Gasztroenterológiai Centrum

Emésztőszerveink állapota alapjában határozza meg szervezetünk működését. Bélrendszerünk úgynevezett mikrobiomja – pl. a bélbaktériumok, vírusok – bonyolult kölcsönhatásban hat sejtjeinkre, és ez a hatás befolyásolja immunrendszerünk állapotát is. Az immunrendszerünk épsége ugyanakkor befolyásolja fizikai erőnlétünket, szellemi teljesítőképességünket és lelki egyensúlyunkat.

A gasztroenterológia az orvostudomány emésztőszervi rendellenességekkel foglalkozó szakterülete. A Panoráma Poliklinika gasztrocentrumában a gyomor-bél rendszer megbetegedéseivel, valamint a máj, az epehólyag és az epeutak, a hasnyálmirigy és az emésztőrendszer egyéb szerveinek vizsgálatával és gyógyításával foglalkozunk.

Időpontfoglalás:

Foglaljon időpontot online!  Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

A vastagbelet érintő főbb kórképek:

 • a vastagbél heveny fertőzéses és gyulladásos betegségei
 • krónikus gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosaCrohn-betegség)
 • jó- és rosszindulatú daganatos elváltozások, rákszűrés, rákmegelőzés (endoszkópos polipeltávolítás)
 • irritábilisbél-szindróma (IBS) diagnosztikája és komplex kezelése

A gyomor-bél rendszer felső szakaszát érintő gyakori kórképek:

Egyéb emésztőrendszeri kórképek:

Gasztroenterológus szakorvosaik: dr. Iliás Ákos, dr. Patai Árpád és dr. Alibrahim Jihad.

Speciális vizsgálati módszerek

Mivel a vizsgált szervek a testen belül találhatók, és ezért közvetlenül nem figyelhetők meg, a gasztroenterológiai diagnosztika napi szinten támaszkodik a korszerű képalkotó vizsgálatokra (hasi ultrahang: helyben, CT, MR: partnerintézményünknél), valamint az endoszkópos tükrözéses vizsgálatokra (gyomortükrözésvastagbéltükrözés). A gyakran alkalmazott vizsgálati eljárások közé tartoznak még a kontamináltvékonybél-szindróma (SIBO), a laktózérzékenység és a fruktózintolerancia kimutatására szolgáló H2-kilégzéses tesztek, illetve a Helicobacter pylori-fertőzés kimutatására alkalmas Heliprobe vizsgálat.

Milyen tünetekkel érdemes gasztroenterológus szakorvoshoz fordulni?

A gasztroenterológiai szakrendelésen leggyakrabban az alábbi tünetekkel, panaszokkal jelentkeznek a páciensek:

 • Hasi fájdalom, amely lehet éles vagy tompa, időszakos vagy állandó, és különböző helyeken jelentkezhet.
 • gyomorégés és savas reflux égő érzés a mellkasban, amely étkezés után lép fel a gyomor tartalmának nyelőcsőbe történő visszaáramlása miatt.
 • Hányinger vagy hányás, ami lehet akut vagy krónikus panasz, és számos emésztőrendszeri probléma, például gyulladás, fertőzés vagy reflux miatt állhat elő.
 • Székletproblémák, úgymint hasmenés, székrekedés, hasi felfúvódás, vér vagy nyák a székletben, továbbá nehézségek a székletürítés során.
 • Ételallergiák és -intoleranciák (ételérzékenységek): az emésztőrendszeri panaszok gyakran kapcsolódnak bizonyos élelmiszerekkel kapcsolatos intoleranciákhoz, vagy élelmiszer-allergiákhoz, illetve laktóz- vagy gluténérzékenységhez.
 • Az étkezési zavarok, például anorexia vagy bulimia nervosa, az étkezési szokások és a testsúlykontroll körül kialakuló mentális és fizikai problémákra utalnak. Gasztroenterológiai megbetegedés tünete lehet a kóros alul- vagy túltápláltság Az elhízással külön tudományág, az obezitológia foglalkozik.
 • A májproblémák – például a sárgaság, a májzsugor vagy a hepatitisz – a máj működésének zavaraiból származnak.
 • A különféle gyulladásos bélbetegségek közé tartozik a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa. A krónikus gyulladásos állapotok a vastagbélben vagy az emésztőrendszer más részein jelentkezhetnek.
 • Az emésztőrendszer daganatos megbetegedései, például a vastagbélrák és a gyomorrák is okozhatnak gasztroenterológiai panaszokat.

