Gluténérzékenység (cöliákia) vizsgálatok

Az egészségpszichológus szemével nézve nem mindegy, hogy a gluténérzékenység kisebb gyermekkorban vagy később serdülőkorban derül ki. A szülők szempontjából ugyanakkor az is lényeges, hogy a váratlan diagnózis után a család minél gyorsabban adaptálódjon a megváltozott helyzethez, amely a beteg szempontjából egy életre szól. Ebben segít az egészségpszichológus, aki a friss diagnózisra fókuszáltan, strukturáltan foglalkozik a problémával. Így a szakember abban segít leginkább a családnak, hogy minél hatékonyabban alakuljanak ki az új étkezési és egyéb más napi rutinok. Gajdos Panna egészségpszichológus írása.

Nem mindegy, a gyermek mely életkorában derül ki a diagnózis

Ha kisebb gyermekkorban érkezik a diagnózis, a szülők értelemszerűen átveszik a felelősségét az állapottal járó mindennapi koordinációnak. Az összetevők beszerzésétől a másként készített ételek elkészítésén át a konyhai eszközök elkülönítéséig. A gyermek belenő abba a helyzetbe, hogy az Ő étkezése így teljes. A gyermek növekedése közben azonban eljön az a pont, amikor azzal szembesül, hogy számára ez a típusú táplálkozás élethosszig tartóan meghatározott, ahogy maga az egészségügyi problémája is, így ennek a helyzetnek a „menedzselését” egy idő után át kell vennie a szüleitől és saját magának folytatnia. Ez okozhat gondot, akár átmeneti nehézséget a fiatal életében, amellyel meg kell küzdeni.

Amikor a serdülő, kamaszkorú fiatal számára derül ki azonban a gluténérzékenység diagnózisa, az nehezebb helyzetet is teremthet a családban.  A diagnózissal járó, felelősségteljes magatartást igénylő táplálkozás az életciklusbéli adottságok miatt szenvedhet csorbát. A szülőktől való leválás, függetlenedés, identitáskeresés korszakában, amely amúgy is konfliktusoktól lehet terhelt, függő helyzetbe hozza a serdülőt. Az összetevők megvásárlásával, az ételek elkészítésével a szülő, anya foglalkozik, ugyanakkor függetlenedni vágyó kamasz a betegség miatt rá van utalva a családra továbbra is. Ez feszült helyzeteket teremthet, amelynek kifejezése lehet, hogy a gyermek szándékosan nem tartja a diétát, vagy megszegi a szabályokat.

Időpontfoglalás:

Foglaljon időpontot online!  Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Új kihívás a konyhában és a család életében

Gluténérzékenység esetén nemcsak az ételt kell elkülöníteni, de a konyhai eszközöket is meg kell válogatni, nem lehet összekeverni őket az ételek készítésekor, vagyis vannak a gluténes ételekhez és a nem gluténes ételekhez használható eszközök a konyhában. Ez, különösen az elején nagy kihívást jelent a mindennapokban.

Ezekben az esetekben az élet átszervezése mellett új, a konyhában alkalmazott készségek megtanulása is kihívás elé állítja az édesanyát, a szülőket, amely feszültséggel teli helyzeteket eredményezhet, különösen a diagnózist követő hetekben. Aggodalmas kérdésként jelenhet meg a szülők fejében, hogy hogyan pótolják a tejet, a tojást a különböző ételekben, az elején különösen stresszes lehet a bevásárlás, több időt is igénybe vehet, hiszen figyelni kell az ételek választásánál, elolvasni az ételek összetevőit. Lényeges, hogy praktikus tanácsokat kapjanak a szülők, megfelelő szakértői segítséggel vezetve visszakapják a kontroll érzetét a családi élet napi rutinja felett. Az egészségpszichológus, a friss diagnózisra fókuszáltan segít ezekben a helyzetekben, akár mindössze egy vagy néhány alkalommal, hiszen a család olyan egészségügyi kihívás elé került, amellyel nem egyszerű megküzdeni.  A kontroll visszaszerzése mellett abban is segítséget kap a család/szülő vagy páciens, hogy visszanyerje a pszichológiai szakszóval nevezett „énhatékonyság” érzetét. Az egészségpszichológusi konzultációkon célzottan stratégiákat is megtanul a szülő/páciens arra vonatkozóan, hogy hogyan tud kezelni egy-egy hasonló, vagy akár nehezebb helyzetet. Mindezek mellett a tágabb családdal, a barátokkal való kommunikációt is átbeszéli a családdal az egészségpszichológus, hiszen nem egyszerű feladat, kommunikálni a tágabb családtagok felé az allergiás gyermek vagy családtag, diétájának jelentőségét a „divat diéták” korában, amelyekről naponta olvashatunk. Ezek erősödésével ugyanis az a társadalomban kialakult sztereotípia, amely szerint „trendi” ha valaki valamit kihagy az étkezéséből, könnyen összekeveredik a valódi ételallergia fogalmával. Ezért is lényeges, hogy a szülők/páciens nemcsak azt tanulhatja meg az egészségpszichológusi konzultáción, hogy milyen viselkedéses technikákkal lehet képes könnyebben alkalmazkodni a család az új élethelyzethez, hanem azt is, hogy hogyan kommunikáljon a barátokkal, tágabb családdal, esetleg az iskolával, óvodával, és azt is, hogy hogyan tudja közvetíteni a közvetlen és tágabb környezete szereplői felé az allergiával járó realitásokat.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Rendelés helyszíne

Panoráma Poliklinika (Buda)
1126 Budapest, Derkovits u. 10.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Rendelő szakemberek

Dr. Iliás Ákos

belgyógyász, gasztroenterológus

Baráth Emire

pszichológus, alkalmazott egészségpszichológus szakpszichológus-jelölt

dr. Alibrahim Jihad

belgyógyász, gasztroenterológus, endoszkópos specialista

dr. Patai Árpád

gasztroenterológus, belgyógyász, obezitológus

dr. Cseh Áron

gyermek-gasztroenterológus, egyetemi adjunktus, a Panoráma Poliklinika gyermek- és felnőtt gasztroenterológiai centrumának profilvezetője

Gajdos Panna

pszichológus, alkalmazott egészségpszichológia szakpszichológus