Foglalkozás egészségügy

Pszichoszomatika

Pszichoszomatikus orvoslás = Kevesebb beteg (és betegszabadság), kevesebb költség

Németországban megvalósított minta alapján

A WHO által definiált pszichoszomatika (ú.n. szomatoform), szomatikus(testi) betegségek páciens központú kezelését és egyes speciális pszichoterápiás megközelítését jelenti. A Panoráma Poliklinika orvos és szakértőcsapata, az ország jelenleg egyetlen olyan magán medicina csoportja, ahol több mint 25, képzett klinikai szakpszichológus, pszichiáter (orvos) és pszichoszomativál foglalkozó specialista (köztük foglalkozás-egészségügyi szakorvos) és több más szakterület szakorvosa látja el a betegeket, illetve a munkaalkalmassági vizsgálatra ékező pácienseket.

Így például a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat intézetünkben bővebb, alaposabb, a munkavállaló gond, betegség esetén több irányból, vezetett betegúttal kaphat gyorsabban segítséget, amely így jelentős megtakarítást eredményezhet mind a biztosítók, mind a munkáltatók oldaláról, hiszen a munkából kiesés ideje jelentősen lerövidülhet. Tevékenységünk egyik erőssége a munkatársak mentális fáradtságának felismerése, a „kiégés” (burn out) megelőzése, illetve a tünetek alapján az egyensúly terápiás visszaállítása, amely lényegesen javítja az egyén, s így a cég teljesítőképességét rövid– és hosszútávon egyaránt.

Hogyan lehetünk tehát hatékonyabbak az orvoslás folyamatában?

Rendelőnk hangsúlyt helyez arra, hogy az európai összehasonlításokból ismert, Magyarországra jellemző magas krónikus betegszámok mellett olyan új betegút támogatást kínáljon a pácienseknek és a velünk kapcsolatban álló munkáltatóknak, amelynek segítségével a hosszabb ideje fennálló, vagy szűrés során észrevett betegség(ek) orvosi kezelésével egyidőben a mentális egészség visszanyerése is hangsúlyt kapjon.  Egyes betegségek jelentős részének pszichés (pszichoszomatikus) eredetéről számos tanulmány számolt be az elmúlt évtizedben, hangsúlyt helyezve a megváltozott munkakörnyezetünk jellegzetességeire.

 

Panoráma Poliklinika: rendszerezett, új személetű teammunka

Intézetünk specialistái, a különböző orvosi szakterületen orvoslást végző kollégáink nem szeparáltan végzik medikai tevékenységüket. Szakmai nyelven „Bálint csoportoknak” nevezett szakértői konzultációs napokon rendszeresen tartunk esetmegbeszéléseket, ahol orvosaink aktívan segítik egymás szakmai munkáját, ezzel a beteg mielőbbi gyógyulását, helyes szakmai úton haladását.

 

Egy példa

Megközelítőleg 65 százalékkal kevesebb kórházban töltött nap, 33 százalékkal csökkent járóbeteg ellátásszám, átlag 50 százalékkal csökkent betegszabadságon töltött nap (Dossman, 2014). Ezeket a számokat egy Németországban végzett követéses vizsgálat eredményeként realizálták, miután a német állam törvénybe foglalva vezette be, a pszichoszomatikus kórházi és járóbeteg kezelés metodikáját.

A pszichoszomatikus szemlélet tehát több lehetséges úton képes csökkenteni a páciensek felesleges vizsgálatainak számát, illetve racionalizálni a betegutakat.

A német gyakorlat szerint a biztosítók számára már 3 munkában töltött hónap után megtérül a munkavállaló körültekintő rehabilitációja, hiszen olyan stabil mentális és fizikai egészség-állapotban tér vissza a munkahelyére, amely lehetővé teszi a további megszakítások nélküli munkavégzést. A rehabilitáció eredményességét vizsgáló tanulmányok rávilágítottak, hogy a páciensek javuló pszichés státusza és munka iránti motiváltsága csökkenti a betegszabadságok hosszát, valamint nagyban segíti a munkahelyi reintegrációt (Linden, 2014).

 

„Az egészség nem egyetlen tett, hanem szokásaink összessége. Azzá válunk, amit rendszeresen teszünk."

(Arisztotelész)

 

Szakirodalom:

Dossman R. (2014) The long‐term benefits of intensive psychotherapy: A
view from Germany. Psychoanalytic Inquiry: A Topical Journal for Mental
Health Professionals(2014) 74-86 
Linden M. (2014). Psychosomatic inpatient rehabilitation: The German model. Psychotherapy and Psychosomatics(2014) 83, 205-212Csomagok

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sit amet vestibulum metus. Phasellus a nunc hendrerit, mattis eros eu, condimentum dui. Nullam aliquam lacus nunc, eget hendrerit ipsum viverra in. Vivamus sed ligula fringilla.

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya