PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Észlelt stressz kérdőív

Az észlelt stressz kérdőív segítségével tudatosságot szerezhet azzal kapcsolatban, hogy aktuálisan milyen mértékű feszültséget, stresszt él át a mindennapokban, kitöltése azoknak is ajánlott, akik egészségpszichológiai konzultációra jelentkeznek – ami a Panorámakártya és Panorámakártya+ csomagunknak egyaránt részét képezi -, a kérdőív ugyanis hasznos információkat nyújt az egészségpszichológiában jártas szakembernek.

A stressz szó hallatán mindannyian jól körülírható érzetekre asszociálunk, a krónikus stressz azonban úgy működik, mint egy háttérben futó program a számítógépen: szinte tudomást sem veszünk a jelenlétéről, a hatásai azonban ugyanúgy érvényesülnek, és beárnyékolják a mindennapjainkat.

A feszített tempójú hétköznapok és a közeli vagy távoli múltban átélt rossz élmények egyaránt növelik a stressz-szintet, amely ha tartósan magas, egészségkárosító hatású is lehet. Ennek oka az, hogy a stressz nemcsak a lélekre hat, hanem a testi működéseket is befolyásolja: a fokozott stressz és annak tünetei megjelenhetnek váratlan események következtében, de akkor is tapasztalhatja azokat, ha a mindennapjaiban fokozott stressznek van kitéve.

Ha azonban folyamatosan emészti magát bizonyos dolgokon és képtelen a küszöbön kívül hagyni a munkahelyi problémákat vagy a munkahelyére is magával viszi a magánéleti gondokat, ezek a tipikus stresszreakciók állandósulhatnak és a szervezete folytonos ugrásra kész üzemmódra kapcsol. Nem ritka az sem, hogy a stressz hatására jelentkező fent említett kellemetlenségek alvászavarokkal is  kiegészülnek.

észlelt stressz kérdőív segítségével tudatosságot szerezhet azzal kapcsolatban, hogy aktuálisan milyen mértékű feszültséget, stresszt él át a mindennapokban

Sajnálatos, de igaz, hogy napjainkban szinte mindannyian szüntelen stresszben élünk: már a reggeli készülődés során azon töprengünk, milyen feladatok várnak ránk az adott napon, és sokszor azzal a gondolattal próbáljuk álomra hajtani a fejünket, hogy már megint nem sikerült teljesíteni az adott napra kitűzött feladatokat.

A stressznek van pozitív hozadéka is, nélküle képtelenek lennénk kezelni a vészhelyzeteket, a felpörgetett állapot ugyanis lendületet adhat a megoldáshoz, az állandó “harckészültség” azonban  hosszabb távon káros következményekkel járhat együtt. Hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához, a gyomor- és nyombélfekély létrejöttéhez, ronthat az asztmás és allergiás megbetegedéseken és kedvezőtlenül befolyásolhatja mind az immunrendszer, mind a hormonrendszer működését.

A stressz-szint felmérése és a stressz hatékony kezelését elősegítő technikák elsajátítása tehát nemcsak a lelki, hanem a testi egészség hosszú távú védelme miatt is fontos!

 

 

Neurológiai panaszok a pszichoszomatika szemléletével

A neurológiai tünetek rendkívül sokféle módon jelentkezhetnek, és változatosak abban a tekintetben is, hogy a szervezet mely területét érintik. Emiatt a neurológusok számos más orvosi szakterülettel együttműködve dolgoznak gyógyító munkájuk során. A Panoráma Poliklinika pszichoszomatikus szemléletű rendelésein, az emberi szervezetre, mint egymással összefüggő folyamatok rendszerére is figyel a szakorvos, így módjában áll figyelembe venni a […]

Tovább

Fókuszban az allergia lelki oldala

Az utóbbi 10-20 évben robbanásszerűen nőtt az allergiás betegségek száma a fejlett országokban. Az allergiás tünetek jelentkezésekor allergológushoz, pulmonólugoshoz, gasztroenterológushoz fordulnak a páciensek, azonban az új kihívások könnyebb legküzdésében, a diagnózis után a  mindennapok újraépítésében az egészségpszichológus segítségére is érdemes támaszkodnunk. Miért és mikor érdemes igénybe venni a segítségét? Rendelőnk egészségpszichológusa, Gajdos Panna eddig talán […]

Tovább

Küzdelem a fájdalommal – amikor már a pirula sem segít

Folyamatos fájdalomban élni rendkívül megterhelő. Függetlenül attól, hogy akut, visszatérő, vagy éppen szüntelenül fennálló, krónikus fájdalomról van szó, a fájdalom az élet minden területét képes megkeseríteni. Korlátozhat bennünket a mindennapi tevékenységeink, a munkánk elvégzésében, és az is gyakori, hogy olyan hobbit adunk fel miatta, mely korábban átlendített minket a nehézségeken. Mit tehet az orvos, ha […]

Tovább