PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Fókuszban az allergia lelki oldala

Az utóbbi 10-20 évben robbanásszerűen nőtt az allergiás betegségek száma a fejlett országokban. Az allergiás tünetek jelentkezésekor allergológushoz, pulmonólugoshoz, gasztroenterológushoz fordulnak a páciensek, azonban az új kihívások könnyebb legküzdésében, a diagnózis után a  mindennapok újraépítésében az egészségpszichológus segítségére is érdemes támaszkodnunk. Miért és mikor érdemes igénybe venni a segítségét? Rendelőnk egészségpszichológusa, Gajdos Panna eddig talán kevéssé ismert lehetőségekről és megoldásokról mesélt nekünk az allergia kezelésével kapcsolatban.

Egy hétvégi kirándulást, de akár egy egész nyaralást is derékba törhet, ha a család egyik tagján hirtelen megjelenik valamilyen allergia tünete. Ilyen tünet lehet a vizes orrfolyás, a torok- szem- vagy orrviszketés, orrdugulás, szűnni nem akaró köhögés, de ide tartozik a haspuffadás, -fájás, a hányás, a hasmenés és a gyulladásos bőrtünetek is. Allergiás reakció három területet is érinthet: a légúti szervrendszert, az emésztőszervrendszert, illetve a bőrt. Gyermekeknél a felsőlégúti allergiás tünetekből a későbbiekben kialakulhat asztma, a bőrön jelentkező makacs, gyulladt felületek pedig akár felül is fertőződhetnek, ezért a panasz okának beazonosítsa és a tünetek mihamarabbi kezelése elengedhetetlen. Az allergológiai vizsgálatot követően, amennyiben az allergia gyanúja igazolódott, érdemes az allergológuson, gasztroenterológuson kívül más szakemberek – dietetikus, egészségpszichológus – segítségét is igénybe venni.

A páciensek – vagy gyermek érintettsége esetén a szülők – az allergia diagnosztizálásakor gyakran sokként élik meg a hírt. Gyermekek esetén van rá esély, hogy a kicsi kinövi az asztmát, vagy bizonyos ételallergiát. Ilyenkor a várakozás miatt komoly feszültség alakulhat ki a szülőben. Abban az esetben, ha az idő előrehaladtával nem múlik az allergia, gyakori, hogy a szülő elbizonytalanodik, és úgy érzi, „elvesztette a kontrollt”, érezheti úgy, hogy „nehezebbé vált megvédenie a gyermekét”, amely érzés megnehezítheti a mindennapok ügyeinek intézését. Ezért van jelentősége annak, hogy az allergia kezelésének követésébe bekapcsolódik-e egészségpszichológus, a betegségre fókuszáló szemlélettel segítve a családot.

Az allergiás tünetek jelentkezésekor allergológushoz, pulmonólugoshoz, gasztroenterológushoz fordulnak a páciensek, azonban az új kihívások könnyebb legküzdésében, a diagnózis után a  mindennapok újraépítésében az egészségpszichológus segítségére is érdemes támaszkodnunk.

Hogyan támogatja az allergiásokat az egészségpszichológus

Az allergia igen nagy hatással lehet a mindennapokra, egészen új szokások kialakítását teheti szükségessé. Ételallergia esetén sokkal körültekintőbben kell a bevásárlást intézni, az összetevőket alaposan meg kell vizsgálni az ételek csomagolásán, ez pedig igen nagy stresszt jelenthet az új szemléletű élelmiszer vásárlások időszakában. Az elején az is nagy kihívást jelenthet, hogy hogyan kerüljük el olyan alapvetőnek tűnő élelmiszerek használatát főzéskor, mint a tej, liszt vagy tojás. A kérdéssel érdemes dietetikushoz fordulni, aki praktikus tanácsokat adhat, hogy készítsünk laktóz- glutén- vagy tojásmentes ételeket. Abban is segítséget nyújthat, milyen alapanyagokat hol érdemes megvásárolni.

Szintén új szokások kialakítására lehet szükség, amikor a család egyik tagjánál például gluténérzékenységet állapítanak meg. Ilyenkor érdemes az egész családot kivizsgálni, ugyanis ez az ételérzékenység örökletes, így könnyen lehet a többi családtag is érintett. Gluténérzékenység esetén az élet nagyobb mértékű átszervezésére is szükség lehet: nem keveredhetnek a hagyományos és a gluténmentes ételek készítéséhez használt konyhai eszközök sem. A mindennapok a dietetikus látja el megfelelő tanácsokkal az allergiás egyént, vagy gyermek esetén a szülőket a dietetikai szakrendelésen.

