt értjük, hogy a megbetegedés és a tünetek mögött nincsen egyértelműen diagnosztizálható szervi eltérés. A szaporodó esetszámok és a kimutatható stresszfaktor arra vall, hogy az IBS civilizációs betegség.

Mivel a testi tünetek mögött lelki okok állhatnak, az IBS kezelése komplex megközelítést kíván, amire a hagyományos szakrendelői rendszerben működő intézmények többsége nincsen felkészülve. Másfelől az irritábilisbél-szindrómával küzdő, gyakran kiszolgáltatott (szégyenkező) betegeknek a kuruzslás különféle formáitól is óvakodniuk kell: a hosszú távon is eredményes komplex megközelítésnek a bizonyítékokon alapuló orvoslás keretei között kell maradnia.

A betegség az alábbi változatos, gyakran bizonytalan, a szubjektív megélés szintjén változó erősségű tünetekkel jelentkezik:

  • hasi diszkomfort, esetleg fájdalom,
  • puffadás, szelesség,
  • a vastagbél fokozott érzékenysége, ingerlékenysége („irritabilitása”)
  • székrekedés vagy hasmenés,
  • gyakori székelési inger

A tünetek mögött jelenlegi tudásunk szerint a bél–agy tengely szabályozási zavara (a bél és az agy közötti kommunikáció zavara), a bélflóra megváltozása, központi idegrendszeri zavarok állhatnak, ami összefüggésbe hozható a beteget ért traumákkal vagy a fokozott stressz-szinttel. Az IBS gyakran jár jegyben pszichés zavarokkal, mint a szorongás, a pánikbetegség vagy a depresszió, illetve egyéb testi és funkcionális tünetekkel, pl. fejfájás, hátfájás, fáradtság, alvászavarok.

A betegség kialakulásában genetikai hajlamosító tényezők és környezeti hatások is szerepet játszhatnak.

Időpontfoglalás:

Foglaljon időpontot online!  Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Szervi okok kizárása

Ha a beteg emésztőrendszeri panaszokkal jelentkezik a szakrendelésen, a gasztroenterológus először azt próbálja meg kideríteni, van-e szervi ok a tünetek mögött. Az IBS-hez hasonló tünetekkel járó szervi rendellenesség lehet gyomor- és nyombélfekély, különféle ételérzékenységek, fertőzéses és egyéb eredetű gyulladásos bélbetegségek, a máj, a hasnyálmirigy és az epeutak betegségei. Az irritábilisbél-szindróma diagnózisának felállításához ezeket a kórképeket feltétlenül ki kell zárni.

Vizsgálati lehetőségek:

A komplex betegséget komplex módon kell kezelni

Számos páciens már diagnózissal érkezik a gasztroenterológiai szakrendelésre, sajnos egyúttal annak a tapasztalatnak a birtokában is, hogy nem képesek meggyógyítani, sőt sok helyen nem is foglalkoznak szívesen vele. Ebben alkalmasint az a generációkon keresztül átörökített vélekedés tükröződik, ami a lelki hátterű rendellenességeket nem tartja igazi betegségnek, továbbá az ilyen beteget hajlamos személyében is megbélyegezni. Az orvosi szemlélet mára ezen sikeresen túllendült, az intézményes orvosi gyakorlat azonban nem mindig: az IBS-t problémás, kudarcos kórképnek érzik, a betegtől, ha nem is tudatosan, igyekeznek szabadulni.

Megfelelő szervi terápia híján az irritábilisbél-szindróma az úgynevezett bio-pszicho-szociális modell szerint, a tüneti és pszichés kezelések egyénre szabott kombinációjával kezelhető, ami a páciens számára életminőségének javítását, helyreállítását jelenti. A megfelelő terápia kialakításához rendszerint teammunka szükséges: a gasztroenterológus szakorvos előírja a megfelelő tüneti kezelést, a megfelelő étrend kialakításához dietetikust, a lelki okok feltárására és kezelésére pszichológus szakembert von be.

A pszichológiai módszerek közül bizonyítottan hatékony a kognitív és viselkedésterápia, a hipnoterápia, a mindfulness meditáción alapuló stresszcsökkentés, illetve a különböző relaxációs technikák. Mindegyik esetben fontos elem a beteg edukációja, amelynek célja, hogy a beteg megismerje és elfogadja saját állapotát, azonosítsa azokat a stresszforrásokat, konfliktushelyzeteket, amelyek a tünetek fellángolásához vezetnek. A kezelések emellett azokra a hatékony, bizonyítékon alapuló technikákra koncentrálnak, amelyek segítséget nyújtanak a testi feszültség csökkentésében és a tünetek menedzselésében.

A sikeres pszichológiai támogatás történhet egyéni kezelésekkel, de sokak számára jó megoldás a csoportterápiás forma, azon belül is az irritábilisbél-szindrómával élőkre szabott speciális tematikájú IBS-csoport.

Gajdos Panna intervenciós kiscsoportja irritábilisbél-szindrómával élők számára

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Rendelés helyszíne

Panoráma Poliklinika (Buda)
1126 Budapest, Derkovits u. 10.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Rendelő szakemberek

Dr. Iliás Ákos

belgyógyász, gasztroenterológus

Baráth Emire

pszichológus, alkalmazott egészségpszichológus szakpszichológus-jelölt

dr. Alibrahim Jihad

belgyógyász, gasztroenterológus, endoszkópos specialista

dr. Patai Árpád

gasztroenterológus, belgyógyász, obezitológus

dr. Cseh Áron

gyermek-gasztroenterológus, egyetemi adjunktus, a Panoráma Poliklinika gyermek- és felnőtt gasztroenterológiai centrumának profilvezetője

Gajdos Panna

pszichológus, alkalmazott egészségpszichológia szakpszichológus