PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Észlelt stressz kérdőív

Az észlelt stressz kérdőív segítségével tudatosságot szerezhet azzal kapcsolatban, hogy aktuálisan milyen mértékű feszültséget, stresszt él át a mindennapokban, kitöltése azoknak is ajánlott, akik egészségpszichológiai konzultációra jelentkeznek – ami a Panorámakártya és Panorámakártya+ csomagunknak egyaránt részét képezi -, a kérdőív ugyanis hasznos információkat nyújt az egészségpszichológiában jártas szakembernek.

A stressz szó hallatán mindannyian jól körülírható érzetekre asszociálunk, a krónikus stressz azonban úgy működik, mint egy háttérben futó program a számítógépen: szinte tudomást sem veszünk a jelenlétéről, a hatásai azonban ugyanúgy érvényesülnek, és beárnyékolják a mindennapjainkat.

A feszített tempójú hétköznapok és a közeli vagy távoli múltban átélt rossz élmények egyaránt növelik a stressz-szintet, amely ha tartósan magas, egészségkárosító hatású is lehet. Ennek oka az, hogy a stressz nemcsak a lélekre hat, hanem a testi működéseket is befolyásolja: a fokozott stressz és annak tünetei megjelenhetnek váratlan események következtében, de akkor is tapasztalhatja azokat, ha a mindennapjaiban fokozott stressznek van kitéve.

Ha azonban folyamatosan emészti magát bizonyos dolgokon és képtelen a küszöbön kívül hagyni a munkahelyi problémákat vagy a munkahelyére is magával viszi a magánéleti gondokat, ezek a tipikus stresszreakciók állandósulhatnak és a szervezete folytonos ugrásra kész üzemmódra kapcsol. Nem ritka az sem, hogy a stressz hatására jelentkező fent említett kellemetlenségek alvászavarokkal is  kiegészülnek.

észlelt stressz kérdőív segítségével tudatosságot szerezhet azzal kapcsolatban, hogy aktuálisan milyen mértékű feszültséget, stresszt él át a mindennapokban

Sajnálatos, de igaz, hogy napjainkban szinte mindannyian szüntelen stresszben élünk: már a reggeli készülődés során azon töprengünk, milyen feladatok várnak ránk az adott napon, és sokszor azzal a gondolattal próbáljuk álomra hajtani a fejünket, hogy már megint nem sikerült teljesíteni az adott napra kitűzött feladatokat.

A stressznek van pozitív hozadéka is, nélküle képtelenek lennénk kezelni a vészhelyzeteket, a felpörgetett állapot ugyanis lendületet adhat a megoldáshoz, az állandó “harckészültség” azonban  hosszabb távon káros következményekkel járhat együtt. Hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához, a gyomor- és nyombélfekély létrejöttéhez, ronthat az asztmás és allergiás megbetegedéseken és kedvezőtlenül befolyásolhatja mind az immunrendszer, mind a hormonrendszer működését.

A stressz-szint felmérése és a stressz hatékony kezelését elősegítő technikák elsajátítása tehát nemcsak a lelki, hanem a testi egészség hosszú távú védelme miatt is fontos!

 

 

ADHD-val a mindennapokban

Élő Facebook-beszélgetés május 9-én 17.30-tól. Csatlakozzon hozzánk élőben! Regisztráljon e-mailen: panorama@panoramaklinika.hu Az ADHD az egyik leggyakoribb gyermek- és serdülőkori viselkedési zavar. Dr. Baracskai Mónika gyermek- és ifjúságpszichiáter 16 évnyi svédországi tapasztalatot hozott haza Magyarországra: klinikánkon az érintett gyermekekkel és szüleikkel foglalkozik. KÉRDEZZENEK – VÁLASZOLUNK! Facebook eseményünk itt érhető el: https://www.facebook.com/events/354328100952692 Csatlakozzon hozzánk élőben!   Az élő Facebook-beszélgetésben […]

Tovább

Dolgos utcai rendelőnkkel épületen belül költözünk

Tisztelt Pácienseink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy azok a pszichoterápiák (egyéni és csoportos ülések), amelyeknek eddig a 1126 Budapest, Dolgos utca 2., 2. lépcsőház 1. emeletén található rendelőnk biztosított helyszínt, 2024. április 2-ától épületen belül a Dolgos utca 2. 1/A címre költöznek. A magasföldszinti helyiségek bejárata a Dolgos utca sarkán, a Brassai Sámuel utca csatlakozásánál található. Szeretettel […]

Tovább

Riasztó? – öt tényező, ami növeli az emlődaganat kialakulásának kockázatát

Örökletes-e az emlődaganat, a petefészekrák? Genetikai fogékonyság kétségkívül létezik, de a tudományos eredmények statisztikai jellegűek, és nem pótolják az alapos kivizsgálást és egyéni kockázatértékelést – figyelmeztet dr. Mühl Dorottya klinikai onkológus. Kétségtelen, hogy az emlődaganatok kialakulásában vannak hajlamosító tényezők, amelyekre a betegség prevenciója során érdemes odafigyelni. Vannak köztük befolyásolható és nem befolyásolható tényezők egyaránt. Vegyük […]

Tovább