A gasztroenterológiai szakrendelés menete

A gasztroenterológiai vizsgálat során az orvos célja az emésztőrendszerrel kapcsolatos probléma diagnosztizálása és az okok megértése. A vizsgálatok típusa és sorrendje változhat a tünetek és panaszok alapján. A fő vizsgálati típusok az alábbiak:

 • Anamnézis felvétele: A szakorvos először részletesen kikérdezi a pácienst panaszairól, tüneteiről, azok gyakoriságáról, súlyosságáról, időtartamáról. Információkat gyűjt az étkezési szokásokról, az esetleges egyéb betegségekről, a családi előzményekről.
 • Fizikai vizsgálat: A gasztroenterológus elvégzi a páciens fizikai vizsgálatát, amely magában foglalja a has tapintását, a hasi fájdalom helyének és súlyosságának megállapítását, valamint a testhőmérséklet ellenőrzését.
 • Laboratóriumi vizsgálatok: A vérvizsgálatok (például vérkép, májenzimek, gyulladási markerek) és a székletvizsgálatok (például vér vagy nyák a székletben) segítenek az emésztőrendszeri problémák diagnosztizálásában, az okok azonosításában.
 • Endoszkópos vizsgálatok: A vizsgálat során egy hosszú, vékony, kamerával ellátott eszközt (endoszkópot) vezetnek be a szájüregen vagy a végbélen keresztül az emésztőrendszerbe. Gasztroszkópiáról beszélünk, ha az endoszkópot a szájüregen keresztül vezetik a gyomorba és a nyombélbe, a kolonoszkópia esetében az eszközt a végbélen keresztül vezetik a vastagbélbe. A vizsgálat a lehető legkíméletesebben történik, bódításban vagy altatásban.
 • Képalkotó vizsgálatok: Ide tartozik az ultrahang, a CT (számítógépes tomográfia) és az MRI (mágnesesrezonancia-képalkotás). Segítségükkel a szervek és szövetek részletesen vizsgálhatók. (A CT- és MR-vizsgálat a Panoráma Poliklinika partnerintézményében, közeli helyszínen történik.)
 • Biopszia: Az endoszkópos vizsgálatok során az orvos mintákat vehet a szövetekből, hogy laboratóriumi vizsgálatokkal további információkat szerezzen a lehetséges betegségekről vagy elváltozásokról.
 • Hidrogén-légzésvizsgálat: Ez a vizsgálat segít a laktózérzékenység és a fruktózintolerancia diagnosztizálásában. A páciensnek adott mennyiségű laktózt vagy fruktózszirupot kell elfogyasztania, majd a kilélegzett levegőben megmérik a hidrogén szintjét, ami megemelkedik, ha az emésztőrendszer nem bontja le megfelelően a gyomorba juttatott cukrokat.

Szakorvosunk az elrendelt vizsgálatok eredményeinek és a páciens klinikai történetének alapján diagnózist állít fel, és megfelelő kezelést javasol.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Rendelés helyszíne

Panoráma Poliklinika (Buda)
1126 Budapest, Derkovits u. 10.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Rendelő szakemberek

dr. Alibrahim Jihad

belgyógyász, gasztroenterológus, endoszkópos specialista

Dr. Iliás Ákos

belgyógyász, gasztroenterológus

dr. Patai Árpád

gasztroenterológus, belgyógyász, obezitológus