Az új élethelyzet okozta bizonytalanságérzet leküzdéséhez, a minél hatékonyabb és gyorsabb, új, napi rutinok kialakításához az egészségpszichológus támogatását érdemes ugyanakkor kérni. A szakember praktikus tanácsaival a család a támogatás érzésével léphet túl az első nehézségeken. Az egészségpszichológus célja, hogy segítsen a pácienseknek/szülőknek az ún. „énhatékonyság”, a kontrollérzet visszanyerésében, valamint a betegséggel kapcsolatos, megfelelő kommunikáció kialakításában.

Egy olyan új, többeket is érintő kihívásról, mint az allergia, sokszor igen nehéz a kommunikáció nemcsak családon belül, hanem a közvetlen környezet felé is. A legjobb példa erre a családi ünnepek, összejövetelek ideje alatt keletkezett feszültségek, amikor a nem érintett, távolabbi családtagok jó eséllyel nem értik, mekkora problémát okozhat az allergiás családtagnak akár egy kisebb adag is a „tiltott” alapanyagból.

Az egészségpszichológiai és a pszichológiai konzultáció különbségei

Egészségpszichológus az érintett pácienst/szülőt személyre szabottan látja el tanácsokkal, hiszen nem magától értetődő feladat asszertív módon átadni a környezetnek az allergiával kapcsolatos információkat. Hasznos lehet annak a képességnek a megszerzése is a konzultáción, hogy hogyan lehet mindezzel együtt edukálni is az allergiást körülvevőket a témával kapcsolatosan. „Az egészségpszichológiai konzultációról fontos tudni, hogy a klinikai szakpszichológusi munkával összehasonlítva ez egy témára (az aktuális diagnózisra) fókuszáló, strukturáltabb, rövidebb konzultációt jelent. Egészségpszichológusi tanácsadásból egy vagy maximum három alkalom is elegendő lehet.  A szakember stratégiai tanácsokkal, viselkedéses technikákkal segít a családnak alkalmazkodni a kialakult új élethelyzethez.” – emelte ki a lényeget Gajdos Panna egészségpszichológus. Azt figyelembe véve, hogy akár csak egy allergénre adott pozitív teszteredmény is milyen sok változást hozhat az egyén és a környezete életébe, látható, hogy a psziché oldaláról is feltétlenül érdemes kezelni a betegséget. Ezáltal sok belső és külső konfliktus megelőzhető, csökkenthető.

Panoráma Poliklinika

Miért pont én?

A különböző daganatos betegségek különböző életkorban jelennek meg a betegpopulációkban, például a Magyarországon a nők körében leggyakoribbnak számító emlőtumor jellemzően 50-65 éves kor között alakul ki, azonban fiatalabb nőknél is megjelenhet, akár 40 éves kor alatt is. A heretumoros férfi betegek életkora leginkább 15-35 éves korra tehető. Így a cél nemcsak a gyógyulás/gyógyítás, de a […]

Tovább

Autogén Tréning csoport folyamatosan indul a Panoráma Poliklinikán

Jelentkezés folyamatosan a csoport@panoramaklinika.hu e-mail címen. A legközelebbi csoport kezdési időpontja 2023. február 24. Stresszkezelés, problémamegoldási stratégiák, az immun- és az endokrin rendszer működésének helyreállítása Számos olyan stresszfaktort ismerünk, melyeket sajnos nincs lehetőségünk kiiktatni a mindennapjainkból. Gondolhatunk itt a munkahelyünk vagy a magánéletünk kihívásaira, különböző szerepeink, feladataink ellátására, a feszes napirendekre vagy éppen a világjárvány okozta […]

Tovább

Pszichodráma csoport indul februárban a Panoráma Poliklinikán

A pszichodráma csoportot javasoljuk azoknak, akik: számára nehézséget okoz az érzelmeik megfogalmazása – azt sokszor testi tünetekkel kommunikálják szociális szorongást élnek át nehézségeket élnek át a kapcsolatteremtésben, vagy életük egyes területein (pl.: munka, tanulás, család) segítséget szeretnének kapni konfliktuskezelés, érzelmi szabályozás kapcsán reálisabb önértékelésre, nagyobb önbizalomra vágynak A csoport két hetente kedd esténként 17:30-tól 20:45-ig […]

Tovább