PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Észlelt stressz kérdőív

Az észlelt stressz kérdőív segítségével tudatosságot szerezhet azzal kapcsolatban, hogy aktuálisan milyen mértékű feszültséget, stresszt él át a mindennapokban, kitöltése azoknak is ajánlott, akik egészségpszichológiai konzultációra jelentkeznek – ami a Panorámakártya és Panorámakártya+ csomagunknak egyaránt részét képezi -, a kérdőív ugyanis hasznos információkat nyújt az egészségpszichológiában jártas szakembernek.

A stressz szó hallatán mindannyian jól körülírható érzetekre asszociálunk, a krónikus stressz azonban úgy működik, mint egy háttérben futó program a számítógépen: szinte tudomást sem veszünk a jelenlétéről, a hatásai azonban ugyanúgy érvényesülnek, és beárnyékolják a mindennapjainkat.

A feszített tempójú hétköznapok és a közeli vagy távoli múltban átélt rossz élmények egyaránt növelik a stressz-szintet, amely ha tartósan magas, egészségkárosító hatású is lehet. Ennek oka az, hogy a stressz nemcsak a lélekre hat, hanem a testi működéseket is befolyásolja: a fokozott stressz és annak tünetei megjelenhetnek váratlan események következtében, de akkor is tapasztalhatja azokat, ha a mindennapjaiban fokozott stressznek van kitéve.

Ha azonban folyamatosan emészti magát bizonyos dolgokon és képtelen a küszöbön kívül hagyni a munkahelyi problémákat vagy a munkahelyére is magával viszi a magánéleti gondokat, ezek a tipikus stresszreakciók állandósulhatnak és a szervezete folytonos ugrásra kész üzemmódra kapcsol. Nem ritka az sem, hogy a stressz hatására jelentkező fent említett kellemetlenségek alvászavarokkal is  kiegészülnek.

észlelt stressz kérdőív segítségével tudatosságot szerezhet azzal kapcsolatban, hogy aktuálisan milyen mértékű feszültséget, stresszt él át a mindennapokban

Sajnálatos, de igaz, hogy napjainkban szinte mindannyian szüntelen stresszben élünk: már a reggeli készülődés során azon töprengünk, milyen feladatok várnak ránk az adott napon, és sokszor azzal a gondolattal próbáljuk álomra hajtani a fejünket, hogy már megint nem sikerült teljesíteni az adott napra kitűzött feladatokat.

A stressznek van pozitív hozadéka is, nélküle képtelenek lennénk kezelni a vészhelyzeteket, a felpörgetett állapot ugyanis lendületet adhat a megoldáshoz, az állandó “harckészültség” azonban  hosszabb távon káros következményekkel járhat együtt. Hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához, a gyomor- és nyombélfekély létrejöttéhez, ronthat az asztmás és allergiás megbetegedéseken és kedvezőtlenül befolyásolhatja mind az immunrendszer, mind a hormonrendszer működését.

A stressz-szint felmérése és a stressz hatékony kezelését elősegítő technikák elsajátítása tehát nemcsak a lelki, hanem a testi egészség hosszú távú védelme miatt is fontos!

 

 

Hasfájás és társai: funkcionális gyomor-bél rendszeri kórképek gyermekkorban

Már csecsemőkortól ismerünk olyan betegségeket, amelyek bár valódi szervi, azon belül főleg gyomor-bél rendszeri tüneteket okoznak, a kiváltó okot mégsem a bélben kell keresni. Nagyon sok tünet esetében ma már tudottan a megváltozott bél-agy tengely kétirányú kapcsolata áll, amelynek hibás működése többek között pszichoszomatikus jellegű betegségekben is felmerül. Már csecsemő- és kisdedkorban okozhat tüneteket a […]

Tovább

Gyomortükrözés és vastagbéltükrözés gyermekek számára

A gyermekkori gyomor-bél rendszeri (gasztrointesztinális) panaszok egyre gyakoribbak és egyre fiatalabb korban jelentkeznek. A panaszok néha életkori sajátosságból fakadnak, vagyis kinőhetőek, máskor azonban komoly, sürgős ellátást igénylő kórképek, pl. fertőzések, gyulladások, illetve egyes esetekben az életvitelt, életminőséget tartósan megváltoztató tartós állapotok – ételallergiák, ételintoleranciák, autoimmun folyamatok – húzódnak meg mögöttük. Az is előfordul, hogy valamilyen […]

Tovább

Irritábilisbél-szindróma: felismerés, elfogadás és megküzdés

Az irritábilisbél-szindróma (irritable bowel syndrome – IBS) a vastagbelet érintő funkcionális emésztőrendszeri rendellenesség. „Funkcionális” alatt azt értjük, hogy a megbetegedés és a tünetek mögött nincsen egyértelműen diagnosztizálható szervi eltérés. A szaporodó esetszámok és a kimutatható stresszfaktor arra vall, hogy az IBS civilizációs betegség. Mivel a testi tünetek mögött lelki okok állhatnak, az IBS kezelése komplex […]

Tovább