Egészségpszichológia

Az egészségpszichológia a pszichológia egyik ágaként a testi egészséget és az ahhoz kapcsolódó problémákat állítja fókuszba. Arra hívja fel a figyelmet, hogy a testi és a lelki folyamatok elválaszthatatlanok, egészségünk alakulását biológiai, pszichológiai és társas tényezők egyaránt befolyásolják, és ezek a tényezők hatnak egymásra.

Az egészségpszichológusok elsődleges feladata a Panoráma Poliklinikán az orvos–beteg-kapcsolatok támogatása és a krónikus testi betegséggel élő páciensek pszichológiai segítése, a betegséggel összefüggésben fellépő stressz kezelése. Egészségpszichológusunk Gasztroenterológiai Centrumunk és Fáldalomambulanciánk csapatában is részt vesz a krónikus gasztroenterológiai kórképekkel (pl. irritábilisbél-szindrómával) küzdő, illetve a krónikus fájdalommal élő páciensek támogatásában.

Egészségpszichológusaink Gajdos Panna PhD pszichológus, alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus és Baráth Emire pszichológus, alkalmazott egészségpszichológus szakpszichológus-jelölt.

Időpontfoglalás egészségpszichológushoz fájdalomambulancia kezelésékhez kötődően

Foglaljon időpontot fájdalomambulancia szakrendelésünkre online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Bejelentkezés egészségpszichológushoz

A Panoráma Poliklinika egyes ellátásaihoz - pszichológusainkhoz és pszichoterapeutáink egy részéhez - időpontot személyesen tudunk egyeztetni Önnel, ezért kérjük, töltse ki az alábbi formulát, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot telefonon, vagy e-mailen.

Az egészségpszichológusok munkája számos területre kiterjed. Fontos szerepük lehet többek között az egészséggel kapcsolatos információátadásban, az egészségmegőrzésben, például az életmódváltás vagy az egészségkárosító szokások elhagyásának támogatásában, illetve a különböző szűrővizsgálatok népszerűsítésében.

Ha már kialakult egy testi megbetegedés, az fizikai és lelki szempontból is rendkívüli megterhelést jelenthet. A diagnosztikai folyamatban meg kell küzdenünk a bizonytalansággal, a diagnózis pedig sokként érheti az embert, és krízist okozhat. A betegség negatív hatást gyakorolhat a legfontosabb életterületekre, például a társas kapcsolatokra, a munkavégzésre, a szabadidő eltöltésére, vagy akár a mindennapi teendők elvégzésére. A szenvedést okozó tünetekkel való együttélés, az egészségügyi ellátóhelyek folyamatos látogatása vagy a kellemetlen, fájdalmas beavatkozások és gyógyszermellékhatások negatív hatással vannak a lelki egészségre. Természetes, hogy ilyenkor hangulatromlást, fokozódó szorongást, félelmet, nehéz érzéseket tapasztalhatunk. A betegséggel való megküzdésben ezért a lelki támogatás is elengedhetetlen.

Funkcionális zavarok, komplex ellátás

Néhány esetben azzal találkozunk, hogy a krónikusan fennálló, szenvedést okozó testi tünetek hátterében nincs azonosítható szervi ok, az orvosi kivizsgálások negatív eredménnyel zárulnak. A legújabb kutatási eredmények rámutatnak, hogy ezeknek a panaszoknak a kezelésében az úgynevezett komplex ellátás bizonyul a leghatékonyabbnak, amelynek során aktívan együttműködnek a különböző szakemberek. Ezekben az esetekben az orvosi kezelés mellett eredményes lehet különböző egészségpszichológiai beavatkozások, például relaxációs módszerek vagy viselkedéses technikák alkalmazása.

Egészségpszichológus szakembereink emellett rendszeresen szerepet vállalnak a betegségek megelőzését és az egészség megőrzését célzó kezdeményezéseinkben, például a szűrővizsgálatok népszerűsítésében, az egészséges életmód propagálásában, a dohányzásról való leszokás támogatásában.

Milyen esetben ajánlott felkeresni az egészségpszichológust?

Az egészségpszichológus felkeresése hathatós segítség lehet az alábbi esetekben:

  • krónikus megbetegedések esetén a betegséggel való megküzdés támogatására;
  • megterhelő orvosi beavatkozások előtt;
  • orvosi utasításra vagy egyéni elhatározás nyomán megkezdett életmódváltás támogatására;
  • stresszel való megküzdési nehézségek esetén;
  • stresszel összefüggő fizikai tünetek (például krónikus fáradtság, alvásproblémák, krónikus fájdalom, koncentrációs nehézségek) esetén;
  • testi egészséggel kapcsolatos fokozott aggodalom, szorongás esetén;
  • különböző funkcionális zavarok, bizonytalan eredetű testi tünetek (pl.: irritábilisbél-szindróma) esetén.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Rendelés helyszíne

Panoráma Poliklinika (Buda)
1126 Budapest, Derkovits u. 7.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpont-egyeztetés

Egyes ellátásainkhoz – pszichológusainkhoz, pszichoterapeutáink és pszichiátereink egy részéhez, addiktológusainkhoz, valamint gyógypedagógusunkhoz – előzetes időpont-egyeztetés szükséges. Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot. Ezt követően telefonon vagy e-mailben felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Rendelő szakemberek

Baráth Emire

pszichológus, alkalmazott egészségpszichológus szakpszichológus-jelölt

Gajdos Panna

pszichológus, alkalmazott egészségpszichológia szakpszichológus