PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Észlelt stressz kérdőív

Az észlelt stressz kérdőív segítségével tudatosságot szerezhet azzal kapcsolatban, hogy aktuálisan milyen mértékű feszültséget, stresszt él át a mindennapokban, kitöltése azoknak is ajánlott, akik egészségpszichológiai konzultációra jelentkeznek – ami a Panorámakártya és Panorámakártya+ csomagunknak egyaránt részét képezi -, a kérdőív ugyanis hasznos információkat nyújt az egészségpszichológiában jártas szakembernek.

A stressz szó hallatán mindannyian jól körülírható érzetekre asszociálunk, a krónikus stressz azonban úgy működik, mint egy háttérben futó program a számítógépen: szinte tudomást sem veszünk a jelenlétéről, a hatásai azonban ugyanúgy érvényesülnek, és beárnyékolják a mindennapjainkat.

A feszített tempójú hétköznapok és a közeli vagy távoli múltban átélt rossz élmények egyaránt növelik a stressz-szintet, amely ha tartósan magas, egészségkárosító hatású is lehet. Ennek oka az, hogy a stressz nemcsak a lélekre hat, hanem a testi működéseket is befolyásolja: a fokozott stressz és annak tünetei megjelenhetnek váratlan események következtében, de akkor is tapasztalhatja azokat, ha a mindennapjaiban fokozott stressznek van kitéve.

Ha azonban folyamatosan emészti magát bizonyos dolgokon és képtelen a küszöbön kívül hagyni a munkahelyi problémákat vagy a munkahelyére is magával viszi a magánéleti gondokat, ezek a tipikus stresszreakciók állandósulhatnak és a szervezete folytonos ugrásra kész üzemmódra kapcsol. Nem ritka az sem, hogy a stressz hatására jelentkező fent említett kellemetlenségek alvászavarokkal is  kiegészülnek.

észlelt stressz kérdőív segítségével tudatosságot szerezhet azzal kapcsolatban, hogy aktuálisan milyen mértékű feszültséget, stresszt él át a mindennapokban

Sajnálatos, de igaz, hogy napjainkban szinte mindannyian szüntelen stresszben élünk: már a reggeli készülődés során azon töprengünk, milyen feladatok várnak ránk az adott napon, és sokszor azzal a gondolattal próbáljuk álomra hajtani a fejünket, hogy már megint nem sikerült teljesíteni az adott napra kitűzött feladatokat.

A stressznek van pozitív hozadéka is, nélküle képtelenek lennénk kezelni a vészhelyzeteket, a felpörgetett állapot ugyanis lendületet adhat a megoldáshoz, az állandó “harckészültség” azonban  hosszabb távon káros következményekkel járhat együtt. Hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához, a gyomor- és nyombélfekély létrejöttéhez, ronthat az asztmás és allergiás megbetegedéseken és kedvezőtlenül befolyásolhatja mind az immunrendszer, mind a hormonrendszer működését.

A stressz-szint felmérése és a stressz hatékony kezelését elősegítő technikák elsajátítása tehát nemcsak a lelki, hanem a testi egészség hosszú távú védelme miatt is fontos!

 

 

Miért pont én?

A különböző daganatos betegségek különböző életkorban jelennek meg a betegpopulációkban, például a Magyarországon a nők körében leggyakoribbnak számító emlőtumor jellemzően 50-65 éves kor között alakul ki, azonban fiatalabb nőknél is megjelenhet, akár 40 éves kor alatt is. A heretumoros férfi betegek életkora leginkább 15-35 éves korra tehető. Így a cél nemcsak a gyógyulás/gyógyítás, de a […]

Tovább

Autogén Tréning csoport folyamatosan indul a Panoráma Poliklinikán

Jelentkezés folyamatosan a csoport@panoramaklinika.hu e-mail címen. A legközelebbi csoport kezdési időpontja 2023. február 24. Stresszkezelés, problémamegoldási stratégiák, az immun- és az endokrin rendszer működésének helyreállítása Számos olyan stresszfaktort ismerünk, melyeket sajnos nincs lehetőségünk kiiktatni a mindennapjainkból. Gondolhatunk itt a munkahelyünk vagy a magánéletünk kihívásaira, különböző szerepeink, feladataink ellátására, a feszes napirendekre vagy éppen a világjárvány okozta […]

Tovább

Pszichodráma csoport indul februárban a Panoráma Poliklinikán

A pszichodráma csoportot javasoljuk azoknak, akik: számára nehézséget okoz az érzelmeik megfogalmazása – azt sokszor testi tünetekkel kommunikálják szociális szorongást élnek át nehézségeket élnek át a kapcsolatteremtésben, vagy életük egyes területein (pl.: munka, tanulás, család) segítséget szeretnének kapni konfliktuskezelés, érzelmi szabályozás kapcsán reálisabb önértékelésre, nagyobb önbizalomra vágynak A csoport két hetente kedd esténként 17:30-tól 20:45-ig […]

Tovább