Helicobacter pylori-fertőzés kimutatása HELIPROBE kilégzéses teszttel

A Helicobacter pylori baktérium fertőzése gyomorhurutot vagy gyomor- és nyombélfekélyt okozhat. A Heliprobe® kilégzéses tesztet a baktérium jelenlétének kimutatására alkalmazzuk. A vizsgálat nem invazív, vagyis nem igényel sebészeti beavatkozást vagy szövetmintavételt a gyomorból, így kisebb kellemetlenséggel jár, mint például a gyomortükrözés (gasztroszkópia).

Milyen elven működik a vizsgálat?

A gyomorsav általában elpusztítja a gyomorba kerülő mikroorganizmusokat, a Helicobacter pylori baktérium azonban képes megtelepedni a gyomornyálkahártyában. Hogy környezetét maga számára élhetővé tegye, egy speciális enzimet, ureázt termel, aminek a működése során hidrogén-karbonát keletkezik. A hidrogén-karbonát egy része azután szén-dioxiddá alakul, és a kilélegzett levegővel távozik a szervezetből.

A teszt során szájon át karbamidot adunk be, majd a kilélegzett levegőt egy alkalmas eszközzel összegyűjtjük, és szén-dioxid-tartalmát megmérjük. Helicobacter pylori-fertőzés esetén a baktérium a karbamidot a fentiek szerint elbontja – a diagnózist a kilélegzett szén-dioxid mennyiségének megemelkedése alapozza meg.

Időpontfoglalás:

Foglaljon időpontot online!  Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Felkészülés a vizsgálatra

Az eredmények pontossága érdekében a páciensnek a következő korlátozásokat kell betartania:

  • A vizsgálat előtti 1 hónapban nem ajánlott antibiotikumok vagy bizmuttartalmú gyógyszerek szedése.
  • A vizsgálat előtti 1 hétben nem ajánlott savlekötő anyagok szedése.
  • A vizsgálat előtti 4 órában nem szabad étkezni. Vizet lehet inni, de a cukor- és/vagy kalóriatartalmú italok – gyümölcslé, limonádé stb. – kerülendők.

A Heliprobe vizsgálat lépésről lépésre

A vizsgálat, amely asszisztens közreműködésével zajlik, mintegy 20 percet vesz igénybe, és a következő lépésekből áll:

  1. A vizsgálat során 1 tabletta C-karbamidot juttatunk a szervezetbe szájon át.
  2. A páciensnek 10 perc várakozást követően a légzési kártyába kell fújnia a kilélegzett levegőt 1–4 percen át. A légzési kártyán színkódolt indikátor pötty található, amely jelzi, mikor lehet abbahagyni a fújást. Amikor elegendő kilélegzett levegő gyűlt össze a kártyán, az indikátor színe narancsból sárgára vált.
  3. Ezt követően a kártyát át kell adni az asszisztensnek kiértékelésre – a páciens számára a vizsgálat befejeződött.
  4. Az asszisztens további műveletet már nem végez, hanem a kártyát azonnal behelyezi a mérőkészülékbe, amely automatikusan kijelzi az eredményt.

A vizsgálat eredménye alapján a szakorvos állítja fel a diagnózist, szükség esetén megerősítő vizsgálatot (pl. gyomortükrözést) kér, illetve javaslatot tesz a terápiára. A lelettel a gasztroenterológushoz kell fordulni.

Kiknek nem ajánljuk a HELIPROBE vizsgálatot?

Bizonyos esetekben a HELIPROBE vizsgálat elvégzése ellenjavallt vagy csak a szakember egyedi mérlegelése alapján végezhető el. Ilyen állapotok:

  • Terhes nők esetében a vizsgálat nem javasolt. A vizsgálat a szoptatás időszakában csak úgy végezhető el, ha a szoptatást a vizsgálatot követő két napban felfüggesztik.
  • A módszer nem ajánlott olyan pácienseknek sem, akiknél a gyomor egy részét vagy teljes egészét eltávolították.
  • A vizsgálat nem ajánlott 18 év alattiaknak, de az orvos a kockázatok és előnyök mérlegelésével dönthet ettől eltérően.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Rendelés helyszíne

Panoráma Poliklinika (Buda)
1126 Budapest, Derkovits u. 10.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.