Gyomortükrözés és vastagbéltükrözés gyermekek számára

A gyermekkori gyomor-bél rendszeri (gasztrointesztinális) panaszok egyre gyakoribbak és egyre fiatalabb korban jelentkeznek.

A panaszok néha életkori sajátosságból fakadnak, vagyis kinőhetőek, máskor azonban komoly, sürgős ellátást igénylő kórképek, pl. fertőzések, gyulladások, illetve egyes esetekben az életvitelt, életminőséget tartósan megváltoztató tartós állapotok – ételallergiák, ételintoleranciák, autoimmun folyamatok – húzódnak meg mögöttük. Az is előfordul, hogy valamilyen lelki tényező, például a gyerek szorongása vagy megnövekedett stressz-szintje nyilvánul meg testi – gyomor-bél rendszeri – panaszok formájában.

Különösen fontos ezért, hogy az érintett gyermek hozzáértő gyermek-gasztroenterológus elé kerüljön, aki képes a változatos és sokszor átfedésben lévő tünetek, tünetegyüttesek mögött diagnosztizálni a problémát, és megfelelő kezelést javasolni rá.

Időpontfoglalás:

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban közvetlenül kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Miből áll a tükrözéses vizsgálat?

A felső és alsó endoszkópos betekintés (gyomortükrözés és vastagbéltükrözés) mára a felnőttek és a gyermekek gasztroenterológiai ellátásában első számú, széles körben hozzáférhető diagnosztikai eszközzé vált. A gyomortükrözés (gasztroszkópia) a nyelőcső, a gyomor és a vékonybél kezdeti szakasza (a patkóbél), a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) a vékonybél utolsó szakasza és a teljes vastagbél vizsgálatára szolgál.

Az endoszkópos vizsgálat ma már rutinszerű: a szakorvos az altatott beteg bélcsatornájába vékony, hajlékony, fényforrással és kamerával ellátott eszközt vezet, ami képet közvetít a csatlakozó monitorra, lehetővé téve a vizsgált szervek alapos szemügyre vételét. Az endoszkóp munkacsatornával is rendelkezik, amelyen keresztül kisebb beavatkozások is elvégezhetők. Ilyen beavatkozás jellemzően a szövetmintavétel a rendellenességet mutató területen, esetleg idegen test eltávolítása a nyelőcsőből vagy kisebb polipok azonnali „lecsípése” a vastagbélben.

A Panoráma Poliklinika budai szakrendelőjében, a Derkovits utca 10. szám alatti gasztroenterológiai diagnosztikai centrumban nemcsak felnőttek, hanem gyerekek tükrözéses vizsgálatát is el tudjuk végezni. A vizsgálatok altatásban történnek, így a beavatkozást aneszteziológiai konzultáció előzi meg a biztonságos altatás érdekében. Ez azt jelenti, hogy a páciensnek előzetes vizsgálatokon (laborvizsgálat) és aneszteziológussal történő egyeztetésen kell részt vennie az altatással járó kockázatok minimálisra csökkentése érdekében.

Milyen szakértelmet kíván a gyermekek endoszkópos vizsgálata?

A gyerekek eltérő anatómiáját, továbbá azokat a kórképeket, amelyek a csecsemőkre, gyerekekre jellemzőek, a gyermek-gasztroenterológus ismeri kimerítően.

Emellett ennél a korosztálynál a kezelés folyamatának is másnak kell lennie. A felnőtteknek már vannak tapasztalataik az orvosi beavatkozásokról, ám a kicsik esetében természetes, hogy tartanak az idegen környezettől, félnek a fájdalomtól, esetleg szoronganak, mi fog történni velük. Ha nem érzik biztonságban magukat, nem lesznek együttműködők, sőt akár kézzel-lábbal tiltakoznak a beavatkozás ellen.

A Panoráma gyermekrendelésein ezért minden esetben figyelmet fordítunk a biztonságos, barátságos környezetre, és arra, hogy tapasztalt, a gyerekekkel hangot találó szakemberek játékos formában magyarázzák el a szülők jelenlétében az ifjú pácienseknek saját érettségi szintjükön, mi, miért és hogyan fog történni velük.

Komplikáltabb esetekben, ha a gyerek nagyon fél a beavatkozástól, például mert máshol rossz tapasztalatot szerzett, a folyamatba gyermekpszichológus szakember is bevonható. Rendelkezésre áll továbbá a gyerekek kedvence, a Panoráma Poliklinika terápiás ebe, Frici.

Az altatásos vizsgálat teljesen fájdalommentes. A kisebb kellemetlenségeken, pl. a vérvételen való átlendülést a helyi fájdalomcsillapítás mellett játékos eszközök segítik. A szülő mindaddig a gyermek mellett van, amíg el nem alszik, és ébresztéskor már várja az őrzőben.

A felső endoszkópia időigénye altatással és ébredéssel együtt kb. fél óra, az alsó endoszkópiáé kb. egy óra. Indokolt esetben – tekintettel az altatásra – a felső és az alsó endoszkópia egyszerre történő elvégzése is lehetséges gyermekekben. Az altatás vénás kanülön át adott altatószerekkel történik. A vizsgálat alatt érzékelőket helyezünk fel, amelyek mérik a vérnyomást, a pulzust és az egyéb életfunkciókat.

A vizsgálat végeztével, ébresztés és a szükséges pihenőidő után, a távozásra az altatóorvos ad engedélyt.

Felkészülés a vizsgálatra

A gyomortükrözés altatásban történik az erre a célra kialakított helyiségben. Éhgyomorra kell érkezni, a gyermek a vizsgálat előtti nap éjfélig ehet még. A vizsgálat napján vizet ihat, a vizsgálat előtt egy órával már azt sem.

Az eredményes kolonoszkópiához ki kell tisztítani a beleket. Ha ez nem megfelelő, a vizsgálat értékelhetetlen lesz, ismétlés szükséges. Ennek érdekében két nappal a vizsgálat előtt már csak pépes ételt szabad enni, és a vizsgálat előtti napon könnyű reggeli után már csak folyadék fogyasztható (ami lehet rostos gyümölcslé vagy akár szűrt leves is). A vizsgálat előtti napon a beleket hashajtóval és sok folyadék fogyasztásával kell kitisztítani, amihez a gasztroenterológus hashajtó gyógyszerkészítményt ír fel. A hashajtás mellett a vizsgálat előtti napon 2-4 liter folyadékot kell meginni. A vizsgálatra éhgyomorra kell érkezni. A vizsgálat napján a gyermek vizet ihat, de a vizsgálat előtt egy órával ezt is be kell szüntetni.

Ha a felső és alsó endoszkópia egy ülésben történik, természetesen a szigorúbb – a kolonoszkópiára vonatkozó – szabályokat kell követni.

Hurutos panasz vagy egyéb betegség esetén az altatásos tükrözést az altatóorvos kontraindikálhatja. Ebben az esetben gyógyulás után új időpontot adunk.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Rendelés helyszíne

Panoráma Poliklinika (Buda)
1126 Budapest, Derkovits u. 7.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Rendelő szakemberek

dr. Cseh Áron

gyermek-gasztroenterológus, egyetemi adjunktus, a Panoráma Poliklinika gyermek- és felnőtt gasztroenterológiai centrumának profilvezetője