Fájdalomterápia: vizsgálat és a kezelés menete

Ha hosszabb ideje fennálló, krónikus vagy akutan jelentkező erős fájdalmat tapasztal, általában az idegsebész irányításával végzett célzott fájdalomterápia a leghatékonyabb. Az első állomás azonban nem minden esetben az idegsebész! Ezért ha megoldható, már az első rendelés előtt felvesszük bejelentkező páciensünkkel a kapcsolatot, így a felesleges vizsgálatokat elkerülheti, panaszai, tünetei alapján hatékony, gyors, szakszerű ellátáshoz juthat fájdalomambulanciánkon.

A neurológus (az idegrendszer működésének specialistája) a legtöbb fájdalomtípus csillapításában jártas. Neurológusunk dr. Magyari Ágota. A fájdalomambulanciát idegsebész specialistáink, dr. Nagy Máté vezeti, további idegsebészeink dr. Ilyés Levente és dr. Amirinejad Meyssam.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot fájdalomambulancia szakrendelésünkre online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

A kezelés menete

I. Vizsgálat

 • A szakorvos a kórelőzmény felvételekor a panaszokról, tünetekről, kórtörténetről kérdezi a beteget.
 • Áttekinti a korábbi leleteket, ha vannak. (A páciensek a CD lemezeket is hozzák magukkal!)
 • Mozgásszervi és neurológiai vizsgálatokkal a betegség okozta esetleges károsodás jellegét nézi meg.
 • A vizsgálat alapján eldönti, a pontos diagnózishoz szükséges-e további képalkotó vizsgálat (MR-, CT-, vagy röntgenvizsgálat).

II. Fájdalomcsillapítás, akár azonnal!

Az egyénre szabott, fájdalom helyén ható célzott fájdalomcsillapítás, amennyiben szükséges, azonnal elkezdhető. A kezelés nyomán a fájdalmak enyhülnek vagy meg is szűnhetnek. A betegség jellegétől függően a fájdalomcsillapítás történhet

 • injekciós kezeléssel (fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, ízületi blokád);
 • infúziókkal (neuropátiás kúrák);
 • speciális fájdalomcsillapító gyógyszerek felírásával;
 • minimálinvazív (kis sebzéssel járó) beavatkozással a fájdalmat kiváltó idegszál kiiktatása érdekében (precíziós idegblokád-injekció vagy rádiófrekvenciás termoabláció). A beavatkozásokat labor- és képalkotó diagnosztikai vizsgálatok előzik meg a szakorvosi vizsgálatokon túl.

III. Az okok kezelése

Ha a fájdalmat kiváltó ok nem szűnik meg, a fájdalom szinte biztosan visszatér. Az okok feltárásának ez a jelentősége.

Az azonnali fájdalomcsillapítást követően néhány napon belül általában helyreáll a mozgáskészség, és az idegi funkciók is megfelelően működnek. A körülmények ekkor válnak ideálissá arra, hogy – a betegség súlyossága függvényében – a fájdalom kiváltó okát megszüntessük. Mozgásszervi problémák esetén szóba jöhet

 • a gyógyszeres kezelés;
 • további infúziós kezelés; vagy
 • a fent említett beavatkozásos fájdalomcsillapító kezelések.

Az oki kezelést minden esetben a szakorvos javaslata alapján indítjuk el. A beteg utókövetése szintén része a kezelésnek. A hangsúly itt a követés rendszerességén van, hiszen előfordulhat, hogy módosítás szükséges a gyógyszeradagolásban, esetleg más terápia, kezelés válik szükségessé.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Blog - PszichoLogic

Cikkek, podcastok

A PszichoLogic oldalon podcastokat hallgathatnak és cikkeket, blogokat olvashatnak olyan témákról, amelyek reményeink szerint Önöket is érdekelni fogják.

Comments are disabled.