Gasztroenterológiai Centrum

Emésztőszerveink állapota alapjában határozza meg szervezetünk működését. Bélrendszerünk úgynevezett mikrobiomja – pl. a bélbaktériumok, vírusok – bonyolult kölcsönhatásban hat sejtjeinkre, és ez a hatás befolyásolja immunrendszerünk állapotát is. Az immunrendszerünk épsége ugyanakkor befolyásolja fizikai erőnlétünket, szellemi teljesítőképességünket és lelki egyensúlyunkat.

A gasztroenterológia az orvostudomány emésztőszervi rendellenességekkel foglalkozó szakterülete. A Panoráma Poliklinika gasztrocentrumában a gyomor-bél rendszer megbetegedéseivel, valamint a máj, az epehólyag és az epeutak, a hasnyálmirigy és az emésztőrendszer egyéb szerveinek vizsgálatával és gyógyításával foglalkozunk.

Időpontfoglalás:

Foglaljon időpontot online!  Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

A vastagbelet érintő főbb kórképek:

 • a vastagbél heveny fertőzéses és gyulladásos betegségei
 • krónikus gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosaCrohn-betegség)
 • jó- és rosszindulatú daganatos elváltozások, rákszűrés, rákmegelőzés (endoszkópos polipeltávolítás)
 • irritábilisbél-szindróma (IBS) diagnosztikája és komplex kezelése

A gyomor-bél rendszer felső szakaszát érintő gyakori kórképek:

Egyéb emésztőrendszeri kórképek:

Gasztroenterológus szakorvosaik: dr. Iliás Ákos, dr. Patai Árpád és dr. Alibrahim Jihad.

Speciális vizsgálati módszerek

Mivel a vizsgált szervek a testen belül találhatók, és ezért közvetlenül nem figyelhetők meg, a gasztroenterológiai diagnosztika napi szinten támaszkodik a korszerű képalkotó vizsgálatokra (hasi ultrahang: helyben, CT, MR: partnerintézményünknél), valamint az endoszkópos tükrözéses vizsgálatokra (gyomortükrözésvastagbéltükrözés). A gyakran alkalmazott vizsgálati eljárások közé tartoznak még a kontamináltvékonybél-szindróma (SIBO), a laktózérzékenység és a fruktózintolerancia kimutatására szolgáló H2-kilégzéses tesztek, illetve a Helicobacter pylori-fertőzés kimutatására alkalmas Heliprobe vizsgálat.

Milyen tünetekkel érdemes gasztroenterológus szakorvoshoz fordulni?

A gasztroenterológiai szakrendelésen leggyakrabban az alábbi tünetekkel, panaszokkal jelentkeznek a páciensek:

 • Hasi fájdalom, amely lehet éles vagy tompa, időszakos vagy állandó, és különböző helyeken jelentkezhet.
 • gyomorégés és savas reflux égő érzés a mellkasban, amely étkezés után lép fel a gyomor tartalmának nyelőcsőbe történő visszaáramlása miatt.
 • Hányinger vagy hányás, ami lehet akut vagy krónikus panasz, és számos emésztőrendszeri probléma, például gyulladás, fertőzés vagy reflux miatt állhat elő.
 • Székletproblémák, úgymint hasmenés, székrekedés, hasi felfúvódás, vér vagy nyák a székletben, továbbá nehézségek a székletürítés során.
 • Ételallergiák és -intoleranciák (ételérzékenységek): az emésztőrendszeri panaszok gyakran kapcsolódnak bizonyos élelmiszerekkel kapcsolatos intoleranciákhoz, vagy élelmiszer-allergiákhoz, illetve laktóz- vagy gluténérzékenységhez.
 • Az étkezési zavarok, például anorexia vagy bulimia nervosa, az étkezési szokások és a testsúlykontroll körül kialakuló mentális és fizikai problémákra utalnak. Gasztroenterológiai megbetegedés tünete lehet a kóros alul- vagy túltápláltság Az elhízással külön tudományág, az obezitológia foglalkozik.
 • A májproblémák – például a sárgaság, a májzsugor vagy a hepatitisz – a máj működésének zavaraiból származnak.
 • A különféle gyulladásos bélbetegségek közé tartozik a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa. A krónikus gyulladásos állapotok a vastagbélben vagy az emésztőrendszer más részein jelentkezhetnek.
 • Az emésztőrendszer daganatos megbetegedései, például a vastagbélrák és a gyomorrák is okozhatnak gasztroenterológiai panaszokat.

A gasztroenterológiai szakrendelés menete

A gasztroenterológiai vizsgálat során az orvos célja az emésztőrendszerrel kapcsolatos probléma diagnosztizálása és az okok megértése. A vizsgálatok típusa és sorrendje változhat a tünetek és panaszok alapján. A fő vizsgálati típusok az alábbiak:

 • Anamnézis felvétele: A szakorvos először részletesen kikérdezi a pácienst panaszairól, tüneteiről, azok gyakoriságáról, súlyosságáról, időtartamáról. Információkat gyűjt az étkezési szokásokról, az esetleges egyéb betegségekről, a családi előzményekről.
 • Fizikai vizsgálat: A gasztroenterológus elvégzi a páciens fizikai vizsgálatát, amely magában foglalja a has tapintását, a hasi fájdalom helyének és súlyosságának megállapítását, valamint a testhőmérséklet ellenőrzését.
 • Laboratóriumi vizsgálatok: A vérvizsgálatok (például vérkép, májenzimek, gyulladási markerek) és a székletvizsgálatok (például vér vagy nyák a székletben) segítenek az emésztőrendszeri problémák diagnosztizálásában, az okok azonosításában.
 • Endoszkópos vizsgálatok: A vizsgálat során egy hosszú, vékony, kamerával ellátott eszközt (endoszkópot) vezetnek be a szájüregen vagy a végbélen keresztül az emésztőrendszerbe. Gasztroszkópiáról beszélünk, ha az endoszkópot a szájüregen keresztül vezetik a gyomorba és a nyombélbe, a kolonoszkópia esetében az eszközt a végbélen keresztül vezetik a vastagbélbe. A vizsgálat a lehető legkíméletesebben történik, bódításban vagy altatásban.
 • Képalkotó vizsgálatok: Ide tartozik az ultrahang, a CT (számítógépes tomográfia) és az MRI (mágnesesrezonancia-képalkotás). Segítségükkel a szervek és szövetek részletesen vizsgálhatók. (A CT- és MR-vizsgálat a Panoráma Poliklinika partnerintézményében, közeli helyszínen történik.)
 • Biopszia: Az endoszkópos vizsgálatok során az orvos mintákat vehet a szövetekből, hogy laboratóriumi vizsgálatokkal további információkat szerezzen a lehetséges betegségekről vagy elváltozásokról.
 • Hidrogén-légzésvizsgálat: Ez a vizsgálat segít a laktózérzékenység és a fruktózintolerancia diagnosztizálásában. A páciensnek adott mennyiségű laktózt vagy fruktózszirupot kell elfogyasztania, majd a kilélegzett levegőben megmérik a hidrogén szintjét, ami megemelkedik, ha az emésztőrendszer nem bontja le megfelelően a gyomorba juttatott cukrokat.

Szakorvosunk az elrendelt vizsgálatok eredményeinek és a páciens klinikai történetének alapján diagnózist állít fel, és megfelelő kezelést javasol.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Rendelés helyszíne

Panoráma Poliklinika (Buda)
1126 Budapest, Derkovits u. 10.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.