PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa)

A colitis ulcerosa a vastagbél nyálkahártyájának krónikus gyulladásával járó autoimmun bélbetegség.

Kialakulásának pontos okait a tudomány nem ismeri, genetikai hajlamosító tényezők és környezeti faktorok egyaránt valószínűsíthetők. A betegség rendszerint fiatal korban jelenik meg, ettől fogva életre szóló állapotnak tekinthető. A gyulladás időről időre fellángol, majd remisszióba kerül, tünetmentessé válik; az életkor előrehaladtával a colitis ulcerosa rendszerint súlyosbodik.

A fekélyes vastagbélgyulladás fizikai betegség, de számos megfigyelés és a statisztikák is arra utalnak, hogy a tünetek erőssége és a fellángolások gyakorisága összefügg a stressz-szinttel és egyéb pszichés tényezőkkel, amelyek hatással vannak az immunrendszer működésére, így az autoimmun folyamatra is.

A colitis ulcerosát gyakran tárgyalják együtt a hasonló jellegű Crohn-betegséggel, amelytől a diagnózis felállítása és a kezelés kialakítása során mindenképpen el kell különíteni.

Tünetek

A betegség változatos tünetekkel jelentkezik, amelyeknek a súlyossága is eltérő. A leggyakoribb panaszok:

 • A betegség legáltalánosabb, legjellemzőbb tünete a végbél vérzése és a véres-nyákos hasmenés, naponta többször, akár 6–10 alkalommal, illetve a súlyos periódusokban ennél is többször.
 • Hasi fájdalom és görcsök főleg étkezés után jelentkezhetnek bal oldalon vagy az egész hasi területen.
 • Az intenzív gyulladás miatt a fellángolások idején lázas állapot alakulhat ki.
 • A vastagbélben történő tökéletlen felszívódás és a betegség embert próbáló tünetei miatt kialakuló állandósuló fáradtság, a folyadékhiány és a testsúlyvesztés is a jellemző tünetek közé sorolható.
 • Autoimmun jellegénél fogva a colitis ulcerosát gyakran kísérik társbetegségek (pl. máj- és epebetegségek, szemgyulladás stb.).

A diagnózis felállítása

A colitis ulcerosa gyanúja az elsődleges tünetek alapján könnyen megfogalmazható, a gasztroenterológus szakember számára a kihívást az akut fertőzésektől és az egyéb emésztőrendszeri betegségektől, főleg a Crohn-betegségtől való elkülönítés jelenti.

 • A szakrendelésen a szakorvos kikérdezi a beteget a tünetekről és az esetleges családi kórelőzményekről. Ezt követően fizikális vizsgálatot végez.
 • A colitis ulcerosa egyértelmű azonosítására ma a kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) az elsődleges módszer. A beteg vastagbelébe vezetett hajlékony eszköz, az endoszkóp segítségével a szakorvos kameraképen tekinti meg az érintett területeket; ugyanekkor szövetmintavételre (biopsziára) is lehetőség nyílik.
 • A mintavételes vérvizsgálatnak, székletvizsgálatnak az egyéb bélfertőzések kizárásában lehet szerepe.

A colitis ulcerosa kezelése

A fekélyes vastagbélgyulladás krónikus állapot, a beteg számára az életminőség tartós romlásával jár. Tüneteiben és lefolyásában a betegség nagy változatosságot mutat, az élhető állapot kialakítása érdekében a szakorvos általában egyéni gyógyszeres terápiát állít be, ami jelentheti

 • gyulladáscsökkentő gyógyszerek (nem-szteroidok, és szteroidok) vagy immunválaszt szabályozó gyógyszerek szedését a betegség megfelelő szakaszaiban.
 • A gyógyszeres kezelés megfigyelésen alapuló, egyénileg kialakított étrenddel és életmódszabályok betartásával, illetve stresszcsökkentő terápiákkal támogatható, ami segíthet meghosszabbítani a tünetmentes időszakaszok hosszát.
 • (Műtéti beavatkozásra végső esetben kerül sor – kórházi körülmények között – , ha a konzervatív terápiák nem használnak, illetve ha az életet súlyosan veszélyeztető szövődmény alakul ki a vastagbélben.)

A cikk szakértője dr. Cseh Áron PhD a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumának vezetője.

Panoráma Poliklinika

Hasfájás és társai: funkcionális gyomor-bél rendszeri kórképek gyermekkorban

Már csecsemőkortól ismerünk olyan betegségeket, amelyek bár valódi szervi, azon belül főleg gyomor-bél rendszeri tüneteket okoznak, a kiváltó okot mégsem a bélben kell keresni. Nagyon sok tünet esetében ma már tudottan a megváltozott bél-agy tengely kétirányú kapcsolata áll, amelynek hibás működése többek között pszichoszomatikus jellegű betegségekben is felmerül. Már csecsemő- és kisdedkorban okozhat tüneteket a […]

Tovább

Gyomortükrözés és vastagbéltükrözés gyermekek számára

A gyermekkori gyomor-bél rendszeri (gasztrointesztinális) panaszok egyre gyakoribbak és egyre fiatalabb korban jelentkeznek. A panaszok néha életkori sajátosságból fakadnak, vagyis kinőhetőek, máskor azonban komoly, sürgős ellátást igénylő kórképek, pl. fertőzések, gyulladások, illetve egyes esetekben az életvitelt, életminőséget tartósan megváltoztató tartós állapotok – ételallergiák, ételintoleranciák, autoimmun folyamatok – húzódnak meg mögöttük. Az is előfordul, hogy valamilyen […]

Tovább

Irritábilisbél-szindróma: felismerés, elfogadás és megküzdés

Az irritábilisbél-szindróma (irritable bowel syndrome – IBS) a vastagbelet érintő funkcionális emésztőrendszeri rendellenesség. „Funkcionális” alatt azt értjük, hogy a megbetegedés és a tünetek mögött nincsen egyértelműen diagnosztizálható szervi eltérés. A szaporodó esetszámok és a kimutatható stresszfaktor arra vall, hogy az IBS civilizációs betegség. Mivel a testi tünetek mögött lelki okok állhatnak, az IBS kezelése komplex […]

Tovább