Gasztroszkópia (gyomortükrözés)

A gasztroszkópos vizsgálat, más néven felső endoszkópia során az orvos speciális, kamerával felszerelt eszközzel tekinti meg az emésztőrendszer felső részeit: a nyelőcsövet, a gyomrot és a nyombél első szakaszát. A vizsgálat számos emésztőrendszeri probléma – például gyomorfekélyek, nyelőcső visszerek, nyelőcső-, gyomor-, patkóbél daganatok – diagnosztizálásában segít, és kisebb beavatkozások elvégzésére is alkalmas.

A vizsgálatra a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumának korszerű helyiségében kerül sor Budán, a Derkovits utca 10. szám alatt. A gasztroszkópia kellemetlenséggel jár, ezért intézetünkben altatásban végezzük.

Előkészületek

A vizsgálathoz a gyomornak üresnek kell lennie. Az étel- és italfogyasztással, pár órás böjtöléssel kapcsolatban a gasztroenterológus ad pontos utasítást, miután tájékozódott a páciens általános állapota és állandóan szedett gyógyszerei felől. Ha a beavatkozás altatásban történik, a beteg biztonsága érdekében megelőzőleg aneszteziológiai konzultációra is szükség van.

Időpontfoglalás:

Foglaljon időpontot online!  Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

A vizsgálat menete

A páciens szájába csutorát helyezünk, a garatívet lidocain spray-vel érzéstelenítjük, a vékony, hajlékony eszközt ezt követően óvatosan a nyelőcsőbe vezetjük. A tápcsatornába szabályozott mennyiségben gázkeveréket juttatunk a szemrevételezett helyek tágítása érdekében – ez kis feszítő érzést okoz. A vizsgálat során mozgó- és állókép-felvételeket tudunk készíteni a nyelőcsőről, a gyomorról, a patkóbélről, továbbá lehetőség van a kisebb polipok „lecsippentésére”, valamint szövetmintavételre (biopszia) is. A vizsgálat az endoszkóp óvatos visszahúzásával ér véget; a helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás időtartama alapesetben 10–20 perc.

Vizsgálat után

A vizsgálat után a páciensnek rövid pihenést írunk elő. Az alkalmazott nyugtatók és érzéstelenítők miatt a beavatkozás utáni órákban nem ajánlatos gépjárművet vezetni vagy alkoholt fogyasztani.

Mire jó a gasztroszkópia?

Az emésztőrendszer testen belül helyezkedik el, ezért a gasztroszkópia a kolonoszkópia mellett a legfontosabb diagnosztikai eszköz az gasztroenterológus kezében. Segítségével olyan problémák ismerhetők fel, mint a nyelőcsőgyulladás, a nyelőcsővisszerek, a Barrett-szindróma, a nyelőcső-, gyomor- vagy patkóbéldaganatok, a gyomorfekélyek, valamint különböző gyulladásos állapotok és anatómiai eltérések.

A felső endoszkópia beavatkozások elvégzésére is lehetőséget nyújt. A kisebb daganatok (polipok) menet közben eltávolíthatók, az ezekből vett mintákat patológushoz küldjük a rosszindulatú burjánzás kizárására. A gasztroszkópia az emésztőrendszeri vérzések azonosítására és kezelésére is alkalmas.

Gasztroszkópiával igazolható továbbá a lisztérzékenység (cöliákia), hiszen a glutén fogyasztására adott reakció a patkóbél nyálkahártyáján jellegzetes eltéréseket okoz.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Rendelés helyszíne

Panoráma Poliklinika (Buda)
1126 Budapest, Derkovits u. 10.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Rendelő szakemberek

dr. Patai Árpád

gasztroenterológus, belgyógyász, obezitológus

dr. Alibrahim Jihad

belgyógyász, gasztroenterológus, endoszkópos specialista